Nejlepší mobilní aplikace (nejen) městské hromadné dopravy

Dávno pryč jsou doby, kdy jsme čas odjezdu vlaku luštili z třísetstránkového jízdního řádu. Dnes už se taky málokdo shání po automatu na tramvajovou jízdenku. A volat si taxíka? Co vás nemá… Máme přece v kapse smartphone nabitý aplikacemi a všechny tyhle úkony zvládneme pár dotyky na displeji. Ty správné mobilní aplikace dokážou výrazně zjednodušit každodenní fungování, a to nejen v městské hromadné dopravě. Které jsou ty nejlepší?

Jízdní řády IDOS

Kousek, který se pyšní titulem Aplikace roku 2016, se stále drží na špičce žebříčku dopravních mobilních aplikací. Cestujícím vyhledá nejen spojení v rámci lokální městské hromadné dopravy, jako například MHD Brno či trasy metra, ale také celorepublikové vlakové i autobusové spojení. Šikovný našeptávač usnadní hledání správného názvu stanice či města, aplikace následně vypočítá cenu jízdného a nově si v ní můžete i přímo zakoupit jízdenku. Aplikace funguje zdarma, ovšem pouze online. Bez dat či Wi-Fi připojení vám nebude nic platná.

Google Play Store – Ano/Stahujte

iOS – Ano

Jízdní řády CG Transit

MHD aplikace tramvaj

Jedna z nejoblíbenějších aplikací v rámci dopravy má jednu velikou výhodu – funguje offline. Poskytne vám informace o vlakových, autobusových i MHD spojeních v České a Slovenské republice. Zvládne dokonce vyhledat trasy vlaků po celé Evropě. Má spoustu chytrých funkcí typu Odjezdy ze zastávek, které zobrazí odjezdy všech spojů z nejbližších zastávek ve vašem okolí. Často vyhledávaná spojení si navíc můžete uložit a poté zobrazit jediným dotykem. Místa můžete třeba i přejmenovat na „Doma“ či „Práce“. Za rok využívání aplikace v rámci veškerých dopravních prostředků po ČR zaplatíte 75 Kč.

iOS – Ano

Google Play Store – Ano/Stahujte

SMS jízdenka

Bez debat jedna z nejpraktičtějších aplikací v rámci městské hromadné dopravy. Díky ní nemusíte složitě zjišťovat, na jaká čísla a v jakém tvaru je potřeba odesílat SMS, ani se stresovat nedostatkem drobných na lístek z automatu. Stačí si vybrat z nabídky měst. SMS jízdenka nabízí lístky pro MHD Brno, Praha, Ostrava, Olomouc a dalších velkých měst po celé republice.

iOS – Ano

Google Play Store – Ano/Stahujte

MHD Tabule

Největší výhoda MHD Tabule spočívá v tom, že často vyhledávané oblíbené spoje si můžete umístit na plochu telefonu jako widget. Díky tomu máte rychlý přístup k informacím bez zdlouhavého vyhledávání. Odjezdy si můžete navíc stáhnout offline. Meziměstská spojení v ní nenajdete, ale podporuje spoustu větších měst.

iOS – Ne

Google Play Store – Ano/Stahujte

Metro Praha

Jednoduchá aplikace Metro Praha vám ukáže na vteřiny přesně, kolik času zbývá do příjezdu metra. Nemusíte se tak zbytečně honit a předbíhat na eskalátorech, abyste potom čekali na peróně. Aplikace si data stahuje, a proto funguje offline, což se v metru rozhodně hodí.

iOS – Ne

Google Play Store – Ano/Stahujte

iRIS - DPMB info

Výborná aplikace pro všechny Brňany a obyvatele přilehlých vesniček i měst v jihomoravském kraji, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. Aplikace jednoduše zobrazuje aktuální polohu všech vozidel IDS JMK, tedy tramvají, trolejbusů, autobusů i vlaků. Aktualizuje se každých 20 sekund, proto se vám nikdy nestane, že byste na vybraný spoj čekali, nebo vám ujel. Takový lehký balzám na nervy v momentálně kompletně rozkopaném Brně.

Momentálně lze iRIS používat jen jako aplikaci v internetovém prohlížeči. Aplikace pro Android nese název DPMB info.

iOS – Ano

Google Play Store – Ano/Stahujte

Fare2Bandit

A nakonec menší tip pro cestující, kterým se občas podaří jet na černo. Rozhodně vás nechceme nabádat k nekalým praktikám, ale jistě se vám už stalo, že zrovna došly drobné, vybil se telefon s jízdenkou nebo vám těsně vypršela platnost tramvajenky a zapomněli jste koupit jednorázovou jízdenku. Anebo zkrátka a dobře máte rádi adrenalin.
Díky Fare2Bandit se můžete vyhnout nepříjemnému překvapení v podobě revizora. Uživatelé do aplikace přidávají zastávky, ve kterých narazili na kontrolu. Ty se zobrazují, společně s časem a obvykle i přesným popisem oblečení daného „záškodníka“, na seznamu a varují ostatní cestující. Aplikace je populární hlavně v Praze.

iOS – Ne

Google Play Store – Ano/Stahujte

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.