Jak natřít nábytek

Jak natřít nábytek serozhodujete ve chvíli, kdy chcete renovovat staré kusy nebo jste si domů přivezli nový nábytek bez povrchové úpravy. Prozradíme vám správný postup,jak natřít nábytek tak, aby zajistil dobrou ochranu, ale také získal krásný vzhled. Připravte si tmel, brusný papír, hlavní barvu a lak. A pojďme tonatřít!

Jak natřít nábytek

Základní postup jak natřít nábytek:

  1. Připravte ošetřovaný povrch – základem je důkladné vyčištění, odmaštění a zdrsnění podkladu.
  2. Vyrovnejte prohlubně a nerovnosti – mechanické nerovnosti srovnejte bruskou nebo tmelem.
  3. Důkladně naneste podkladový nátěr, tzv. primer – aby nové vrstvy dobře držely.
  4. Barevný nátěr naneste nadvakrát – po zaschnutí prvního nátěru natřete nábytek ještě jednou.
  5. Hlavní nátěr zafixujte lakem– chrání nově nanesenou barvu po dlouhou dobu, vhodné hlavně do exteriéru
  6. Nezapomínejte ošetřit i rohy a méně přístupná místa.

Čištění a ochrana nábytku NANO

S vyčištěním nábytku vám pomůžou profesionální čisticí přípravky NANO
- čistič a nanoochrana nábytku.


Příprava povrchu pro natření nábytku

Samotnému natírání nábytku předchází odmontování kovových částí a čištění. Vždyť jak by se jenom bez toho dalo nábytek natřít. Povrch otřete roztokem z jarové vody, která jej zbaví mastnoty. Nábytek nechte oschnout a zkontrolujte, zda není poškozen mechanicky. Pokud je, musíte dané místo dohladka přebrousit, aby nebyly po nátěru vidět hrany přechodu nebo zapravit tmelem.

Tmel by měl schnout ideálně 2−4 hodiny. Myslete na to před natřením nábytku. Dané místo následně dohladka vybruste. V případě, že se potřebujete zbavit starého nátěru, použijte brusku nebo brusný papír. Pokud se rozhodnete pro brusný papír, sáhněte nejdříve po hrubém se zrnitostí 80, dále použijte střední zrnitost 120 a nakonec jemný papír se zrnitostí 180. Ze špatně dostupných míst lak odstraňte kartáčovým nástavcem vrtačky. Dejte si však pozor: nepoužívejte kartáče mosazné a ocelové. Další možností je chemický odstraňovač nátěru, po jehož použití je nutné povrch umýt vodou a vysušit.

Nátěr nábytku

Nanesení primeru

Podkladový nátěr neboli primer se na dřevo nanáší proto, aby se zcelil jeho povrch a nová barva lépe držela. Na nábytek se dobře aplikuje pomocí štětce nebo válečku. Záleží na velikosti povrchu. Pokud si chcete ušetřit práci s několikavrstvým natíráním, přidejte trochu barvy přímo do podkladového nátěru.

Primer na nábytek nemusí být nanesený v silné vrstvě, stačí jím povrch potřít a pokrýt všechny plochy. Silnější vrstvu aplikujte na často používaná místa, mezi která patří držadla nebo opěrky. Také jídelní stůl, noční stolek nebo jiný často používaný kus ošetřete silnější vrstvou. Povrch bude odolnější a péče o nábytek bude snazší. Po nanesení a zaschnutí základové barvy na dřevo povrch jemně obruste smirkovým papírem. Prach a piliny setřete vlhkým hadříkem.

Péče a starostlivost o nábytek

OKAY TIP: „Pokud chcete docílit patinového vzhledu, primer nepoužívejte.“

Pro natírání použijte malířský váleček a štětec

Pro natírání velkých ploch barvou nejdříve použijte pěnový malířský váleček, kterým jednoduše a rychle barvu na nábytek nanesete. Celý povrch následně přetřete ještě štětcem. Se štětcem se dobře dostanete do rohů, záhybů a na hrany. Pokud chcete, aby byl nátěr kvalitní, použijte speciální příměsi na dřevo, které nezmění původní barvu. Nátěr bude zasychat pomaleji, takže nedojde k tvorbě fleků. Po zaschnutí prvního nátěru se pusťte do nátěru druhého.

Stylová dřevěná kuchyně Brick

Trendy dřevěná kuchyně Brick

Zafixování barvy lakem

Samotné barvení není posledním krokem jak natřít nábytek. Pokud chcete odvést profesionální práci, která dlouho vydrží, nátěr na závěr zafixujte. Počkejte, až dobře zaschne poslední nátěr a připravte si lak na dřevo. Tím vytvoříte ochranný nátěr, který zabrání odlupování barvy a nábytku dodá lesk. Pro lakování se používá štětec. Pokud chcete vynechat krok s lakováním, naneste na nábytek akrylovou barvu, která je vysoce odolná a fixace lakem již není nutná. Zafixování barvy je skvělým spůsobit jak natřít nábytek i na delší dobu.

Jak správně natřít nábytek na splátky bez navýšení

OKAY TIP: „Pokud chcete povrch nábytku upravovat ekologicky, použijte olej nebo vosk na dřevo. Například včelí vosk odpuzuje vodu a odolává vnějším vlivům. Kromě toho můžete použít i barvy na bázi přírodních pryskyřic a olejů.“

Správná péče o nábytek ze dřeva

Jestliže jste si dali tu práci a dřevěný kus nábytku zrenovovali, dopřejte mu správnou péči, aby dlouho vydržel jako nový. Ideálním umístěním je místnost, kde se vlhkost vzduchu pohybuje mezi 50−60 % a nemění se zde teplota. Povrch nábytku ošetřujte včelím voskem, jelikož leštěnky povrch spíše ničí.

Věříme, že byl pro vás tento článek prospěšný a teď už přesně víte jak natřít nábytek. Přečtěte si i ostatní praktické novinky a články o našem webu. Mohly by vás zajímat i příbuzné články:

Jak oživit nábytek

Jak ochránit nábytek před psem

Nábytek z palet

Moderní trendy nábytek


GCS041119

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.