Oblíbené Sušičky ovoce
Sušička ovoce a její kapacita
Sušička ovoce, její tvar a umístění motoru
- Sušičky s motorem dole jsou nejčastějším typem. Motor je umístěný v základně, na kterou jsou postupně pokládána jednotlivá plata. Nevýhodou je nedokonalá distribuce horkého vzduchu – spodní plata jsou prohřívána více než horní a pro rovnoměrné sušení je tedy třeba síta občas prohodit.
- Sušičky ovoce s motorem nahoře jsou dalším řešením pro méně náročné uživatele. Motor je umístěn v horním poklopu a horký vzduch z něj putuje průduchem dolů a pak stoupá nahoru. I u tohoto řešení je doporučeno plata přehazovat, jinak mohou být některé druhy ovoce či například houby přesušeny a jiné nedosušeny.
- Sušičky s motorem na boku distribuují horký vzduch nejlépe ze všech řešení. Často bývají uzavíratelné s výsuvnými platy, takže přístup k sušenému ovoci je mnohem komfortnější než je to v případě sušiček s platy kladenými na sebe.
Sušička na ovoce a elektrická spotřeba
- Příkon méně než 300 W je tak akorát, pokud hodláte sušit výjimečně párkrát za rok.
- Příkon mezi 300 a 500 W je rozumným kompromisem. Sušička vám bude sloužit výborně v průběhu celého roku a poradí si rychle s větším množstvím potravin.
- Příkon nad 500 W se hodí, pokud plánujete sušit opravdu často.
Tabulka maximální spotřeby elektrické energie sušiček na ovoce
Příkon (maximální spotřeba) | 4hodinové sušení | 8hodinové sušení | 12hodinové sušení |
---|---|---|---|
250 W | 4,50 Kč | 9,00 Kč | 13,50 Kč |
500 W | 9,00 Kč | 18,00 Kč | 27,00 Kč |
750 W | 13,50 Kč | 27,00 Kč | 40,50 Kč |
1000 W | 18,00 Kč | 36,00 Kč | 54,00 Kč |
Regulace teploty u sušiček ovoce
- Ovoce a zeleninu doporučujeme sušit při teplotách kolem 55 °C.
- Maso je potřeba sušit na asi 68 °C.
- Bylinky postačí sušit na nižší teplotu, kolem 35 °C.
Sušička ovoce s časovačem
- Umožňuje nastavení začátku a konce sušení.
- Na displeji zobrazí zbývající dobu sušení.
- Po uplynutí nastaveného času sušičku vypne.
Sušičky ovoce – hlučnost a materiál
Jak sušit ovoce, zeleninu, houby a bylinky v sušičce?
Sušení ovoce
Sušičky ovoce jsou výborným pomocníkem při přípravě sušeného ovoce a zeleniny. S její pomocí však můžete připravit také bylinky, maso nebo koření. Potraviny ze sušičky ovoce zůstávají po zpracování zdravé a chutné. Teplovzdušné sušičky ovoce jsou výkonné přístroje. Podle toho jak velké množství potravin chcete sušit, tak si můžete vybrat ze sušiček, které mají do 5 sušících plátů nebo do 7 sušících plátů.
Sušičky potravin mají často velké množství funkcí, mezi které patří například možnost nastavitelného stupně sušení, nastavitelná patra nebo schopnost cirkulace vzduchu. Sušičky potravin mohou být i otočné a mají bezpečnostní pojistku či funkci automatického vypnutí. Pokud máte rádi sušené potraviny, tak neváhejte a pořidťe si sušičku!
Sušička ovoce, zeleniny, masa, hub i bylinek
V přístrojích, které obvykle nazýváme sušičkami ovoce, lze samozřejmě sušit i jiné potraviny
Maso stačí před sušením nakrájet a ochutit. Po vysušení získáte výborné jerky.
Houby rozkrájejte tak, jak jste zvyklí při běžném sušení. V sušičce budou usušené pnohem dříve a nepřilepí se na noviny.
Bylinky jsou na sušení málo náročné – stačí nastavit nízkou teplotu a nebudete ani dlouho čekat.
Sušení masa
1) Sušené maso si můžete dopřát i vy, když se přidržíte následujících pravidel
2) Maso je dobré sušit při teplotě cca 68 °C
3) Sušit lze můžete hovězí, vepřové, drůbeží i rybí maso.
4) Maso nakrájejte na asi 2cm plátky o přibližné tloušťce 0,5 cm.
5) Zbavte maso přebytečného tuku. Jen tak vydrží opravdu dlouho.
6) Maso okořeňte nebo marinujte a nechte pár hodin odležet v lednici.
7) Rozložte maso na sušicí plata a sušte přibližně 4 až 6 hodin.
Přední výrobci sušiček ovoce
Mezi nejprodávanější a uživateli velmi oblíbené značky sušiček ovoce se řadí:
Další vyhledávaní výrobci sušiček ovoce:
Užitečné články: