Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko?

Děti a miminka potřebují pro svůj zdravý vývoj a růst kvalitní spánek. K tomu dopomáhá správná matrace.

V tomto článku ti poradíme jak vybrat matraci pro své dítě i miminko.

Zobrazit nabídku matrací
Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko
hp_1600x400_c9316117-cf55-45df-b4d9-98fb0ebab79a_1400x.png__PID:f66e8210-c40c-482b-b62a-e1973916b04b

Jak vybrat matraci pro dítě

Matrace pro dítě by měla odpovídat jeho věku a váze. To záleží na tom, jak je matrace tvrdá. Tvrdost matrace ovlivňuje vývoj páteře i kvalitu spánku dítěte.

Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko

1. Typ matrace pro dítě

  • Pružinová matraceje klasická matrace, která podporuje a rovná páteř díky tomu, že se pružiny přizpůsobují hmotnosti těla.
  • Matrace s pěnovými pružinami je moderní matrace, která reaguje na každý pohyb dítěte. Pružiny jsou zabaleny do obalů, takže se neotlačují do těla.
  • Matrace z paměťové pěny je speciální matrace, která se přizpůsobuje tvaru těla a tlumí vibrace.
  • Latexová matrace je přírodní matrace, která je prodyšná a antibakteriální. Zabraňuje vzniku plísní a roztočů. Je vhodná pro děti, které trpí alergiemi nebo astmatem.

2. Velikost a tloušťka matrace

Optimální velikost matrace pro dítě závisí na jeho věku. Pro miminka jsou vhodné menší matrace, aby se cítili v bezpečí a útulně. Starší děti potřebují větší matraci, která jim umožní volně se pohybovat a měnit polohy.

  • Výběr pro děti od 3 let:Matrace by neměla být příliš tenká, protože by nedokázala dobře podpořit tělo dítěte. Ideální je 10 cm, minimálně 7 cm tlustá matrace s tvrdým povrchem.
  • Matrace pro školáky:Pro děti starší 12 let by měla být tvrdší nebo středně tvrdá, s výškou kolem 15 cm. Velikost může být už 80x200 i 90x200 centimetrů.
Matrace Artemis New

Matrace Artemis New

Koupit matraci 80x200 cm

3. Materiál a bezpečnost

Při výběru matrace pro dítě se vyhněte matracím obsahujícím škodlivé látky, jako jsou těžké kovy nebo chemikálie. Optimální jsou prodyšné matrace z přírodních materiálů, jako je latex, kokos, koňské žíně a další.

  • Studená neboli HR pěna: Poskytuje optimální podporu páteře, je vzdušná a má dlouhou životnost.
  • PUR pěna: Pevná, lehká a dobře cirkuluje vzduch, ideální pro optimální podporu zádového svalstva.
  • Kokosové vlákno: Oblíbené pro ortopedické vlastnosti, tvrdost a výbornou prodyšnost.
  • Biogreen: Přírodní pěna na bázi ricinového oleje s aloe vera pro zvýšenou hygienu.
Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko

Jak vybrat matraci pro miminko

Pro miminka je nejlepší pevná matrace, která podporuje rovnou páteř. Pro batolata je vhodnější středně tvrdá matrace, která se lépe přizpůsobí jejich tělu. Zabraňuje brnění nožiček a usnadňuje dýchání. Matrace by také měla být prodyšná a její výška by se měla pohybovat mezi 6 a 10 cm. Velikost matrace musí odpovídat rozměrům postýlky a podporovat dítě při pokusech o vstávání.

  • Povrch – Matrace by neměla být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Příliš měkká matrace může negativně ovlivnit vývoj páteře a kostí.
  • Větrání – Důležité je, aby matrace měla schopnost dýchat, což zahrnuje přítomnost větracích otvorů.
  • Výška matrace – Optimální výška matrace se pohybuje mezi 6-10 cm. Při používání monitoru dechu ověřte, zda není omezen na určitou šířku matrace.
  • Velikost – Matrace musí přesně zapadnout do postýlky, aby nedocházelo k mezerám mezi matrací a postýlkou.
  • Nášlapy – Doporučujeme vybírat matraci s nášlapy na okrajích, které předejdou možnému zapadnutí nožičky při pokusech o vstávání.
Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko

Bezpečnost a hygiena na prvním místě

Pro pohodlný spánek vašeho miminka je důležité, aby byla matrace v postýlce vždy čistá a suchá. Vyplatí se pořídit odnímatelný potah, který lze vyprat v pračce na 60 stupňů. Praní při této teplotě matraci účinně čistí od nečistot a také likviduje roztoče, kteří by mohli dráždit citlivou pokožku malého dítěte.

OKAY Tip: O stav matrace je potřeba se pravidelně starat. Přečtěte si 6 bodů pro prodloužení životnosti matrace na našem blogu.

Jak změkčit matraci aby byla pohodlnější

  • Matracové vrstvy a polštáře: Matracovou vrstvu polož mezi matraci a prostěradlo, polštář podlož pod místo, kde cítíš největší tlak.
  • Matracové chrániče: Vybírej chránič z měkkého materiálu.
  • Kombinujte různé prvky: Neboj se experimentovat s různými kombinacemi matracových vrstev, polštářů a chráničů ať zjistíš, co ti nejvíc vyhovuje a nejlépe tvrdost matrace zmírní.
Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko
Jak vybrat správnou matraci pro dítě nebo miminko

Jak posílit tuhost matrace

  • Speciální kokosová podložka: Zkus speciální kokosovou podložku, kterou umístíš pod potah matrace nebo mezi pěnové vrstvy (v případě pěnových matrací s oddělenými vrstvami). Kokosová podložka nejenže matraci zpevní, ale zároveň ji přidá přírodní vlastnosti kokosu, podpoří cirkulaci vzduchu a ochrání ji před bakteriemi a prachem.
  • Vrchní matrace s integrovanou kokosovou podložkou: Další možností je použít vrchní matraci s už integrovanou kokosovou podložkou. Tato varianta nejenže zpevňuje povrch matrace, ale také chrání hlavní matraci před opotřebením a poskytuje lepší stabilitu těla během spánku.
  • Topper na matraci: Nejčastějším řešením je však matracový topper. Tento horní matracový kryt nejenže poskytuje dodatečnou tuhost spací plochy, ale také chrání matraci před opotřebením. Většina kvalitních topperů navíc také disponuje antialergickými a antibakteriálními vlastnostmi.

Největší výběr nábytku v OKAY!

Pro největší výběr kvalitního nábytku navštiv náš e-shop.

Vyberte si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříš!

Pokud se rozhodneš pro nákup nového elektra a nábytku v OKAY, můžeme ti zaručit 100% garanci spokojenosti, nebo můžeš produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.