Zvedni si laťku: Kroky k lepšímu sportovnímu výkonu 

Chceš se stát lepším sportovcem? Toužíš po tom, zlepšit svůj sportovní výkon a dlouhodobě dosahovat vynikajících výsledků? Máme pro tebe 6 tipů, jak zlepšit svou výkonnost ve sportu. Jde o základní aspekty, které by měli najít své místo v každém tréninkovém plánu, ať už se věnuješ jakémukoli sportu. Přečti si, které to jsou a zařaď je do svého tréninku ještě dnes.

sportovní výkon

Jak zlepšit výkonnost ve sportu

Pokud chceš při sportování dosahovat co nejlepších výsledků, budeš potřebovat vhodnou výbavu, dbát na kvalitní výživu a zařadit do svého tréninkového plánu dostatek pohybu i prostor pro regeneraci.

1. Funkční oblečení a vybavení

Funkční oblečení je speciálně navržené oblečení pro sportovce. Má různé funkce, jako je termoregulace nebo odvod potu a pomáhá udržet optimální teplotu těla a cirkulaci krve. Také snižuje riziko podráždění kůže, zánětu či infekce.

Funkční oblečení se skládá z různých částí, jako jsou funkční tričko, funkční prádlo, funkční kalhoty nebo funkční bunda. Vybírat můžeš z mužských i ženských variant.

Kromě funkčního oblečení existuje také elektronické vybavení, které ti pomůže sledovat a optimalizovat sportovní výkon. Jsou to chytré hodinky a chytré náramky, které můžeš propojit se svým smartphonem a zobrazovat na nich různé údaje o svém sportovním výkonu. Například tepovou frekvenci, kroky a vzdálenost, rychlost pohybu, spálené kalorie nebo údaje o kvalitě spánku.

Chytré hodinky Amazfit GTR 3 Pro

Chytré hodinky Amazfit
GTR 3 Pro

Chytré hodinky Armodd Silentband 3 GPS

Chytré hodinky Armodd
Silentband 3 GPS

Jak zvýšit energii

Bez energie žádných velkých sportovních výkonů nedosáhneš. Pokud chceš toužíš po skvělých výsledcích a chceš být v parádní formě, musíš svou energetickou úroveň konstantně zvyšovat. Přešti si několik jednoduchých tipů, které ti pomohou zvýšit energii a zlepšit kondici.

sportovní výkon

2. Správná Výživa

Někteří odborníci tvrdí, že správná výživa je 80 % úspěchu sportovního výkonu. To, co jíme a pijeme, ovlivňuje, zda má naše tělo dostatek kvalitních živin, aby mohlo fungovat na plné obrátky.

Je třeba dbát na vyváženou stravu obsahující dostatek bílkovin pro budování svalů a komplexních sacharidů pro dostatek energie. Vyhýbat bychom se neměli ani zdravým tukům, které jsou klíčové pro hormonální rovnováhu. Nezapomínej také pít hodně vody a doplňovat základní vitamíny.

OKAY Tip: Nahraď vitamíny čerstvou šťávou z ovoce. Podívej se na naši nabídku odšťavňovačů.

3. Pravidelné sportování a stretching

Sedavý životní styl tě může připravit o energii a oslabit tvoje tělo. Pravidelné sportování zlepšuje sílu kardiovaskulárního systému, posiluje svaly a kosti, zvyšuje fyzickou i psychickou kondici a uvolňuje endorfiny, které ti dodají dobrou náladu.

 Pohyb samotný je paradoxně jedním z nejlepších způsobů, jak načerpat energii k dalším sportovním výkonům. Věnuj proto část svého tréninku i jiným pohybovým aktivitám, než je tvá primární disciplína. Choď běhat, plavej nebo jezdi na kole, pokud se věnuješ silovým sportům. Jestli jsi vytrvalostní atlet, zařaď čas od času do svého tréninkového plánu i zvedání činek. A v obou případech nezapomínej na pravidelné protahování.

4. Zdravý Spánek

Spánek je základním předpokladem pro nabrání energie. Má vliv na psychiku, ovlivňuje náladu, koncentraci i paměť. Pokud spíš dobře, budeš mít více energie, lépe se soustředit a zvýšíš svou odolnost proti stresu. Proto odborníci doporučují spát 7-9 hodin denně a usínat i vstávat ve stejnou dobu. Pokud budeš spát méně a nepravidelně, budeš cítit únavu, podráždění a necháš se snadno rozptýlit. Dodržuj pravidelný spánkový režim a spi dostatečně dlouho.

sportovní výkon

OKAY Tip: Jak dosáhnout zdravého a kvalitního spánku se dočteš v našem článku Účinné tipy pro kvalitní spánek.

Regenerace ve sportu 

Regenerace je co do sportovní výkonnosti klíčová. Jde o proces, během kterého se naše tělo obnovuje a „opravuje“ po náročném tréninku. Bez dostatečné regenerace si nelze udržet optimální sportovní výkon a může dojít k přetrénování, únavě nebo zhoršení zdravotního stavu. Zařaď do svého tréninkového plánu dny odpočinku, masáže a wellnes procedury, které ti pomohou uvolnit svalové napětí a zlepšit prokrvení.

sportovní výkon

5. Saunování

Saunování je starobylá technika, která má mnoho pozitivních účinků na tělo i duši. Pravidelné saunování zlepšuje kondici a vytrvalost. Pro sportovce je vhodná parní sauna, která pomáhá uvolňovat napjaté svaly a zlepšuje průtok krve. Urychluje odstraňování škodlivých látek z těla a zvyšuje imunitu. Doporučuje se proto saunu navštěvovat alespoň jednou týdně, vždy po náročnějším tréninku nebo závodě.

6. Wellness a spa 

Rašelinové zábaly a koupele jsou oblíbenou metodou pro zmírnění svalové bolesti a únavy. Rašelina je přírodní materiál, který obsahuje mnoho léčivých látek. Má protizánětlivé, antiseptické a hojivé účinky. Rašelinové zábaly a koupele jsou vhodné například při rekonvalescenci zranění.

Parafínová lázeň je jednoduchá procedura, při které se ponoří část těla do roztaveného parafínu. Parafín je voskovitá látka, která se používá pro kosmetické i terapeutické účely. Má vysokou tepelnou kapacitu a dobře izoluje teplo.Parafínovým zábalem se zahřívají klouby a svaly a zvyšuje se jejich pružnost a pohyblivost. Navíc hydratuje a vyživuje pokožku.

Největší výběr elektra v OKAY!

Pro největší výběr kvalitního elektra navštivte náš e-shop.

 Vyberte si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříš!

Pokud se rozhodneš pro nákup nového elektra a nábytku v OKAY, můžeme ti zaručit 100% garanci spokojenosti, nebo můžeš produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.