Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

Jak na úsporné praní: Tipy na snížení spotřeby vody vaší pračky

Používání pračky patří k nezbytným domácím činnostem. Věděl jsi však, že praní prádla může mít značný vliv na spotřebu vody v domácnosti? Vzhledem k tomu, že voda je jedním z nejcennějších zdrojů naší planety, je důležité se nad jejím využíváním zamyslet.

Poradíme ti, jak snížit spotřebu vody při praní!

Vybrat úspornou pračku
pracka-1.jpg__PID:8cf98693-5613-47dd-bea7-91056457a60c
pracka-2.jpg__PID:748cf986-9356-4347-9dfe-a791056457a6

Pračka: spotřeba vody a tipy na její úsporu

Každý krok, který podnikneš k úspoře vody, přispívá k ochraně našich vodních zdrojů. Praní je jednou z oblastí, kde můžeš snadno udělat změnu, která bude mít pozitivní dopad na životní prostředí i na tvou peněženku. Každá pračka totiž spotřebuje desítky litrů vody na jeden cyklus.

Spotřeba pračky na jedno vyprání závisí na:

  • typu pračky,
  • zvoleném programu,
  • množství prádla,
  • použitých technologiích.

Například starší modely praček mohou spotřebovat až dvakrát více vody než moderní energeticky úsporné modely. Nové pračky jsou totiž navrženy tak, aby používaly méně vody, ale přitom zajistily stejně kvalitní praní.

Kolik vody spotřebuje pračka?

Průměrná spotřeba vody pračky je 40 až 50 litrů na jeden cyklus. Faktory, které tuto spotřebu ovlivňují, zahrnují velikost bubnu, typ praného materiálu a volbu programu. Například delší programy a vysoké teploty mohou vyžadovat více vody, zatímco ekologické programy se snaží spotřebu minimalizovat.

Kolik stojí jedno praní?

Pokud chceš vědět, jak spočítat spotřebu vody na jeden cyklus, budeš potřebovat znát, kolik platíš za elektřinu a kolik stojí litr vody. Potom postupuj následovně:

  • Počet kWh za jeden cyklus, který najdeš uvedený na štítku pračky, vynásob s cenou tvé elektřiny, konkrétně s cenou za jeden kWh.
  • Počet litrů, které pračka spotřebuje za jeden cyklus praní, vynásob s cenou za litr vody.
  • Obě hodnoty sečti a vyjde ti cena za jeden cyklus praní.
  • Pokud výsledné číslo vynásobíš počtem praní za rok, vyjde ti průměrná spotřeba vody domácnosti.

OKAY Tip: Chceš vědět, jak ušetřit při praní více energie a jaké jsou výhody parní pračky? Poradíme ti!

Jak šetřit vodu?

Zvol vhodný prací cyklus

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit spotřebu vody, je zvolit správný prací cyklus. Pro běžné praní často stačí použít Eco programy, které mají menší spotřebu. Eco programy jsou ideální pro každodenní praní, kdy tvé prádlo není příliš špinavé. Spotřebují méně vody a energie, což je skvělé pro úsporu nákladů i ochranu životního prostředí. Tyto programy však bývají delší, protože pracují při nižších teplotách a delším cyklu, aby dosáhly stejných výsledků jako standardní programy.

Nahlédni do naší tabulky a inspiruj se, jaké cykly je vhodné použít pro různé typy prádla:

Typ prádla Cyklus praní Význam
BavlnaNormální/ Bavlna Pro běžné bílé a barevné bavlněné prádlo.
Syntetika Syntetika/ Jemné prádlo Jemnější cyklus pro syntetické materiály, jako je polyester.
Jemné prádlo Jemné/ Ruční praní Ideální pro jemné materiály, jako jsou hedvábí a krajky.
Vlna Vlna Cyklus speciálně navržený pro praní vlněných oděvů.
Sportovní oblečení Sport/ Outdoor Speciální program pro funkční textilie a oblečení s membránami.
Džíny Džíny/ Normální Program navržený pro praní džínů, snižuje blednutí barev.
Ručníky a ložní prádlo Normální/ BavlnaVyšší teplota pro důkladné praní a odstranění bakterií.

Optimalizuj množství prádla

Praní plně naložené pračky je jedním z nejlepších způsobů, jak šetřit vodu. Když pereš malé množství prádla, pračka stále spotřebovává skoro stejné množství vody jako při plném zatížení. Proto je důležité prát až tehdy, kdy máš dostatek prádla na naplnění bubnu.

Pračka zároveň nesmí být ani přeplněná. Ideálně naplněná pračka je do takové úrovně, že se mezi uzávěr bubnu a hladinu prádla vejde sevřená pěst.

Používej kvalitní prací prostředek

Použití správného pracího prostředku může také ovlivnit spotřebu vody. Kvalitní prostředky umožňují lepší praní i při nižších teplotách a s menším množstvím vody. Ekologické prací prostředky jsou navíc šetrné k životnímu prostředí.

pracka.jpg__PID:f9869356-1347-4dfe-a791-056457a60cb3
pracka-3.jpg__PID:b5748cf9-8693-4613-87dd-fea791056457

Recykluj vodu z pračky

Jedním z moderních trendů je využití tzv. šedé vody – tedy vody z pračky, která může být znovu použita například na splachování toalet nebo zalévání zahrady. Investice do systému recyklace vody může být z dlouhodobého hlediska nejen ekologická, ale i ekonomicky výhodná.

Pravidelně pračku udržuj

Pravidelná údržba pračky je klíčem k jejímu efektivnímu fungování. Čištění filtru a pravidelné odstranění usazenin z bubnu mohou snížit spotřebu vody, protože dobře udržovaná pračka pracuje efektivněji. Nezapomeň také na prevenci usazenin vodního kamene, které mohou snižovat účinnost praní.

Jak je to s moderními pračkami?

Moderní smart pračky jsou vybaveny technologiemi, které optimalizují spotřebu vody a energie. Tyto pračky umí detekovat množství prádla a automaticky přizpůsobit množství vody. Smart technologie tak nejen usnadňují praní, ale také pomáhají šetřit přírodní zdroje. Ty nejlepší dnešní pračky mohou na jeden cyklus praní využít dokonce jen 6 litrů vody.

Při nákupu nové pračky je klíčové zaměřit se také na energetické štítky. Tyto štítky ti poskytnou informace o spotřebě energie i vody. Pračky s vyšším hodnocením energetické účinnosti obvykle spotřebovávají méně vody a energie. Vyber si model, který je nejen úsporný, ale také šetrný k životnímu prostředí.

pracka-4.jpg__PID:dcb5748c-f986-4356-9347-ddfea7910564

Důležité otázky při provozu pračky

Je lepší plnění pračky vrchem, nebo předem?

Předem plněné pračky jsou obecně úspornější, pokud jde o spotřebu vody, zatímco vrchem plněné modely mohou být praktičtější např. v případě menších prostor. Je dobré porovnat spotřebu a vybrat ten typ, který nejlépe odpovídá tvým potřebám.

Je vhodné využívat tzv. rychlé praní?

Rychlé praní může být lákavé, když potřebuješ vyprat menší množství prádla v krátkém čase. Ale pozor – tyto programy často spotřebují více vody než běžné cykly. Používej je jen tehdy, když to opravdu potřebuješ, a jinak se zaměř na úspornější možnosti.

Co se stane, když zvolíš zkrácení délky cyklu?

Mnoho praček umožňuje zkrátit délku pracího cyklu. Pokud máš jen lehce zašpiněné prádlo, nemusíš ho prát dlouho. Kratší cykly spotřebovávají méně vody a energie, aniž by to ovlivnilo kvalitu praní.

Jak je to s praním v teplé vs. studené vodě?

Praní ve studené vodě nejen šetří energii, ale také snižuje spotřebu vody, protože některé pračky spotřebovávají více vody na ohřev. Moderní prací prostředky jsou navrženy tak, aby účinně čistily i při nižších teplotách, což ti umožní šetřit bez kompromisů na čistotě.

Může vás zajímat

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.