Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

OKAY rádce: Průvodce výběrem osvětlení do kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova, kde se nejen připravuje jídlo, ale i tráví čas s rodinou a přáteli. Osvětlení hraje klíčovou roli v tom, jak se v kuchyni cítíme a jak efektivně v ní pracujeme. Správně zvolené osvětlení může proměnit prostor v příjemné a funkční místo, zatímco špatně zvolené může naopak vyvolávat nepříjemné pocity. Poradíme ti s rozhodnutím, jaké světlo do kuchyně!

Vybrat nové osvětlení
kitchen.jpg__PID:1652f53c-3317-421e-aa0b-c1ace98aa061
kitchen-3.jpg__PID:b53e1916-52f5-4c33-9712-1eea0bc1ace9

Jak správně rozmístit svítidla do kuchyně

Vhodné osvětlení v kuchyni má mnohem větší dopad na život, než si uvědomujeme. Není to jen otázka estetiky nebo praktického využití – kuchyňské světlo výrazně ovlivňuje naši náladu, produktivitu i celkovou atmosféru v místnosti.

Kuchyňské osvětlení umožňuje bezpečnou a efektivní přípravu jídel. Světlo, které osvětluje pracovní plochy, musí být dostatečně silné, aby redukovalo stíny, které by mohly ztížit přípravu jídla nebo zapříčinit nehody.Teplé světlo dokáže vytvořit útulnou a příjemnou atmosféru, která je ideální pro rodinné večeře nebo setkání s přáteli.

Naopak studené a jasné světlo je vhodné pro chvíle, kdy se soustředíme na práci, jako je vaření nebo úklid. Moderní svítidla do kuchyně a jejich vhodná kombinace může prostor nejen zlepšit po praktické stránce, ale také ho přizpůsobit různým situacím a potřebám.

V neposlední řadě špatně navržené světlo do kuchyně může vést k únavě očí, bolestem hlavy nebo zhoršenému vidění. Osvětlení s nízkou intenzitou nebo nesprávnou barvou světla může být pro naše oči náročné, což dlouhodobě ovlivňuje naši pohodu. Vhodné světlo naopak podporuje soustředění a zvyšuje naši energii.

Vybrat vnitřní osvětlení

OKAY Tip:  Poradíme ti, jak na vnitřní uspořádání kuchyně! Díky tomu dokážeš spojit dohromady praktičnost s elegancí.

Typy osvětlení pro kuchyni

1. Hlavní osvětlení

Hlavní osvětlení je základem každé místnosti, včetně kuchyně. Obvykle se jedná o centrální svítidlo, které rovnoměrně osvětlí celý prostor. Světlo v kuchyni by mělo být měkké a nerušivé. Může jít o stropní světlo, vestavná světla nebo závěsné lustry.

2. Doplňkové osvětlení

Doplňkové osvětlení slouží k tomu, aby dodalo kuchyni hloubku a zvýraznilo určité detaily, například kuchyňské skříňky nebo dekorace. Může jít o nástěnné lampy, podsvícení polic nebo osvětlení kuchyňských ostrovů.Vestavěné osvětlení v kuchyňských skříňkách nejen usnadní hledání nádobí, ale také dodá kuchyni moderní vzhled.

kitchen-1.jpg__PID:191652f5-3c33-4712-9eea-0bc1ace98aa0

Osvětlení nad jídelním stolem by mělo být teplé a přívětivé. Skvělou volbou jsou závěsné lampy s nastavitelnou výškou. Vhodná výška světla nad jídelním stolem by měla být mezi 60 a 80 cm od povrchu stolu. Tato vzdálenost zajišťuje dostatečné osvětlení stolu, aniž by světlo oslňovalo osoby sedící kolem.

kitchen-2.jpg__PID:3e191652-f53c-4317-921e-ea0bc1ace98a

OKAY Tip:  Vyber si ke kuchyňskému stolu ladící jídelní židli!

3. Pracovní osvětlení

Pracovní osvětlení je zaměřené na specifické pracovní zóny, jako jsou pracovní desky, sporáky nebo dřezy. Toto světlo by mělo být dostatečně silné a nasměrované, aby ti pomohlo při vaření nebo přípravě jídla.Osvětlení nad pracovní deskou je zásadní, protože se jedná o místo, kde trávíš nejvíce času při přípravě jídla. Použij bodové osvětlení nebo LED pásky, které poskytují dostatečně silné a přímé světlo.

OKAY Tip:  Inspiruj se s námi vybranými kuchyňskými linkami a přečti si více o jejich přednostech!

Jaké zvolit osvětlení pro různé typy kuchyně?

Při výběru osvětlení pro různé typy kuchyní je třeba zohlednit styl, velikost a funkčnost prostoru. Každá kuchyně si žádá jiné osvětlení, které by mělo doplňovat její vzhled, a přitom zajistit dostatečnou světelnost pro různé činnosti, jako je vaření, stolování nebo relaxace.

  • Výběr vhodných svítidel podle stylu kuchyně

    Moderní kuchyně

    Pro moderní kuchyně se hodí osvětlení s minimalistickým designem a čistými liniemi, často v kovových nebo skleněných provedeních. LED osvětlení je ideální volbou, protože nabízí vysokou energetickou účinnost a různou teplotu světla – od teplé až po studenou bílou. Vestavěné LED pásky mohou být použity pod skříňkami nebo kolem ostrůvků pro vytvoření elegantního podsvícení. Stropní světla s kovovými nebo skleněnými prvky dokonale doplní moderní styl.

    Rustikální kuchyně

    Rustikální kuchyně vyžaduje teplejší, přírodnější materiály a barvy. Ideální volbou jsou velké závěsné lampy, které mohou být z mědi, železa nebo dřeva. Lampy s měkkým, teplým světlem vytvoří příjemnou a útulnou atmosféru. Pro ještě větší autenticitu můžeš zvolit svítidla ve vintage stylu.

    Minimalistická kuchyně

    Minimalistické kuchyně upřednostňují jednoduché a nenápadné prvky. Osvětlení by mělo být diskrétní, ale zároveň funkční. Perfektní volbou jsou vestavěné světelné lišty nebo bodová světla. LED svítidla s neutrální bílou barvou skvěle doplňují čistý a jednoduchý vzhled této kuchyně.
  • Osvětlení podle velikosti kuchyně

    Malá kuchyně

    V menších kuchyních je klíčové co nejlépe využít prostor a světlo. Doporučuje se používat světlé, neutrální barvy a zvolit LED osvětlení, které opticky zvětší prostor. Světlo by mělo být rovnoměrně rozprostřené, proto jsou ideální vestavná bodová osvětlení nebo LED pásky pod skříňkami. Vyhni se velkým a těžkopádným svítidlům, která by mohla prostor zmenšovat.

    Velká kuchyně

    Velké kuchyně potřebují několik světelných zdrojů, které vytvoří světelné zóny. Kromě centrálního osvětlení, které zajistí dostatek světla po celé místnosti, je třeba použít pracovní světlo nad kuchyňským ostrůvkem, pracovní deskou nebo sporákem. Závěsné lampy mohou být použity jako dekorativní prvek nad jídelním stolem nebo ostrůvkem.

    Otevřená kuchyně spojená s obývacím prostorem

    V kuchyních, které jsou spojeny s obývacím pokojem, je důležité, aby osvětlení bylo sladěné s celkovým designem prostoru. Stmívatelná světla umožňují přizpůsobit intenzitu osvětlení podle nálady nebo potřeby. Nad jídelním stolem můžete použít dominantní závěsné lampy, zatímco pro kuchyňský prostor je vhodné kombinovat hlavní osvětlení s pracovním.
  • Osvětlení podle materiálu

    Kovové prvky

    Kov je často využíván v moderních kuchyních díky své odolnosti a stylovému vzhledu. Matné nebo lesklé kovové povrchy mohou dodat kuchyni eleganci. Osvětlení by mělo být výrazné a robustní. Svítidla s odkrytými žárovkami v kovových klecích nebo řetězových závěsech jsou skvělou volbou. Pro tento styl je typické použití studenějšího světla, které dodává prostorům chladný a industriální vzhled.

    Skleněné a plastové materiály

    Sklo a plast jsou lehčí materiály, které mohou působit vzdušněji. Skleněná svítidla jsou ideální pro minimalistické nebo moderní kuchyně.

Může tě zajímat

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.