OKAY rádce: Jak vyřešit odtah digestoře?

Digestoř je nezbytným pomocníkem v každé kuchyni. Chrání tvoje zdraví i nábytek před škodlivými výpary a pachy. V tomto článku ti poradíme, na co si dát pozor při výběru a instalaci digestoře, a jak vyřešit odtah digestoře, aby byl co nejefektivnější.

Zobrazit nabídku digestoří
odtah digestoře
odtah digestoře

Jaké jsou typy digestoří podle odtahu?

Než si novou digestoř koupíš, musíš si ujasnit, jestli máš možnost odvést odsávaný vzduch z kuchyně ven, nebo jestli ho musíš nechat v místnosti. Podle toho se totiž liší typy digestoří podle odtahu. Existují dva základní typy: digestoř s odtahem a digestoř s recirkulací.

Výkon digestoře se udává v m³/hod. Pro zjištění potřebného výkonu vynásobte objem kuchyně (délka x šířka x výška) až 10 krát. Rozdělte objem místnosti podle tohoto klíče a vyberte odpovídající výkon digestoře.

1. Digestoř s odtahem

Tento typ digestoře odsaje vzduch z kuchyně a vyfoukne ho ven z domu. Potřebuješ k tomu ale vzduchotechnické potrubí, které povede přes stěnu, nebo střechu. Tím se zbavíš nejenom pachů, ale i páry a vlhkosti, které by ti jinak kazily nábytek a stěny. Vzduch se předtím pročistí přes tukový filtr, který občas musíš vyčistit nebo vyměnit.

Odtah digestoře přes zeď

Je to nejjednodušší a nejběžnější způsob zapojení digestoře s odtahem. Vzduch se odvádí přímo přes stěnu za digestoří do exteriéru. Tento způsob vyžaduje pouze proražení otvoru ve stěně a nainstalování potrubí a mřížky.Výhodou je minimální délka a počet ohybů potrubí, což zvyšuje účinnost a snižuje hlučnost digestoře. Nevýhodou je nutnost proražení stěny, což může být problém, pokud třeba bydlíš v paneláku.

Odtah digestoře přes střechu

Toto je další možnost zapojení digestoře s odtahem, která se ale používá v případě, že není možné vést potrubí přes stěnu. Vzduch se odvádí přes střechu do exteriéru. Tento způsob vyžaduje proražení otvoru ve střeše a nainstalování potrubí, mřížky a jímky na kondenzát.

Výhodou je možnost vést potrubí z jakékoliv části kuchyně. Nevýhodou je vyšší náročnost na instalaci, izolaci a údržbu potrubí, které je vystaveno povětrnostním vlivům.

Proč si vybrat digestoř s odtahem?

  • zbavíš se pachů, vlhkosti i tepla z kuchyně
  • vyšší účinnost a nižší hlučnost
odtah digestoře

2. Digestoř bez odtahu (s recirkulací)

Tento typ digestoře odsaje vzduch z kuchyně, ale nevyfoukne ho ven, nýbrž ho vrátí zpátky. Je tedy zapotřebí uhlíkový filtr, který zachytí pachy. Digestoř bez odtahu ti ale neodstraní páry a vlhkost, které se mohou usazovat na stěnách a nábytku. Uhlíkový filtr musíš pravidelně měnit, protože se zanáší a zhoršuje svoji účinnost.

Zapojení digestoře bez odtahu

Pokud si vybereš digestoř bez odtahu, nemusíš se starat o potrubí a vývody. Stačí jen připojit digestoř k elektrické síti a zajistit dostatečný prostor pro cirkulaci vzduchu.

Údržba cirkulační digestoře

Nejdůležitější je pravidelně měnit nebo čistit filtry, které zachycují tuk a nečistoty. Pokud to neuděláš, může se digestoř zanést, zhoršit svůj výkon a zkrátit životnost. Filtry můžeš jednoduše vyjmout a umýt v myčce nebo pod tekoucí vodou. Doporučuje se to dělat alespoň jednou za měsíc.

Další věc, na kterou je třeba nezapomínat, je odmaštění digestoře. To znamená pravidelně otírat digestoř vlhkou utěrkou a používat speciální prostředky na odstraňování mastnoty. Zabráníš tím, aby se na digestoři usazoval prach a špína, které by mohly poškodit její povrch nebo nepříjemně zapáchat.

odtah digestoře

Proč si vybrat digestoř bez odtahu?

  • nemusíš dělat stavební úpravy pro potrubí
  • neztratíš teplo z kuchyně v zimě

Nevýhody digestoře bez odtahu

  • nezbaví tě vlhkosti a tepla z kuchyně
  • musíš pravidelně měnit uhlíkový filtr
  • má nižší účinnost a vyšší hlučnost
odtah digestoře

Jak vybrat digestoř

Digestoř je užitečný spotřebič, který ti pomůže zbavit se nepříjemných pachů a vlhkosti z vaření. Ale jakou si vybrat? Záleží hlavně na dvou věcech: na šířce a na typu.

Šířka digestoře by měla být stejná nebo větší než šířka varné desky. Pokud máš menší kuchyň, můžeš si vybrat digestoř o šířce 50 nebo 60 cm. Pokud máš větší kuchyň, můžeš si dovolit i 90 cm.

Typ digestoře závisí na tom, kam ji chceš umístit a jak ji chceš připojit. Máš několik možností:

  • Podvěsné digestoře se hodí do malých kuchyní, protože jsou malé a jednoduché. Montují se pod horní skříňku a fungují na principu recirkulace.
  • Komínové digestoře se používají nejčastěji a jsou nejúčinnější.
  • Ostrůvkové digestoře jsou skvělé pro kuchyně, kde je varná deska uprostřed místnosti. Jsou velké a elegantní, ale také dražší a náročnější na instalaci. Připevňují se ke stropu a odvádějí vzduch ven nebo recirkulují.
  • Výsuvné digestoře jsou vhodné, pokud nemáš dost místa pro běžnou digestoř. Jsou schované pod horní skříňkou nebo v pracovní desce a vysouvají se nebo vyklápějí jen když je potřebuješ. Také mohou odvádět vzduch ven nebo recirkulovat.

OKAY Tip: Podrobný návod, jak vybrat digestoř, si přečti na našem blogu.

Parametry digestoře

Nyní, když máš lepší představu o tom, jaký typ mixéru by ti mohl vyhovovat, pojďme se podívat na některé z nejlepších mixérů z naší nabídky.

  • Výkon:Čím větší kuchyň, tím větší digestoř potřebuješ. Podle toho si vyber i výkon. Standardně se pohybuje od 500 do 800 m3/h.
  • Provedení a design:Podle toho, jak máš zařízenou kuchyň, si vyber i typ a vzhled digestoře. Máš-li malou kuchyň, můžeš zvolit výsuvnou digestoř, která se schová pod skříňku. Máš-li velkou kuchyň, můžeš zvolit komínovou digestoř.
  • Funkce a filtry:Záleží taky na tom, jestli chceš odsavač, který bude odtahovat páry do komína, nebo recirkulační, který je bude čistit a vracet do kuchyně. Odsavač je sice lepší, ale recirkulační je jednodušší na instalaci. A nezapomeň na filtr, který je potřeba pravidelně čistit nebo měnit. Nejčastěji se používají kovové, hliníkové nebo uhlíkové filtry.

152

KAMENNÝCH
PRODEJEN

406 704

PRODANÝCH
VELKÝCH SPOTŘEBIČŮ
ZA ROK

803 543

PRODANÝCH
MALÝCH DOMÁCÍCH SPOTŘEBIČŮ ZA ROK

156 862

PRODANÝCH
MOBILŮ ZA ROK

40 532

prodaných
sedaček
za rok

25 124

prodaných
křesel
a židlí za rok

22 052

prodaných
postelí
za rok

12 252

prodaných
kuchyní
za rok

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.