OKAY rádce: Znáte rozdíl mezi OLED TV a QLED TV?

Výběr nové televize není jednoduchý úkol. Jedním z důležitých kritérií výběru je zobrazovací technologie. Dvě z nejpopulárnějších a nejmodernějších technologií v oblasti televizorů jsou OLED a QLED.

Chceš vědět, která z nich bude lépe vyhovovat tvým potřebám? Podívej se s námi na hlavní rozdíly mezi nimi a také na to, co každá z nich svým uživatelům nabízí.

Vybrat novou smart televizi
rozdíl mezi OLED TV a QLED

QLED vs OLED: vyber podle sebe

Obě tyto zobrazovací technologie mají své výhody a nevýhody, ale nelze jednoznačně říci, která z nich je lepší. Pravdou však je, že fungují naprosto odlišně. Výběr mezi OLED a QLED proto závisí na tvých individuálních potřebách a preferencích.

Pokud hledáš televizi s nejlepší možnou kvalitou obrazu, perfektní černou a nevadí ti vyšší cena, OLED je pro tebe ideální volbou. Naopak, pokud potřebuješ vyšší jas, delší životnost a cenově dostupnější řešení, QLED bude vhodnější.

OKAY Tip: Televizi je dobré vybrat také s ohledem na zdraví tvých očí. Přečti si, jaká je doporučená pozorovací vzdálenost TV!

Pro zjednodušení jsme pro tebe vytvořili přehlednou tabulku:

FAKTOROLEDQLED
TechnologieOrganické materiály vyzařující světlo LCD displej s kvantovými tečkami a LED podsvícením
Kontrast a černá barva Vysoký kontrast, skutečná černá barva (vypínání pixelů) Nižší kontrast, černá barva není úplně černá (podsvícení)
JasNižší maximální jas Vyšší maximální jas
Barevná škála Široká a přesná barevná škála Velmi široká a přesná barevná škála díky kvantovým tečkám
Pozorovací úhel Velmi široký, konzistentní kvalita z úhlů Široký, ale může dojít ke změnám barev a kontrastu z úhlů
Rychlost odezvy Velmi rychlá Rychlá, ale obvykle nižší než OLED
Energetická účinnost Vyšší při zobrazování tmavých scén, nižší při světlých Vyšší při snížení jasu obrazovky, nižší při zvýšení jasu
Životnost Kratší, náchylnější k degradaci Delší, kvantové tečky se neopotřebovávají
Tloušťka displejeVelmi tenký, nepotřebuje podsvícení Tlustší kvůli potřebě LED podsvícení
CenaVyšší O něco nižší, ale stále dražší než standardní LCD

Pojď se s námi detailněji podívat na to, jak obě zobrazovací technologie fungují:

OLED technologie displeje

OLED vychází z anglického názvu Organic Light Emitting Diode. Diody v těchto displejích používají organické materiály, díky nimž se mohou při vystavení elektrickému proudu rozsvítit. Každý pixel v OLED televizi je osvětlován vlastní diodou, což znamená, že může být zapnutý nebo úplně vypnutý. Jednotlivé diody na sobě nejsou závislé. Díky tomu, že OLED displej nepotřebuje podsvícení, může mít televizor tenčí design. Tato technologie je oblíbená např. u LG televizí.

Vybrat OLED TV

Výhody OLED TV jsou:

  • Vysoký kontrast:
    OLED displeje mohou dosáhnout skutečné černé barvy, protože jednotlivé pixely mohou být zcela vypnuty. Na to, že při úplném vypnutí diody vznikne dokonalá černá, má vliv také absence podsvícení obrazovky. To vede k velmi vysokému kontrastu.
  • Široký pozorovací úhel:
    OLED displeje poskytují kvalitní podívanou, a to také při pohledu na obrazovku z různých úhlů.
  • Rychlá odezva:
    OLED displeje mají velmi rychlou odezvu, což je výhodné pro sledování rychlých scén ve filmech nebo při hraní her.
  • Tloušťka televize:
    OLED televize neobsahuje vrstvu LED diod, a tudíž může být velmi tenká, což může působit elegantně obzvlášť u závěsných televizorů.

Nevýhody OLED TV jsou:

  • Životnost:
    Organické materiály používané v OLED displejích mohou degradovat rychleji než anorganické materiály v LCD displejích, což může vést ke snížení jasu a změně barev v průběhu času.
  • Cena:
    OLED displeje jsou obecně dražší na výrobu než LCD displeje, což se může projevit vyšší cenou koncových produktů.OLED televize byly dříve náchylné k vypalování obrazu při statickém zobrazení po dlouhou dobu (např. při zobrazení loga televize stále v jednom místě). Dnes jsou již však přidány různé funkce, které zabraňují u televizí OLED vypalování obrazu.

OKAY Tip: Nevíš, jak namontovat televizi na zeď? Poradíme ti!

QLED technologie displeje

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) je technologie vyvinutá společností Samsung, ale využívá ji například i společnost Hisense. Na rozdíl od OLED, QLED televizory využívají kvantové tečky (Quantum Dots) k vylepšení podsvícení tradičního LED panelu. QLED displeje stále využívají LED podsvícení, ale kvantové tečky zlepšují kvalitu světla emitovaného podsvícením, což vede k lepšímu barevnému podání i k vysokému jasu.

Vybrat OLED TV

Výhody QLED TV jsou:

  • Vysoký jas:
    QLED displeje mohou dosáhnout velmi vysokého jasu, což je výhodné pro sledování v dobře osvětlených místnostech.
  • Široká barevná škála:
    Kvantové tečky umožňují přesnější a širší barevnou škálu, což vede k živějším a realističtějším barvám i lepší podpoře HDR.
  • Dlouhá životnost:
    Na rozdíl od organických materiálů v OLED displejích, kvantové tečky nejsou náchylné k degradaci, což zajišťuje delší životnost displeje.

Nevýhody QLED TV jsou:

  • Nižší kontrast:
    QLED displeje mají nižší kontrastní poměr než OLED displeje, protože používají podsvícení, které nelze zcela vypnout. To znamená, že černá barva není tak hluboká jako u OLED displejů.
  • Pozorovací úhel:
    I když se technologie zlepšuje, QLED displeje mohou mít omezený pozorovací úhel ve srovnání s OLED displeji, což může vést ke změnám v barevném podání a kontrastu při pohledu z různých úhlů.
rozdíl mezi OLED TV a QLED

OLED, nebo QLED?

OLED je vynikající volba pro ty, kteří hledají nejlepší kvalitu obrazu s vysokým kontrastem a skutečnou černou barvou, ale jsou ochotni akceptovat kratší životnost a vyšší cenu. QLED je vhodná pro ty, kteří potřebují vyšší jas a širokou barevnou škálu, a kteří ocení delší životnost displeje, i když za cenu mírně nižšího kontrastu a černé barvy.

Největší výběr televizí v OKAY!

Chceš si pořídit novou televizi Samsung, LGnebo Hisense? Využij našeho programu Garance 100% spokojenosti! Nechej si zboží poslat domů, tam si jej v pohodlí vyzkoušej a my ti garantujeme 30 dní na bezplatné vrácení nevyhovujícího zboží.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.