Nekažte si oči, vyberte si ten správný monitor

Monitoryjsou nejdůležitější součástí každého počítače. Proto je musíme vybírat velmi obezřetně a uváženě.

Kancelářský monitor HP

Jako první se musíte rozhodnout, na co budete monitor využívat. Na každou činnost je vhodný jiný monitor. Nejlépe hodnocení výrobci monitorů, které najdete v naší nabídce jsou např.: Samsung, LG, Acer a další.Lesklý povrch monitoru má hezčí barvy a matný povrch je lépe čitelný k venkovnímu použití. Je také dobré si předem rozhodnout, zdali si pořídíte klasický monitor, či dotykový. Monitor by měl také mít stejné konektory jako počítač.

Konektory pro přenos obrazu

Monitor slouží pouze pro přenos obrazu a je třeba k němu připojit nějaký zdroj signálu např. videokameru, notebook nebo grafickou kartu.

  • DisplayPort (mini) – Podporuje rozlišení přesahující FullHD, a proto je označován jako nejkvalitnější způsob připojení počítače k monitoru.
  • HDMI – Velmi dobře zvládá vysoká rozlišení, ve verzích 1,4 a vyšších umožňuje rozlišení až 4K.
  • VGA (D-Sub) – Používá se k připojení projektoru a najdeme ho spíše na starších počítačích nebo noteboocích. Podporuje 10-bitové barvy, avšak na náročné využití nestačí. Při rozlišení full HD klesá ostrost.
  • DVI – Nejvyšší rozlišení je 2K. Používá se nejčastěji ke stolním počítačům

Rozdělení monitorů

Monitory si můžeme rozdělit do 3 základních kategorií, a to podle úhlopříčky.

  • od 18“ do 22“
  • od 23“ do 25“
  • od 27“ do 30“

Dále si je můžeme rozdělit dle způsobu použití. Položte si otázku – K čemu jej budu používat?

Herní monitor

Při výběru herního monitoru musíme nejvíce dbát na to, abychom vybrali takový, který má nejnižší odezvu (max. 4 ms) a s obnovovací frekvencí alespoň 60 Hz. Zajistí vám tak plynulý a nesekaný záběr. Velikost monitoru už pak záleží pouze na vás, avšak hráči preferují spíše monitory s větší úhlopříčkou

Grafický monitor

Tyhle monitory slouží pro různé grafické úpravy, jako například animace, grafický design, fotografie apod.

Nejdůležitější při výběru jsou především dva ohledy, kterými jsou – Gamut (jak rozsáhlé oblasti může monitor v určitém barevném prostoru dosáhnout) – měl by být nejširší. A dalším ohledem je tzv. barevná hloubka (kolik bitů je použito k popisu barvy nebo pixelu). Grafické monitory by měly mít alespoň 10-bitovou barevnou hloubku.

Komerční monitor

Monitory, které nám stačí na běžné domácí využití, či kancelářskou činnost. Nejdůležitějším aspektem při výběru je velikost, cena a rozlišení.

V dnešní době jsou již monitory se standardem FullHD rozlišení (1920 x 1080px). Tento standard je však pomalu potlačován modernějším 4K rozlišením, které poskytuje jemný a kvalitní obraz s plně vykreslenými detaily.

Běžná standardní úhlopříčka v dnešní době je zhruba 20 palců. Tento aspekt je však závislý na vašich finančních možnostech. Při výběru není velikost displeje natolik důležitá jako jiné parametry. Prakticky zde jde spíše o váš pocit z obrazu, který je s větší velikostí lepší.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.