Nakupuj za ceny trvale nižší než na internetu! Chci nejnižší cenu.

OKAY rádce: Jak zapojit indukční desku

Indukční varné desky se staly populárním vybavením moderních kuchyní díky své efektivitě a bezpečnosti. Proces jejich instalace však může být pro mnoho lidí zpočátku matoucí.

Poradíme ti krok za krokem, jak zapojit indukční desku a také jak předejít běžným chybám a vyhnout se zbytečným komplikacím.

Vybrat indukční desku
deska-2.jpg__PID:e73974dd-8507-44a5-9263-015227161e0e

Tabulka výhod indukčních desek:

Rychlost vaření: Indukční desky ohřívají jídlo rychleji než např. elektrické desky.
Energetická úspornost: Díky tomu, že energie se převádí přímo na teplo, dochází k její menší ztrátě.
Bezpečnost: Povrch desky zůstává relativně chladný, čímž se minimalizuje riziko popálení.

Pár slov o indukčních deskách

Indukční varná deska vypadá podobně jako sklokeramická deska, ale k rychlému a efektivnímu ohřívání nádobí využívá elektromagnetické pole. Místo zahřívání samotné desky se zahřívá dno pánve nebo hrnce, což dělá vaření rychlejším a energeticky úspornějším. 

Při používání indukční desky je klíčový výběr nádobí, protože indukční vaření funguje na principu elektromagnetického pole, které ohřívá pouze nádobí s magnetickým dnem. Pokud tedy použiješ nádobí, které není vhodné pro indukci, deska jej neohřeje vůbec nebo velmi neefektivně.

Na indukční desce proto nemůžeš používat hliníkové a měděné nádobí ani skleněné či keramické nádobí. Vhodná je naopak nerezová ocel nebo litina. Když nádobí vybíráš, navést tě může značka pro indukci, což je symbol spirály či cívky. Ten můžeš najít většinou na spodní straně kuchyňského náčiní.

OKAY Tip: Chceš se dozvědět více o vhodné péči o indukční desku? Pomůže ti náš článek Jak pečovat o varnou desku!

Indukční desky jsou odolné, ale na jejich životnost má vliv také správná péče o jejich povrch. Jejich čistitelnost tě potěší. Stačí je přetřít vlhkým hadříkem, případně použít saponát. Na odolnější špínu se ti může z přírodních přípravků hodit např. soda rozmíchaná ve vodě. Vzniklou pastu nanes na indukční desku a nech ji působit.

Vždy se vyhni čištění desky za pomoci ostrých a hrubých předmětů, které by mohly desku poškrábat a poškodit.

OKAY Tip: Jaké nádobí se tedy na indukční desku hodí? Poradíme ti v našem článku Jak vybrat nejlepší nádobí na indukci!

Co zajistit před instalací indukční desky?

Než začneš instalovat indukční desku, zaměř se na následující věci:

Zkontroluj elektrický příkon

Před instalací si ověř, že tvá elektrická síť zvládne příkon nové indukční desky. Různé typy varných desek mohou vyžadovat různé napětí, proud apod. Zpravidla je vhodné připojit varnou desku k samostatnému elektrickému obvodu, aby nedocházelo k přetížení obvodu a vyhazování jističe. 

Dále musíš rozhodnout, zda desku zapojíš na 3 fáze, nebo na jednu. Zapojení indukční desky 400V využívá třífázový přívod, což umožňuje rozložit výkon mezi jednotlivé fáze a efektivněji využívat energii. To je vhodné pro výkonné spotřebiče, přesně jako jsou indukční desky, které vyžadují vyšší příkon. Zapojení indukce na 3 fáze je standardem pro čtyřplotýnkové indukční desky. Zapojení varné desky 230V není tak jednoduché, protože vyžaduje specifický průřez vodiče v kabelu a specifickou hodnotu jističe. Více se dozvíš v návodu konkrétní indukční desky. S těmito podmínkami pro jednofázový přívod se musí počítat většinou dopředu, proto je vhodné např. při novostavbě zanést tento požadavek předem. 

Některé typy umožňují zapojení indukční desky na 2 fáze, což se hodí zejména do paneláků, kde není třífázové elektrické zázemí.

Vyber vhodné umístění

Vyber místo, kde bude deska snadno dostupná. Pokud kupuješ varnou desku a kuchyňskou linku současně, rozplánuj si to dopředu. Důležité je také myslet předem na nutnost chlazení indukční desky. Je nezbytné, aby pod ní zůstal prostor 60 mm.

Připrav si nářadí

K instalaci indukční desky budeš potřebovat šroubovák, elektrikářské kleště, měřič napětí a kabelů, izolační pásku, kabelové svorky. Zvaž také pozvat si někoho na pomoc, aby pro tebe byla manipulace s deskou jednodušší. Pokud se v problematice neorientuješ, pomoci ti může zkušený elektrikář.

deska-3.jpg__PID:f1e73974-dd85-47b4-a592-63015227161e

Přečti si návod

V neposlední řadě před manipulací s indukční deskou si prostuduj její konkrétní návod přímo od výrobce, abys předešel rizikům poškození desky nebo vlastního úrazu.

OKAY Tip: Nad indukční desku se ti bude hodit také digestoř! Poradíme ti, jak vybrat digestoř pro tvou kuchyni!

Vybrat digestoř z naší nabídky

Jak na připojení indukční desky?

deska-4.jpg__PID:33f1e739-74dd-4507-b4a5-926301522716

Vypni elektřinu

Než začneš s jakýmkoli zapojováním, ujisti se, že je vypnutý hlavní jistič. Bezpečnost je na prvním místě!

Připoj kabely k desce

Kabely by ti měly přijít spolu s indukční deskou. Otevři kryt na spodní straně desky a připoj kabely podle značení v návodu.

Zapoj to do sítě

Kabely by ti měly přijít spolu s indukční deskou. Otevři kryt na spodní straně desky a připoj kabely podle značení v návodu.

Zkontroluj zapojení

Pomocí měřiče napětí ověř, zda je zapojení správné a bezpečné. Překontroluj, zda všechny kabely sedí pevně na svých místech

Upevni indukční desku

Pokud je vše v pořádku, upevni desku na její místo. Zasadit ji do otvoru by neměl být problém. Pokud na varné desce není těsnění, nalep ho a vlož desku do otvoru. Pokud by deska byla nerovná, nesnaž se ji přitahovat, ale zkontroluj, proč přesně nesedí v otvoru.

Nerovnou pracovní desku můžeš vyřešit, nerovnou indukční desku je nutné reklamovat. Na spodní části má indukční deska ventilátory. Jakmile ji usadíš do otvoru, musí pod deskou zůstat alespoň 60 mm prázdného místa, kudy bude moci vzduch proudit. Dostatečné odvětrávání je opravdu nezbytné.

Zapni elektřinu a otestuj to

Nyní můžeš znovu zapnout elektřinu a otestovat, zda deska funguje správně. Vyzkoušej různé varné zóny a funkce, aby ses ujistil, že je vše v pořádku.

deska-1.jpg__PID:3974dd85-07b4-4592-a301-5227161e0ebf

Jak odemknout indukční desku?

Indukční desky jsou vybaveny bezpečnostními funkcemi, které zabraňují náhodnému zapnutí nebo změně nastavení, a jednou z těchto funkcí je zámek ovládání. Ten je skvělý pro ochranu před dětmi, ale dokáže potrápit i dospělého, pokud neví, jak jej deaktivovat. Obecný postup pro odemknutí indukční desky je následující:

deska.png__PID:74dd8507-b4a5-4263-8152-27161e0ebfb1

Podívej se na ovládací panel

Na většině indukčních desek je tlačítko nebo symbol klíče, které indikují, že je deska zamčená. Tento symbol je obvykle podsvícený nebo bliká, když je aktivní zámek ovládání.

Stiskni a podrž tlačítko Zámek nebo Klíč

Většina indukčních desek se odemyká podržením tohoto tlačítka po dobu několika sekund (obvykle 3–5 sekund). Po této době by měl symbol zmizet nebo přestat blikat, což znamená, že deska je odemčená a připravena k použití.

Pokud to u tvé desky nefunguje, zkontroluj manuál

Některé typy indukčních desek fungují na kombinaci tlačítek, například podržení tlačítka + a – současně, nebo stisknutí tlačítka ON/OFF spolu s tlačítkem zámku. Nejlepší je se podívat do uživatelského manuálu tvé indukční desky. Tam by měl být uveden přesný postup odemknutí.

Pokud se ti nedaří desku odemknout ani po provedení těchto kroků, tak:

Odpoj desku od sítě na několik minut a poté ji znovu připojit. Zkontroluj, zda není problém s napětím nebo zda nedošlo k nějaké poruše ovládacího panelu.

Pokud ani po těchto krocích nefunguje odemčení, je dobré kontaktovat zákaznickou podporu výrobce nebo odborného technika, který ti může pomoci problém vyřešit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.