Nakupuj za ceny trvale nižší než na internetu! Chci nejnižší cenu.

OKAY rádce: Jak skenovat na tiskárně dokumenty nebo fotografie?

Potřebuješ digitalizovat důležitý dokument nebo uchovat staré fotografie v elektronické podobě? Skenování je v dnešní době nedílnou součástí našich životů. Správné nastavení tiskárny a příprava dokumentu mohou výrazně ovlivnit výslednou kvalitu skenu.

Poradíme ti, jak můžeš se svou tiskárnou dosáhnout těch nejlepších výsledků!

Vybrat multifunkční tiskárnu
Depositphotos_66232425_XL.jpg__PID:639ca7b2-56bf-4896-9c91-b5ed7fa7db51

Jak skenovat na tiskárně

Skenování je klíčové pro archivaci, komunikaci a zabezpečení informací, protože digitalizované soubory jsou snadno přístupné a mohou být zálohovány, sdíleny a upravovány.

Existuje několik typů tiskáren, které podporují skenování, přičemž nejběžnější jsou multifunkční tiskárny (MFP). Tato zařízení kombinují tisk, kopírování a skenování v jednom přístroji, čímž šetří místo. Navíc se jednoduše ovládají.

OKAY Tip: Ještě nemáš tiskárnu? Poradíme ti, jak vybrat tu nejlepší, která obsáhne všechny tvé potřeby!

Jak skenovat do PC?

Před začátkem skenování se ujisti, že je tiskárna správně připojena k počítači a že jsou nainstalovány všechny potřebné ovladače. Pokud tiskárna používá bezdrátové připojení, zkontroluj, zda je připojena ke stejné síti jako tvůj počítač.

Dále na počítači postupuj následovně:

  • Otevři skenovací software

    Pokud tiskárna nereaguje, zkontroluj připojení mezi tiskárnou a počítačem. Může být také nutné restartovat tiskárnu nebo aktualizovat ovladače.
  • Zvol možnost skenování dokumentu

    Jak skenovat do PDF? Při skenování dokumentů je důležité zvolit vhodný formát souboru. PDF je běžným formátem pro textové dokumenty, protože umožňuje snadné sdílení a uchovává strukturu dokumentu.

    Formát PDF je nejjednodušší nastavit přes aplikaci dodávanou přímo výrobcem tvé tiskárny. Tato aplikace se většinou instaluje automaticky, když si do počítače nahráváš potřebné ovladače k tiskárně. Pokud skenuješ vícestránkový dokument, mnoho skenovacích programů ti umožní spojit všechny stránky do jednoho souboru PDF. Po naskenování první stránky vyber možnost Přidat stránku a pokračuj ve skenování dalších listů.
  • Nastav požadované parametry, jako je rozlišení a barevný režim (černobíle nebo barevně)
  • Umísti dokument na skenovací sklo a zavři víko

    Pokud je sken rozmazaný nebo neostrý, zkontroluj, jestli je dokument správně zarovnán. Může být také užitečné zvýšit rozlišení skenování.

    Kvalita skenování může být dále ovlivněna prachem nebo otisky prstů na skle skeneru. Před skenováním proto použij měkký hadřík a jemně otři skleněnou plochu. Vyhni se použití příliš vlhkých čisticích prostředků, které by mohly zanechat šmouhy.
scanner.jpg__PID:a7b256bf-3896-4c91-b5ed-7fa7db51030a

Co dělat, pokud skenování nefunguje?

  • Zkontroluj připojení tiskárny.
  • Restartuj tiskárnu.
  • Ujisti se, že máš nainstalovány aktuální ovladače.
  • Vyhledej podporu na stránkách výrobce tvé tiskárny.

Jak skenovat fotografie?

Pro skenování fotografií je důležité nastavit rozlišení obvykle mezi 300 x 300 DPI až 600 x 600 DPI, ale kvalitnější skenery mohou jít do mnohem vyšších čísel. Čím vyšší rozlišení nastavíš, tím bude výsledný digitální obraz ostřejší a detailnější.

Po naskenování fotografií je nejlepší je uložit ve formátu JPG nebo PNG, které zachovávají vysokou kvalitu obrazu. Tyto soubory lze následně snadno sdílet e-mailem, na sociálních sítích nebo je uložit na cloudové úložiště.

Jak skenovat na tiskárně HP?

1. Připrav tiskárnu a dokument

Ujisti se, že je tiskárna HP zapnutá a správně připojená k tvému počítači nebo síti Wi-Fi. Umísti dokument nebo fotografii, kterou chceš skenovat, lícem dolů na skleněnou plochu skeneru. Zarovnej ji podle značek na okraji skla.

2. Otevři software pro skenování

Stejně tak důležité je, aby držák vaši televizi bez problémů unesl. Jeho nosnost vždy najdete ve specifikacích daného produktu. Obecně se doporučuje zvolit držák s o něco vyšší nosností, než má televize, aby se s jistotou předešlo všem případným nehodám.

3. Vyber možnost Skenovat nebo Skenování tiskárny

Dále pod Advance Presets zvol, zda se jedná o dokument, nebo o fotografii.

4. Nastav parametry skenování.

Zvol si formát papíru, požadované rozlišení naskenovaného dokument a vyber pod možností Barva požadovaný barevný režim.

5. Spusť skenování

Klikni na tlačítko Scan nebo Skenovat a počkej, až se dokument naskenuje. Možná se ti ukáže možnost Upravit okraje, což můžeš nechat udělat tiskárnu automaticky, nebo si je navolit ručně. Naskenovaný dokument se zobrazí v náhledu, kde jej můžeš upravit.

Pomocí tlačítka Přidat můžeš skenovat další soubory a přidávat je do jednoho. Orientaci skenu můžeš také v náhledu otočit a kliknutím na modré kolečko se třemi tečkami sken upravit, nahradit nebo vymazat.

6. Uložení skenovaného souboru

Po dokončení skenování vyber možnost Uložit. Vyber si složku v počítači, kam chceš soubor uložit, a zvol název a formát souboru (PDF, JPG apod.).

Vybrat tiskárnu HP

Jak skenovat na tiskárně Canon?

1. Připrav tiskárnu a dokument

Propoj tiskárnu s počítačem a vlož dokument na desku skeneru.

2. Otevři software pro skenování

Na počítači otevři aplikaci Canon IJ Scan Utility. Pokud tento software nemáš nainstalovaný, můžeš si jej stáhnout z oficiálních stránek Canon po zadání svého typu tiskárny a operačního systému v počítači.

3. Zvol možnost Nastavení

V Nastavení nebo Settings specifikuj své požadavky, např. velikost papíru, rozlišení a zda chceš skenovat v barvách, černobíle nebo v odstínech šedi. Až dokončíš nastavení, klikni na tlačítko OK.

image1.png__PID:ce694d4e-d338-42c4-8077-5276bcd8359a

4. Zvol typ skenování

V aplikaci vyber požadovaný typ skenování, například Document pro skenování dokumentu nebo Photo pro skenování fotografie. Spustí se skenování.

image2.png__PID:694d4ed3-3822-4440-b752-76bcd8359a88

5. Najdi naskenovaný dokument

Klikni na tlačítko Scan nebo Skenovat a počkej, až se dokument naskenuje. Možná se ti ukáže možnost Upravit okraje, což můžeš nechat udělat tiskárnu automaticky, nebo si je navolit ručně. Naskenovaný dokument se zobrazí v náhledu, kde jej můžeš upravit.

Pomocí tlačítka Přidat můžeš skenovat další soubory a přidávat je do jednoho. Orientaci skenu můžeš také v náhledu otočit a kliknutím na modré kolečko se třemi tečkami sken upravit, nahradit nebo vymazat.

Vybrat tiskárnu Canon
Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.