Jak správně používat sušičku prádla

Obliba sušiček prádla neustále roste, a to díky jejich výhodám. Proč si je pořídit? Sušička prádla při správném použití dokáže prádlo usušit tak, že je nebudete muset ani žehlit. Navíc velmi intenzivně odstraňuje zvířecí chlupy i prach z oblečení. K tomu, abyste předešli nechtěným škodám, je dobré znát několik pravidel.

Jak poznat, co do sušičky prádla nepatří?

V první řadě byste se měli podívat na štítek u oblečení, podle kterého hned snadno zjistíte, jestli je můžete dát do sušičky prádla, nebo ne. Dnešní sušičky prádla jsou ovšem tak šetrné, že se v nich mohou sušit téměř všechny materiály, a to i ty nejjemnější. Vždy ovšem záleží na výbavě a programech, které sušička nabízí. Pokud tápete, můžete se obecně držet pravidla, že co můžete prát v pračce, můžete dát i do sušičky prádla.

Cedulka od oblčení

Co do sušičky nikdy nedávat?

I přes štítky na oblečení a obecně doporučené postupy je zde několik věcí, které byste do sušičky prádla dávat raději neměli. Jsou jimi: krajky, hedvábí, vlna, elastické prádlo, oblečení, které má plastové zipy nebo podprsenky s výplněmi. Záclony, které obsahují skleněná vlákna, do sušičky také nedávejte.

Na co si dát pozor?

Nezapomínejte na čištění filtrů, kde se zachytávají chlupy, prach či žmolky. Kapacita sušičky prádla je velmi důležitým aspektem a neměli byste ji překročit, jelikož pak nebude pro sušení v bubnu dostatek místa. Spodní prádlo vkládejte před sušením do ochranných sáčků. Když už budete sušit boty, tak si na ně rovněž pořiďte speciální koše, které jim poskytnou ochranu.

Filtr u sušičky

Příliš pracího prášku použitého při praní může pak při sušení způsobovat skvrny. Pokud vám tedy doma stojí například pračka se sušičkou, tak si dejte pozor i na množství pracího prášku. Jelikož aviváž může pračku se sušičkou snadno zanášet, tak raději zvolte praní bez aviváže, nebo maximálně s jeho doporučenou dávkou. Aviváž může ucpat filtry pračky se sušičkou, ale i jiné vnitřní části, a může dokonce pračku se sušičkou nenávratně poškodit. Vhodné je proto koupit vůně a osvěžovače určené do sušičky či pračky se sušičkou.

Ovládací panel u sušičky prádla Beko

Ovládací panel sušičky prádla Beko DH 8534 CSRX

Jedním z mnoha řešení můžou být ubrousky do sušičky. Tyto jednorázové ubrousky prádlo provoní, změkčí a zbaví je statické elektřiny. Jejich výhodou je velmi snadní použití a dostupnost. Jsou k dostání v několika variantách vůní. Další variantou můžou být míčky do sušičky. Tyto gumové (nebo vlněné) doplňky k sušení mají několik výhod. První je opět aroma, které uvolňují a prádlo tak po dokončení sušení je nádherně voňavé. Druhou je fakt, že díky mechanickému používání dochází k naklepávání prádla, čímž se přirozeně změkčuje. Míčky taky oddělují od sebe jednotlivé kusy sušeného prádla a tím zkracují dobu sušení.


Míčky do sušičky
Míčky do sušičky prádla


Co nabízí dnešní sušičky prádla?

Šetrné sušičky dnes umožňují sušit i oblečení z jemných tkanin a materiálů, a některé moderní technologie jsou schopné usušit i prádlo, které je určené pouze k ručnímu praní. Parní programy vás zbaví zdlouhavého žehlení, a vy tak budete moct prádlo dát ze sušičky přímo do skříně. Refresh programy jsou skvělým řešením, pokud se chcete zbavit zápachu kouře z oblečení. Program odstraňuje pach, snižuje pomačkání prádla a dodává oblečení svěžest. Moderní sušičky si dnes prádlo umí zvážit, a podle toho i navrhnout ideální program a délku sušení. Vy se pak nemusíte už o nic starat!


Věříme, že článek byl pro vás užitečný. Prohlédněte si také novinky nebo další články o elektru.

LCH102019

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.