Podzim a hlavní sezóna dýní je v plném proudu, všude na vás mrkají jako součást interiérové nebo venkovní výzdoby a snad žádný článek s recepty se bez ní neobejde. Z pojmů hokkaido, máslová dýně, špagetová nebo muškátová vám jde hlava kolem a také byste si „dýňovou sezónu“ rádi vychutnali. Co z dýně se dá všechno připravit a co k tomu budete potřebovat, se dozvíte v našem článku.
Sezona dýní je v plném proudu, tak vyzkoušejte naše recepty.
OKAY Tip: Prohlédněte si nabídku malých domácích spotřebičů, které jsou momentálně v akci.
Dýni nejdříve nakrájejte, vložte do předem vyhřáté trouby a pečte do změknutí. Poté nechte dýni chvíli odpočinout. Ke studené zelenině přidejte tvaroh, lžíci oleje a koření. Důkladně vše rozmixujte a natřete na pečivo, s dýňovým chlebem vedle rozhodně nešlápnete. Nakonec můžete pokrm ozdobit dýňovými semínky. Dobrou chuť.
Hranolky z dýně hokkaido
Jste milovníci hranolek? Už jste zkusili tradiční bramborové i batátové? Pak je čas na podzimní změnu v podobě hranolek z dýně hokkaido či máslové dýně. Na chutnou přílohu k pečené zelenině, nebo steaku, budete potřebovat:
- 1x dýni hokkaido
- rostlinný olej
- bylinky na dochucení
- mořskou sůl
Multifunkční robot zastane práci celé řady domácích spotřebičů - například parního hrnce, sekáčku, mixéru i rýžovaru.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Během rozehřívání si připravte plech, který vyložte pečicím papírem. Teď už je na řadě příprava hranolek. Dýni hokkaido dobře očistěte, vydlabejte a nakrájejte na menší části, nejlépe špalíčky, podobné klasickým hranolkům. Vložte je do velké mísy, zakápněte olivovým olejem, osolte a přidejte pepř a bylinky dle chuti. Vše dobře promíchejte a vysypte na připravený plech. Pečte v horkovzdušné troubě asi 30 minut a máte hotovo.
OKAY Tip: Vybavte si kuchyni z pohodlí vašeho domova. Jak na to, se dozvíte v našem článku.
Fitness dýňové rizotto
Pro milovníky fitness a zdravých receptů z dýně tu také jeden máme. Energetická hodnota je pouhých 504 kcal, takže se dosyta, vyváženě a chutně najíte. Potřebovat na něj budete:
- dýni
- mozarellu light
- rýži
- větší cibuli
- 250 ml vývaru
- olej
- sůl, pepř
Dýni nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený pečícím papírem do trouby na 200°C, pečeme 30-35 minut. Část upečené zeleniny si odložíme stranou, zbytek rozmixujeme. V hrnci můžeme na oleji osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rýži a směs zalijeme vývarem. Následně necháme dusit pod pokličkou cca 15 minut, než rýže vsákne všechnu vodu. Poté vmícháme dýňové pyré i kostičky. Mozarellu nastrouháme a vmícháme do rizota. Nechte si chutnat.
Polévka z dýně hokkaido
A jako bonusový čtvrtý recept z dýně, tu máme jeden evergreen. Není neznámý a spousta z vás jej jistě doma už párkrát vyzkoušela. Nicméně i tradiční recept se dá ozvláštnit. Co z dýně hokkaido tentokrát? Nakrájejte nadrobno cibuli, kterou následně osmahnete na oleji. Dále přidejte na kostičky nakrájenou dýni a pro chuť i na zahuštění bramboru. Směs do zlatova osmažte. Přilijte litr vývaru nebo zeleninového bujonu a vařte v hrnci asi 25 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte mixérem. Do hotové polévky přidejte smetanu, pepř a sůl. Hotovou polévku z dýně hokkaido můžete posypat slunečnicovými semínky nebo přidat špetkou chilli či kari koření.
Víte, proč byste měli jíst dýně?
Dýně jsou nejen ozdobou zahrad a oblíbenou pochoutkou. Měli byste vědět, že dýně mají léčivé a zkrášlující účinky. Například podporují imunitu, obsahují totiž vitamíny B, C, E, K, minerály a antioxidanty, které posilují imunitní systém a chrání tělo před viry. Dýně usnadňuje i hubnutí, obsahuje totiž 90 % vody, málo kalorií a snadno vás zasytí. Díky vysokému obsahu vody se využívá zázračná zelenina v anti-aging kosmetice, neboť pleť skvěle hydratuje, vyživuje a zabraňuje jejímu stárnutí. Dýně také zlepšuje kvalitu zubů a pozitivně ovlivňuje trávicí trakt a činnost srdce. Dýňový olej zase pomáhá v boji s kožními onemocněními – například při akné či ekzémech.
Článek pro Vás připravila Jana Houbová