Nakupuj za ceny trvale nižší než na internetu! Chci nejnižší cenu.

OKAY rádce: Opravdu fungující rady pro zesílení signálu Wi-Fi

Slabý nebo nestabilní wifi signál dokáže způsobit nemalé potíže, ať už jde o zdlouhavé načítání webových stránek, přerušované videohovory nebo pomalé stahování. Existuje však několik jednoduchých a účinných způsobů, jak zesílit signál wifi sítě a zajistit si stabilnější a rychlejší připojení.

Co pro to můžeš udělat přímo doma a kdy se hodí investovat do dalších zařízení? Poradíme ti!

Vybrat nový Wi-Fi router
router-1.jpg__PID:3c1938ce-9eb5-49a1-9178-7a6af8da0675
router-3.jpg__PID:753b3c19-38ce-4eb5-b9a1-11787a6af8da

Jak zvýšit dosah wifi?

V dnešní době je kvalitní wifi signál klíčový pro každodenní fungování, ať už jde o práci z domova, streamování filmů nebo online hry.Co ruší wifi signál?

  • Překážky jako stěny a nábytek,
  • vzdálenost od routeru,
  • elektromagnetické rušení.

Jak zesílit signál wifi v domě?

Wifi signál neprochází některými překážkami snadno. Proto když máš špatné internetové připojení, je na místě se zamyslet, jak zařídit, aby wifi signál procházel místnostmi bez co nejmenšího rušení.Mysli také na to, že čím dál jsi od zdroje signálu, tím slabší bude.

Kam umístit router?

Dej ho na centrální místo

Wifi signál se šíří všemi směry, proto je důležité umístit router na co nejcentrálnější místo v domácnosti.

Dej ho do vyšší polohy

Polož router na vyšší místo, například na poličku nebo stůl, aby došlo k posílení wifi signálu a ten se lépe šířil.

Vyhni se překážkám a elektronickým zařízením

Tlusté stěny, nábytek nebo kovové předměty mohou oslabovat signál. Umísti router co nejdál od překážek, které by mohly blokovat rozšíření wifi signálu. Vyhni se také umístění routeru blízko elektronických zařízení, jako jsou mikrovlnné trouby nebo bezdrátové telefony, které mohou narušit kvalitu signálu. Ideální je umístit router v otevřeném prostoru, kde má volnou cestu pro šíření signálu po celé domácnosti.

Jak zesílit signál wifi v mobilu?

Se sílou signálu můžeš pracovat pouze přes router. Kromě toho, že umístíš router na co nejvhodnější místo, můžeš zkusit další tipy, které ti poradíme níže.

Vybrat Wi-Fi příslušenství

Router je základ

Proč investovat do nového routeru, když původní stále funguje? Starší modely nemají takový výkon a kapacitu jako moderní zařízení, což může vést ke slabému signálu a pomalému internetu. Investice do modernějšího routeru ti může zajistit prodloužení wifi signálu, vyšší rychlost a lepší podporu pro více zařízení.

Pravidelný restart routeru může pomoci odstranit dočasné problémy s připojením nebo přehřátím. Zařízení stačí vypnout a zapnout a následně 3-5 minut počkat, než ověříš, zda se síla signálu zvětšila. Problémů s přetíženou wifi tě může zbavit přepnutí routeru na jiný kanál:

router-2.jpg__PID:3b3c1938-ce9e-4579-a111-787a6af8da06
router.jpg__PID:1938ce9e-b579-4111-b87a-6af8da06750c

1. V přeplněných oblastech, kde má více domácností wifi, může docházet k vzájemnému rušení signálu. Pro změnu kanálu se přihlas do nastavení routeru přes webový prohlížeč, najdi sekci s nastavením kanálu a vyber nejméně zatížený kanál. Existují i nástroje, které ti pomohou zjistit, které kanály jsou nejméně využívané jako např. Wi-Fi Analyzer.

2. V nastavení routeru můžeš upravit šířku pásma kanálu (např. 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz). V přeplněných oblastech může být lepší zvolit užší kanál, který bude méně náchylný k rušení, zatímco v méně frekventovaných místech lze použít širší kanál pro lepší výkon.

OKAY Tip:  S novým výkonným routerem si šetříš spoustu starostí s nedostatečným signálem. Poradíme ti, jak vybrat ten nejlepší router!

Pomoci může také změna frekvence:

Wi-Fi sítě mohou pracovat na dvou různých frekvencích – 2,4 GHz a 5 GHz. Tyto dvě frekvence mají odlišné vlastnosti, které ovlivňují rychlost, dosah a odolnost proti rušení.

Pásmo 2,4 GHz nabízí delší dosah signálu. To znamená, že tato frekvence dokáže pokrýt větší oblast, což je vhodné v situacích, kdy potřebuješ připojení ve vzdálenějších částech domu nebo kanceláře.

Pásmo 5 GHz nabízí vyšší rychlosti připojení, což je ideální pro činnosti náročné na přenos dat, jako je streamování videí ve vysokém rozlišení, online hry nebo práce s velkými soubory.

A jak je to s anténou routeru?

Některé routery mají nastavitelné antény. Zkus je nasměrovat různými směry, například jednu svisle a druhou vodorovně. To může zlepšit pokrytí ve více směrech. Experimentuj s různými polohami antén a sleduj, jaké polohy ovlivňují zesílení wifi v jednotlivých částech domu.Pokud má tvůj router vyměnitelnou anténu, můžeš ji nahradit silnější variantou. Výkonnější anténa může zlepšit dosah a kvalitu signálu.

router-4.jpg__PID:3e753b3c-1938-4e9e-b579-a111787a6af8

Drátové připojení a zesilovač Wi-Fi signálu

Co wifi signál spolehlivě zesílí?

1. Použití drátového zařízení

Připoj zařízení, která podporují kabelové připojení (např. stolní počítače, herní konzole nebo chytré televize) pomocí Ethernetového kabelu. Tím snížíš zátěž na wifi síť a zlepšíš stabilitu bezdrátového připojení pro ostatní zařízení.

2. Investice do extenderu

Výhodná může být koupě zařízení, které signál spolehlivě zesílí. Wifi router signál vyrobí a wifi zesilovač ho zesílí a rozšíří po bytě do míst, kam samotný router nedosáhne.

3. Zesílení wifi signálu pomocí druhého routeru

Použití druhého routeru umožní rozšířit dosah sítě a pokrýt místa, kde je signál slabý nebo nedostupný. Rozdělení mezi dva routery sníží zátěž hlavního routeru a zlepší celkový výkon sítě. Druhý router můžeš umístit kamkoliv v domě nebo kanceláři, kde potřebuješ lepší signál.

4. Ještě kvalitnější Mesh routery

Jaký wifi router do rodinného domu? Bezdrátová síť Mesh wifi obsahuje několik propojených síťových prvků, které dohromady vystupují jako jediná síť, snadno se zapojují a poskytují rychlou a stabilní síť, která pokryje celou domácnost.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.