Novinky iPhone 16 a iPhone SE 4: Co od nich očekávat?

Jsi fanoušek Applu? Na trhu s iPhony se už šeptá o významných novinkách, které brzy spatří celý svět. Bude jimi iPhone 16 a následně iPhone SE 4. Kdy si je budeš moct koupit? Jak budou vypadat? Jaké budou mít funkce? Pojďme se podívat blíže na to, co od těchto dvou zařízení můžeme očekávat!

Upozorňujeme, že informace jsou zatím pouze spekulativní a oficiální zprávy se dozvíš až přímo od výrobce.

Vybrat z nabídky Apple iPhone
iphone 16

iPhone 16 již v září!

Kdy vyjde nový iPhone? Brzy tomu bude rok, kdy Apple vypustil do světa řadu iPhone 15.

Nyní v roce 2024 se můžeš těšit na premiéru nového iPhonu 16, který by měl být vypuštěn do světa opět v září. Mluví se konkrétně o prvním nebo druhém týdnu. Nejvýkonnější telefony současnosti tak budou k prodeji již velmi brzy!

OKAY Tip: Chceš nový iPhone, ale do výplaty na něj nemáš? Pořiď si s námi iPhone na splátky! Výšku a délku splácení si určuješ ty sám.

iphone 16_2.png__PID:ed43e4c1-511f-4daf-a44d-34d0b7a27207

Jak bude vypadat iPhone 16?

Nová řada iPhonů bude zatím největší nejen svými pokrokovými funkcemi, ale i doslova svou velikostí displeje!

  • iPhone 16: 6,1 palcový displej
  • iPhone 16 Pro: 6,3 palcový displej
  • iPhone 16 Pro Max: 6,9 palcový displej
  • iPhone 16 Plus: 6,7 palcový displej

Pokud máš rád menší telefony, nejspíš tě potěší, že Apple se snaží snížit celkový nárůst velikosti telefonu tím, že řada 16 přinese zatím nejtenčí rámeček okolo displeje. Např. iPhone 16 Pro Max by mohl mít rámeček o tloušťce jen 1,15 milimetrů.

Jaké změny iPhone 16 přinese?

OLED displeje by mohly být jasnější než u poslední řady, aniž by současně byly energeticky náročnější. Právě naopak. U iPhonu 16 by energetická náročnost OLED displejů mohla být nižší. Očekává se také, že displej bude mít vyšší rozlišení a lepší barevnou přesnost, což z něj udělá ideální volbu pro sledování videí a hraní her.

iPhone 16 a iPhone 16 Plus budou mít dva vertikálně umístěné objektivy, které by díky Apple Vision Pro měly být schopny natáčet prostorová videa. Modely 16 Pro a Pro Max pak může přinést vylepšený ultraširokoúhlý fotoaparát (48 Mpx)pro vytváření kvalitnějších fotografií v režimu 0,5x. iPhone 16 Pro Max by pak mohl mít zdokonalený také zoom, protože by tento telefon mohl nabízet teleobjektiv 300 milimetrů.

S větší baterií by mohl iPhone 16 nabídnout celodenní výdrž i při náročnějším používání. Např. základní model by měl mít o 6% větší kapacitu baterie. U modelů Pro se pak spekuluje o baterii v kovové schránce, která bude umožňovat jejich snadnější výměnu. Modely Pro této řady pak mohou přinést také výkonnější nabíjení baterie přes kabel USB-C.

Ve hře jsou také spekulace o grafenových podložkách. Jelikož grafen má vysokou teplotní vodivost mohl by být prevencí v přehřívání nové řady iPhone. Řada 15 totiž s přehříváním bojovala.

iPhone 16 by měl být vybaven nejnovějším procesorem Apple A18, který přinese vyšší výkon a efektivitu. Tento čip bude pravděpodobně vyráběn novým 3nm procesem, což znamená menší spotřebu energie a vyšší rychlost. Operační paměť pak bude minimálně 8 GB.

OKAY Tip: Jak na řešení nejčastějších problémů s Apple iPhone? Přečti si náš článek!

Na jaké vychytávky se těšit?

U řady iPhonů 16 by snad nemělo chybět ani tzv. akční tlačítko, které by mělo být umístěno ve spodní části pravého boku. Akčnímu tlačítku můžeš u modelů iPhone 16 a iPhone 16 Plus přiřadit funkci, kterou krátkým stisknutí tlačítka aktivuješ (např. tichý režim, hlasový záznam, svítilna, spuštění vybrané aplikace atd.). Využívat ho budeš také při focení i u modelů Pro, kdy by s ním mělo jít např. přibližovat a oddalovat scénu.

Díky procesoru Apple A18 budeš moci využívat umělou inteligenci Apple Intelligence. Ta uživatelům pomáhá zjednodušit fungování na telefonu a šetřit tak čas. Umělá inteligence ti pomůže např. s psaným textem, pomůže ti shrnout klíčové informace, které zazněly v tvém telefonátu, vytvoří ti zajímavé obrázky na míru apod.

iphone 16_3.jpg__PID:cc470e99-5d1e-4e66-9a56-df7a78f12a9b

OKAY Tip: Co se stane, když ztratíš svůj iPhone nebo je ti odcizen? Poradíme ti, jak najít svůj telefon!

Vybírat budeš moct z více barev

  • U základní dvojice půjde pravděpodobně o černou, modrou, zelenou, růžovou a bílou.
  • U Apple iPhone Pro by se mělo jednat o černou, bílou (nebo stříbrnou), šedou a růžovou.

Cena zůstane podobná jako u předchozích modelů

Je možné, že oproti minulosti budou cenové odchylky, ale nemělo by se jednat o nijak závratné částky. Nový iPhone 16 by tak mohl začínat na cca 24 000 Kč, iPhone 16 Plus na 27 000 Kč a iPhone 16 Pro a Pro Max by se mohly pohybovat mezi 30 – 36 000 Kč.

iphone 16_3.jpg__PID:f1210af4-a442-4246-9e7e-4637e00b32cb
iphone 16_2.png__PID:0af4a442-c246-4e7e-8637-e00b32cb7a46
iphone 16 pro_1.jpg__PID:c2461e7e-4637-400b-b2cb-7a462aa12a88
iphone 16 pro_2.jpg__PID:1e7e4637-e00b-42cb-ba46-2aa12a88dadc

iPhone SE 4 a na co se těšit

V dohledné době se můžeš těšit také na nový iPhone SE 4, který však s vydáním musí počkat až na premiéru iPhonu 16. Letos se iPhone SE 2024 na trh pravděpodobně nedostane. Očekávat ho můžeš někdy v polovině roku 2025.

iPhone SE 4. generace bude vzhledem pravděpodobně vycházet z iPhonu 14. Bude mít však větší displej (6,1 palce), tudíž i o něco větší rozměry, na výšku by mohl mít cca o 1 cm více. Jeho tělo by mělo být hranaté s mírným zaoblením rohů. Záda by mohl mít nový telefon skleněná s podporou MagSafe. Je možné, že bude odlehčenější. Mohl by tak vážit okolo 165 gramů.

Výhodou tohoto iPhonu SE je také cena, u které se očekává, že zůstane nižší a bude se pohybovat okolo 13 000 Kč.

Jaké bude mít vymoženosti?

Tento nový model by měl být vybaven akčním tlačítkem. Budeš si tak moct zvolit funkci, kterou toto tlačítko bude mít, a tím si usnadnit svoji práci s telefonem. Vybavený by měl být také konektorem USB-C.

Naopak by z tohoto modelu mělo zmizet tlačítko Domů a být nahrazeno výřezem pro selfie kameru a senzory. Ve hře je také potencionální implementace Face ID.

Na zadní straně bude nejspíš pouze jediný fotoaparát 48 megapixelů, což by znamenalo větší kvalitu fotografií. Možné je i nasazení OLED panelu, který by zase zvedl kvalitu obrazu.

Součástí telefonu by měl být také Dynamic Island, který bývá umístěn u horního okraje plochy. Přes něj se ti zobrazují upozornění i právě probíhající aplikace (např. nahrávání zvuku). Díky němu můžeš danou aktivitu např. rozbalit.

iphone se 4.jpg__PID:4637e00b-32cb-4a46-aaa1-2a88dadc9f59

Největší výběr v OKAY!

Nákupu s OKAY nebudeš litovat! Program Garance 100% spokojenosti ti zajistí, že si nový iPhone, Apple Watch nebo třeba AirPods můžeš vyzkoušet v pohodlí domova a v případě nespokojenosti je do 30 dnů zdarma vrátit. Nakupuj bezpečně ještě dnes!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.