Teflon se stal v posledních letech nedílnou součástí českých kuchyní a pomalu vytlačuje nádobí vyrobené z klasických materiálů. Předchozí materiály však měly výhodu, že nevyžadovaly takovou péči. Aby si teflon uchoval všechny své vlastnosti, je třeba se o něj pořádně starat.
Teflonový povrch potřebuje speciální příslušenství
Nádobí s teflonovým povrchem vyžaduje především speciální zacházení. To se odráží i v požadavcích na příslušenství. Především nástroje, kterými budete potraviny v nádobě míchat nebo nabírat, je potřeba vybírat velice pečlivě. Na nádobí s teflonovým povrchem můžete použít buď klasické dřevěné vařečky nebo speciální nádobí rovněž vyrobené z teflonu. Ty už jsou samozřejmě o něco dražší. Nikdy však nepoužívejte kovové nástroje jako lžíce, vidličky nebo naběračky. Těmi můžete povrch pánve zničit. Nejen, že se poté začné jídlo k pánvi připalovat, ale je navíc i zdraví škodlivé takovou pánev nadále používat.
Práce na plotýnce má rovněž své zásady
Nádobí s teflonovým povrchem byste měli začít zahřívat až když už v něm jsou suroviny.Pokud ho necháte prázdné, může se setát, že teplota začne rozkládat samotný teflon a ten může popraskat a změnit barvu. Maličký úlomek teflonu může pro tělu způsobit stejné problémy jako střep skla. Pokud pozřete větší množství teflonu, můžete si přivodit rakovinu.
Kdy je vhodné teflonové nádobí vyměnit za nové
Teflonové nádobí není nesmrtelné a věčné, naopak, postuem času se bude pánev tak jako tak poškozovat až se na ní objeví místa, která budou mít jinou barvu a bude se na ně přichytávat i připravované jídlo. Pokud se tak stane, měli byste zvážit výměnu svého starého teflonového nádobí za nové.Odborníci silně varují před škodlivými úlomky teflonu, které se začnou z pánve uvolňovat, jakmile pánev zestárne.
Čistění pánve je snadné, ale může zkomplikovat život
Výhodou teflonu je, že se k jeho povrchu potraviny nepřipalují. Díky tomu byste neměli potřebovat drátěnku a vše by mělo jít vyčistit papírovým ubrouskem. Pokud je však papírový ubrousek na veškerou špínu krátký, můžete použít saponát na mytí nádobí a houbičku.Teflon je nejlepší čistit jemnější stranou houbičky, nikdy nepoužívejte její hrubší stranu, protože i ten může teflon poškodit.
Tip Profesora OKAY:Pokud na pánvi rozehřejete hrubozrnou sůl, nečistoty se uvolní a pánev pak nemusíte drhnout. Stačí ji přejet pouze jemnější stranou houbičky a saponátem.
Chcete poradit s nějakým dalším problémem? Neváhejte a kontaktujte Profesora OKAY!
Mohlo by vás zajímat
7 výhod vaření v RemosceRemoska se na českém trhu pohybuje déle než padesát let a je stále populárnější. Čím si získala svoji popularitu?
|
|
Jak správně uspořádat elektrospotřebiče v kuchyniPři vaření je nutné mít vše po ruce. Správným rozmístěním spotřebičů v kuchyni předejdete mnohým problémům.
|
|
Postaráme se i o vaše vysloužilé elektrospotřebičeRecyklace odpadů je velice důležitou složkou ochrany životního prostředí. V tomto článku se dočtete, jak recyklovat vysloužilé elektrospotřebiče.
|