Jak se starat o mrazák

Každý z nás má doma mrazák. Ať už je v kombinaci s ledničkou nebo samostatný. O mrazák, jako o každý spotřebič, je potřeba pečovat. Díky tomu ti bude dobře sloužit déle a bude fungovat efektivněji. To znamená, že nespotřebuje tolik elektřiny. Nachystali jsme si pro tebe několik jednoduchých tipů, které ti pomůžou.

Kam mám mrazák umístit

Ať už máš doma šuplíkový nebo pultový mrazák, musí mít kolem sebe dost prostoru. Ideální je nechat kolem mrazáku aspoň 30 cm z každé strany, aby mohl ohřátý vzduch ze zadní části plynule odcházet pryč. Samozřejmostí je rovná a pevná podlaha, na které mrazák stojí. Je velmi důležité, aby se neviklal.

Pokud si nejsi jistý, že je tvůj mrazák správně umístěný, změř vzdálenost od zdi a vodováhou zkontroluj vodorovnou polohu. Kromě postavení dbej také na teplotu v místnosti. Mrazák by neměl být vystavený přílišným teplotním výkyvům. Snaž se ho mít v místnosti, kde je mezi 16 a 32 °C. Na tuto teplotu je optimalizovaná většina mrazáků na trhu.

Jak se mám o mrazák starat

Důležité je pravidelně udržovat mrazák v dobré kondici. To platí jak pro vnějšek, tak pro vnitřek. Zvenku pravidelně otírej nečistoty. Většinou stačí vlhký hadřík. Pokud by byl mrazák zvenku mastný, použijte například mycí prostředek na nádobí nebo jiný odmašťovač. Nezapomeň občas vysát prach u chladícího zařízení v zadní části mrazáku. Vždy zkontroluj, jestli těsnění na dveřích dokonale těsní.

Mrazák bys měl taky pravidelně odmrazovat a čistit uvnitř. Ideální je aspoň jednou za půl roku mrazák vypnout, odmrazit a vytřít hadříkem s vodou a octem, popřípadě s vodou a kyselinou citrónovou. Obojí velmi dobře pohlcuje pachy. Po vyčištění octovou vodou ještě mrazák vytři hadříkem s čistou vodou a utři do sucha.

Jak správně používat mrazák

Aby ti mrazák dlouho a dobře sloužil, měl bys ho umět správně používat. Možná si říkáš, že na tom není nic složitého, ale není to úplně pravda. Existuje několik jednoduchých zásad, které pomohou tomu, aby tvůj mrazák fungoval optimálně. Především se snaž mrazák neotvírat častěji, než je nezbytně nutné. Zabráníš tím výkyvům teploty uvnitř. Tím pádem uskladněné potraviny vydrží déle.

Nedávej do mrazáku teplé jídlo. Kromě toho, že svou teplotou ovlivní ostatní uskladněné potraviny, vysráží se z něj přebytečná vlhkost, která mrazák ve výsledku zalední. Tím pádem bys ho musel dříve odmrazit. Obecně se snaž omezit vlhkost uvnitř mrazáku tím, že potraviny zabalíš do těsnících obalů. A ještě poslední rada na závěr: Plný mrazák funguje daleko efektivněji než poloprázdný.

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.