Kuchyně patří mezi ta nejpoužívanější místa v domácnosti. Občas se v ní ale nashromáždí takové množství potravin a kuchyňského vybavení, že se její přehlednost rapidně zhoršuje. Pro nové potraviny a kuchyňské nádobí již nezbývá mnoho nového prostoru a nastává problém přeplněné kuchyně. Je na čase uvažovat nad reorganizací kuchyně a vytvoření přehledného systému, který může přidat nějaký ten prostor navíc. Podívejme se tedy spolu jak vytvořit více prostoru v kuchyni.
Jak vytvořit více prostoru v kuchyni?
Přinášíme vám 7 tipů, jak v kuchyni zvětšit úložný prostor pro vaše potraviny a vybavení.
- Vyhoďte všechno nepotřebné vybavení a staré potraviny
- Vyčistěte veškerý úložný prostor v kuchyni
- Uspořádejte kuchyňské vybavení a potraviny smysluplněji
- Mějte nejpoužívanější kuchyňské vybavení stále po ruce
- Odpadkový koš mějte raději samostatně
- Vytvořte další úložný prostor
- Dejte řád potravinám v chladničce
1. Vyhoďte všechno nepotřebné vybavení a staré potraviny
Určitě se ve vaší kuchyni nachází množství nepotřebného kuchyňského nádobí nebo dokonce i prošlé potraviny. Skříňku po skříňce proberte a vytřiďte všechno nepotřebné. Nic neskladujte jen proto, že by se to v budoucnu mohlo hodit – nejspíš se k takovým věcem nikdy nedostanete. Nechte si jen ty věci, které aktivně a pravidelně využíváte a uspořádejte je. Tento krok je rozhodně tím nejdůležitějším krokem jak vytvořit více prostoru v kuchyni.
Totéž platí i pro potraviny. Staré a zašlé trvanlivé potraviny se kazí, lákají nejrůznější hmyz a jsou také živnou půdou pro bakterie a plísně. A ty ve vaší kuchyni rozhodně mít nechcete.
2. Vyčistěte veškerý úložný prostor v kuchyni
Inventář ze skříněk už máte vybrán, nyní zbývá všechen ten prostor pořádně vyčistit. Pro ošetření nábytku slouží nejrůznější profesionální přípravky, například náš NANO čisticí sprej na nábytek. Během čištění skříněk a poliček kuchyňské linky budete mít alespoň plno času pro rozmyšlení nového systému uložení potravin a kuchyňského vybavení.
Nano - čistič a ochrana nábytku
3. Uspořádejte kuchyňské vybavení a potraviny smysluplně
Smyslem tohoto kroku je vytvoření praktického systému rozložení potravin, nádobí a spotřebičů. Vhodné je ukládat všechno vybavení do jednotlivých poliček podle jeho využívání. V horních skříňkách kuchyňské linky je dobré ukládat častěji používané věci a nádobí (talíře, misky, sklenice) umístit na spodní poličky, aby k nim měly lepší přístup třeba i děti. Méně využívané spotřebiče a doplňky (rýžovary, formy na pečení, sušičky potravin) uložte klidně až na horní poličky, kde můžou čekat na svůj čas. To vytvoří perfektní systém jak vytvořit více prostoru v kuchyni.
Do horních zásuvek pod pracovní deskou uložte každodenně používané nástroje (příbory a nože), abyste se pro ně nemuseli neustále ohýbat. Do těch nejnižších poliček a skříněk kuchyňské linky je vhodné uložit velké a těžké spotřebiče a nádobí, jako jsou hrnce, plechy, pánve, pekáče a kuchyňské roboty.
4. Mějte nejpoužívanější kuchyňské vybavení stále po ruce
Nože patří mezi kuchyňské nástroje každodenní potřeby. Je proto velmi praktické mít je na kuchyňské lince, například ve stylovém dřevěném bloku pro nože. Pokud ale doma máte malé děti, uchovávejte nože raději v uzavíratelné zásuvce.
Používáte denně kávovar nebo kuchyňského robota? Pro tyto důležité spotřebiče vyčleňte místo přímo na lince, nebo na některé z nižších kuchyňských skříněk či komod.
5. Odpadkový koš mějte raději samostatně
Velmi často jsou v našich kuchyních odpadkové koše umístěné v jedné ze spodních skříněk kuchyňské linky. Je to ale rozumné řešení? Nejenže koš zabírá v kuchyňské lince množství cenného prostoru, ale potraviny vyhozené do odpadkového koše jsou zdrojem vlhkosti a bakterií, které se pak lehce roznášejí po celém vnitřním prostoru kuchyňské linky. Volte proto raději samostatně stojící bezdotykový zakrytý odpadkový koš, který nezabere cenný prostor v kuchyňské lince a zároveň není zdrojem možné nákazy.
Bezdotykový odpadkový koš HIMAXX Elegance II 48L
6. Vytvořte další úložný prostor
Stávající úložný prostor již máte optimalizovaný, ale stále je to málo? Vytvořte další přidáním závěsné nebo nástěnné police nebo stylové kuchyňské komody, skvělým řešením jsou i prosklené kuchyňské vitríny. Někdy ale není nejjednodušší vytvořit více místa v kuchyni. S vám tím pomůžou specializované kusy kuchyňského nábytku, jako jsou vinotéky. Ty jsou výborným prostorem pro uchování vašich oblíbených vín, ale také příjemným designovým prvkem ve vaší kuchyni.
7. Dejte řád potravinám v chladničce
Lednice má několik zón s rozdílnými teplotami, z nichž každá je vhodná pro jiný typ potravin. Dolní části ledničky patří mezi nejchladnější, proto je v nich vhodné ukládat poraviny určené k dalšímu zpracování (maso, čerstvá zelenina). Střední poličky ve vaší lednici by měly být určeny potravinám, které často vybíráte. Vrchní poličky jsou nejteplejším místem v lednici a jsou vhodné především pro uskladnění již navařených jídel, pomazánek a omáček.
Pro prostor ve dveřích lednice platí tyto podmínky obdobně. Spodní část dvířek se hodí pro uchovávání nápojů, prostřední část třeba pro omáčky a horní pro máslo a vajíčka, která jsou citlivá na nižší teploty.
A co vám ušetří v lednici nejvíc prostoru? Odebrání věcí, které do lednice nepatří. Jde hlavně o ovoce a zeleninu, které v lednici být nemusí – rajčata, citrony, avokádo, česnek a cibule. Pro zachování aroma a chuti je pro tyto plodiny pokojová teplota dokonce vhodnější. Samozřejmě, že ovoce a zelenina skladovaná při pokojové teplotě nevydrží tak dlouho jako v chladu, ale v rámci úspory prostoru ve vaší chladničce, jde o velmi efektivní krok.
Americká lednice ELECTROLUX EN6086JOX
Věříme, že byl pro vás článek užitečný a teď už víte jak vytvořit více prostoru v kuchyni. Prohlédněte si i další novinky nebo redakční články o nábytku.