Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

Odmrazení lednice: Proč a jak často byste to měli dělat

Pravidelné odmrazování ti může pomoci ušetřit energii a prodloužit životnost lednice. Navíc tím zlepšíš také výkon chlazení, což znamená, že tvé potraviny budou déle čerstvé a lépe uchované. Poradíme ti, jak nejefektivněji a jak často bys měl tuto činnost provádět!

Vybrat novou lednici
Depositphotos_142433061_XL.jpg__PID:bb243e6d-c2d8-4f22-a957-83ebfb5f0445
hp_1600x400_2d39378c-095e-42dd-bab3-eb1caab2debe_1400x.jpg__PID:10d0a329-d30c-43b3-a106-ac229fb548c5
Depositphotos_146420685_XL.jpg__PID:29bf972f-8adc-48ab-b663-7dc07ee9ec1a

Jakou roli hraje odmrazení lednice?

Lednice odvádí teplo ze svého vnitřku, čímž udržuje potraviny chladné. Tento proces však způsobuje tvorbu námrazy, zejména pokud se do lednice dostane vlhkost. K tomu dochází např. při častém otevírání dveří nebo nevhodném skladování potravin. Vlhkost se pak změní v led, který se hromadí na stěnách mrazícího prostoru.

Námraza na stěnách mrazničky může na první pohled vypadat neškodně, ale pokud se nechá růst, může mít několik negativních důsledků:

Zvýšená spotřeba energie

Led v lednici izoluje chladicí plochy, což znamená, že kompresor musí pracovat tvrději, aby udržel požadovanou teplotu. Lednice s námrazou bude spotřebovávat více energie, aby udržela správnou teplotu. To vede k vyšším nákladům na provoz.

Snížení výkonu chlazení

Pokud se námraza hromadí, může to vést k nižší účinnosti chlazení a většímu kolísání teploty uvnitř lednice. To může způsobit nerovnoměrné chlazení potravin a následně jejich zkažení.

Zkrácení životnosti lednice

Příliš častá a dlouhodobá práce na plný výkon může spotřebič zatížit a zkrátit jeho životnost.

Depositphotos_324963112_XL.jpg__PID:d829bf97-2f8a-4c98-abb6-637dc07ee9ec

Jaká je prevence vzniku námrazy v lednici?

Pro začátek je důležité si uvědomit, co způsobuje námrazu v lednici. Jedním z hlavních důvodů tvorby námrazy v lednici je vlhkost, která se do lednice dostává, když otevřeš dvířka. Vlhký vzduch se ochlazuje, a tím dochází ke kondenzaci, která může vést k tvorbě námrazy na vnitřních stěnách lednice.

Pokud dále těsnění dvířek lednice správně nedoléhá, může unikat chladný vzduch ven a teplý vzduch pronikat dovnitř. Tento problém nejenže vede k tvorbě námrazy, ale také zvyšuje náklady na energii, protože lednice musí pracovat intenzivněji, aby udržela optimální teplotu.

Jak tedy tvorbě námrazy zabránit?

Skladuj potraviny vhodným způsobem.

Potraviny by měly být uchovávány v uzavřených nádobách, aby se zabránilo uvolňování vlhkosti do vzduchu. Tím se snižuje riziko tvorby námrazy.

Nevkládej do lednice horké a teplé potraviny. Nech je předem vychladnout na pokojovou teplotu a teprve poté je uschovej do lednice.

Pravidelně kontroluj těsnění dveří.

Pokud si všimneš, že lednice chladí nerovnoměrně nebo že se rychle tvoří námraza, může být problém v těsnění dvířek. Zkus papírový test – vlož papír mezi dveře a těsnění. Pokud papír snadno vyklouzne, těsnění není správně funkční.

Těsnění by mělo být pevné a bez prasklin, aby chladný vzduch neunikal ven. Lze jej často jednoduše vyměnit. Pokud si nejsi jistý, jak na to, obrať se na odborníka nebo vyhledej návod od výrobce.

OKAY Tip: Poradíme ti, na kolik stupňů nastavit lednici! Vhodné nastavení lednice zajišťuje nejlepší podmínky pro uchování potravin, a navíc šetří spotřebu energie.

Kdy a jak často odmrazovat mrazák či lednici?

Obecně se doporučuje lednici odmrazovat alespoň jednou za 6 měsíců. Pokud ale pozoruješ, že se námraza hromadí rychleji, pak jakmile dosáhne tloušťky 0,5 cm, je to signál, že je třeba pustit se do odmrazování dříve.

Při odmrazování je důležité zajistit, aby byly potraviny během celého procesu uloženy na chladném místě. Jestliže zůstanou mimo chladničku příliš dlouho, mohou se začít kazit, zejména mléčné výrobky, maso a ryby. Proto je dobré plánovat odmrazení lednice na dobu, kdy máš doma méně zásob nebo kdy ti chladné zimní období umožní uskladnit potraviny venku.

TIP: Jak dlouho vydrží mrazák bez elektřiny? Pokud se ti někdy stane, že vypadne proud, a ty máš plný mrazák potravin, můžeš být v klidu. Potraviny v mrazáku jsou tak nachlazené, že vydrží i 24 hodin bez elektřiny. Stačí neotevírat dvířka, abys nenarušil teplotu uvnitř zařízení.

Vybrat novou kombinovanou lednici

Jak odmrazit lednici krok za krokem

  • Vypni lednici.

    První krok je vždy vypnout lednici ze zásuvky, aby nedošlo k poškození zařízení.
  • Vyjmi potraviny.

    Vyjmi všechny potraviny a ideálně je dočasně ulož do chlazeného boxu nebo na jiné chladné místo.
  • Odstraň led.

    Jak odmrazit mrazák? Jestliže máš čas, nechej dvířka lednice i mrazáku otevřené a led přirozeně roztaje. Pod lednici je vhodné umístit hadru či nádobu na chytání vody z tajícího ledu.

    Jak rychle odmrazit mrazák či lednici? Pokud spěcháš, můžeš proces odmrazování urychlit použitím fénu na vlasy nebo vložením nádoby s teplou vodou do lednice. Buď ale opatrný – je důležité zajistit, aby voda nevnikla do elektrických částí lednice, aby nedošlo k nehodě. Vždy horkou nádobu podlož hadrou a nikdy stěny horkou vodou přímo nepolévej.

    Pokud přemýšlíš, jak rozmrazit mrazák bez vypnutí, pak se ti opět osvědčí právě fén či horká voda. Ty do pár minut rozehřejí nejtvrdší vrstvy ledu.
  • Vyčisti vnitřek lednice.

    Jakmile led roztaje, otři stěny a poličky vlhkým hadříkem. Odnímatelné části můžeš vyjmout a umýt zvlášť. Pokud musíš led někde odstranit ručně, použij umělou stěrku. Nikdy jej neodstraňuj ostrou pomůckou, abys lednici nepoškrábal.
  • Zapoj lednici a vrať potraviny zpátky.

    Po zapojení lednice do zásuvky bude trvat obvykle 4-12 hodin, než bude lednice plně funkční. Raději proto do té doby uchovej potraviny na jiném chladném místě.

OKAY Tip: Lednice zapáchá? Poradíme ti, jak nepříjemný zápach odstranit i jak mu do budoucna předejít!

Depositphotos_42021551_S.jpg__PID:e2d829bf-972f-4adc-98ab-b6637dc07ee9

Automatické odmrazování lednice

Moderní lednice s funkcí „No Frost“ jsou navrženy tak, aby se v nich námraza netvořila. Tato technologie zajišťuje, že vzduch v mrazicím prostoru cirkuluje, čímž se eliminuje vlhkost, která by se mohla proměnit v led.

„No Frost“ funkce ovšem neznamená, že tato zařízení nevyžadují žádnou údržbu. I když nemusíš odmrazovat lednici, je důležité pravidelně čistit vnitřek a kontrolovat těsnění dveří, aby byl zajištěn efektivní provoz.

Prohlédni si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.