OKAY inspirace: Vybíráme nejlepší kávovary na kapsle

Kávovar může být nejen praktickým, ale i velmi příjemným doplňkem tvého životního stylu, který ti poskytne kvalitní a lahodnou kávu přesně podle tvých představ. Kapslové kávovary jsou uživatelsky přívětivé, a navíc startují na přijatelných cenách. Jaká jsou specifika a přednosti těchto kávovarů a jak je to s jejich údržbou?

Podívej se s námi na to, jak vybrat ten nejlepší kávovar na kapsle!

Vybrat kávovar na kapsle
nejlepší kávovary na kapsle
nejlepší kávovary na kapsle

Hlavní přednosti kapslových kávovarů

Mít doma kávovar přináší řadu nesporných výhod a jeho přítomnost může výrazně obohatit tvůj každodenní život. Jednou z výhod je jistě rychlá příprava kvalitní kávy, a to díky malé časové investici. Většina kávovarů je navržena tak, aby jejich obsluha byla snadná, ať již toužíš po čerstvém espressu, cappuccinu nebo jinému druhu kávy. 

Díky domácímu kávovaru máš vždy po ruce čerstvou kávu, která tě vyjde levněji než pravidelné návštěvy kaváren. Sám si navíc můžeš kapsle vybrat a kontroluješ tak kvalitu toho, co piješ. Vedle toho si můžeš zvolit také další ingredience, jako jsou alternativy mléka, zdravější sladidla a podobně.

Kávovar má v nabídce hned několik velikostí a druhů kávy, takže si nápoj připravíš přesně podle svých chutí. Sám vyzkoušej, jaká ti bude nejvíc chutnat!

Vedle klasických nápojů jako je cappuccino, můžeš často vybírat také z káv s příchutí či si připravit horkou čokoládu. Kávovar se hodí také při návštěvách, protože společenské vazby se u sdílení okamžiku s horkým nápojem ještě více posilují. Kapslové kávovary jsou vhodné pro ty, kdo chtějí výbornou kávu s minimálním úsilím, a také pro ty, kdo spěchají a potřebují kafé rychle a bez starostí. Vhodné jsou i do kanceláří.

OKAY Tip:  Chceš se podrobněji dozvědět o jednotlivých druzích kávy a způsobu, jakým jsou připravovány? Přečti si našeho Průvodce přípravou kávy!

Nevýhody kapslového kávovaru

Pro koho kávovar na kapsle naopak není vhodný? Zejména pro ty, kdo vnímají přípravu kávy jako oblíbený ranní rituál, způsob odreagování při náročném dni, nebo prostor k experimentování a přípravě nových chutí kávy.

V takovém případě se podívej na naši nabídku kávovarů a najdi si takový, který splní tvá uživatelská očekávání! Většina kapslí navíc bohužel není recyklovatelná, což je pro kapslové kávovary velkou nevýhodou. Tuto část můžeš však přece jen do určité míry sám ovlivnit, a to využíváním opakovaně použitelných kapslí nebo ekologických rozložitelných kapslí, abys snížil odpad.

Postup přípravy kávy na kávovaru na kapsle

Chceš vědět, na kolik jednoduchá bývá příprava vysněného horkého nápoje na moderním kapslovém kávovaru? Obecně vypadá proces přibližně takto:

  • Zkontroluješ množství vody v nádržce, případně ji doplníš.
  • Dáš kapsli do kávovaru.
  • Zmáčkneš tlačítko příslušného programu.
  • Kávovar vyrobí nápoj.
  • V případě přípravy speciálního nápoje, např. nápoje s mléčnou pěnou, vložíš ještě druhou kapsli právě na výrobu mléčné pěny.
nejlepší kávovary na kapsle
nejlepší kávovary na kapsle

Jak probíhá čištění kávovaru?

Kávovar nemusíš po každém použití čistit. Pouze vyjmeš použitou kapsli, a když je to potřeba, vyčistíš odkapávač pod hrnkem. Ani kapslové kávovary se však nevyhnou vodnímu kameni. Jednou za čas je důležité je odvápnit. Na to ale ve spoustě případů nemusíš myslet, kávovar tě upozorní sám. Záleží na tvém konkrétním modelu, zda touto funkcí disponuje. Obecný postup odvápnění je:

  • Zásobník na vodu naplň čistou vodou.
  • Přidej do vody odvápňovací prostředek.
  • Příslušným tlačítkem nechej vodu protéct kávovarem.

OKAY Tip:  Přečti si víc informací v našem článku Jak odvápnit kávovar Dolce Gusto!

Jak vybrat kávovar na kapsle

Vybrat nejlepší kávovar pro domácnost může být náročné vzhledem k široké škále dostupných modelů a značek. Každý z těchto kávovarů má své přednosti, ale také slabiny, proto je důležité zvážit, které konkrétní vlastnosti kávovaru jsou pro tebe nejdůležitější. Nezapomeň také číst recenze uživatelů a zkoumat specifikace jednotlivých modelů před nákupem. Jaké faktory bys měl zvážit, když vybíráš ten nejlepší domácí kávovar?

1. Typ kapslí

Existují různé systémy kapslí, které jsou specifické pro jednotlivé značky. Volbou kávovaru si tak vybíráš i určitou garantovanou kvalitu kávy, protože s kapslemi jiných značek kávovarů pravděpodobně nebude přístroj kompatibilní. Pokud máš tedy nějakého oblíbeného výrobce, tvůj výběr kávovaru by se tomu měl přizpůsobit.

2. Design a velikost kávovaru

Tady záleží čistě na tvém vkusu. Vybírej takový kávovar, který bude vzhledem ladit s charakterem tvé kuchyně a velikostně nebude zabírat příliš mnoho místa.

nejlepší kávovary na kapsle
nejlepší kávovary na kapsle

3. Funkce a ovládání kávovaru

Moderní kávovary mají různé funkce jako automatické vypnutí, nastavitelnou velikost šálku, automatické čištění, integrované mlýnky na kávu, možnost napěnění mléka apod. Některé modely umožňují ovládání přes chytré telefony, což přináší další úroveň pohodlí. Vyber si proto model s takovými funkcemi, které ti budou vyhovovat.

4. Údržba kávovaru

Jaký kávovar na kapsle vybrat? Rozhodně ten, který se snadno čistí a udržuje. Některé modely mají odnímatelné části, které lze mýt v myčce nádobí.

5. Cena zařízení

Vstupní cena hraje jistě nemalou roli. Zapomenout bys ovšem neměl ani na cenu jednotlivých kapslí do kávovaru. Některá zařízení podporují jen určité typy kapslí, proto je vhodné vědět předem, na kolik tě vyjde příprava jednoho nápoje.

Inspiruj se v naší tabulce porovnáním vybraných kávovarů:

Typ kávovaru Nespresso Krups Essenza Mini XN110BKrups Piccolo XS KP1A3BKrups Vertuo Pop XN920110
Objem zásobníku vody 0,6 l 0,8 l 0,56 l
Systém kávových kapslí Nespresso Dolce Gusto Nespresso VertuoLine
Programy vaření Espresso, káva, lungo Kávy, čaje, čokoláda Espresso, káva, lungo
Příkon 1310 W 1310 W 1500 W
Přidané funkce Rychlé zahřátí, indikátor úrovně vody, viditelná hladina vody, podsvícená tlačítka, automatické vypnutí, režim úspory energie Upozornění na nutnost odvápnění, připraví horké i studené nápoje, má přes 30 variant nápojů Ovládání pomocí chytrého telefonu, viditelná hladina vody, senzor prázdné nádrže, skenuje čárový kód na kapsli a sám přidává příslušné množství vody
Cena 3 199 Kč1 599 Kč 2 249 Kč

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, televize a sedačky

Vyber si z naší nabídky kávovarů na kapsle! S naším programem Garance 100% spokojenosti je nakupování ještě bezpečnější. Zboží si můžeš v pohodlí domova vyzkoušet a v případě nespokojenosti jej do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.