Jak vybrat nejlepší nádobí na indukci?
Sporáky s indukční deskou si do svých kuchyní pořizuje čím dál více domácností. Však komu by se nelíbily jejich vlastnosti, jako je vysoká rychlost ohřevu, snadná údržba a hlavně menší spotřeba elektrické energie?
Jestli vás tyto výhody také zaujaly a plánujete si pořídit sporák s indukční deskou nebo už jeden takový máte, určitě přemýšlíte, jak vybrat to opravdu nejlepší nádobí na indukci.
V tomto článku vás výběrem spotřebičů provedeme a ukážeme, jak nádobí na indukci poznáte, z jakých materiálů se vyrábí a na co byste si při výběru měli dát pozor.
OKAY Tip: Přečtěte si článek, který vám pomůže s výběrem indukční desky.
Co je to indukční vaření a jak funguje?
Jestli je pro vás vaření na indukci úplnou novinkou, je důležité ujasnit si samotné základy, protože se to v něčem od vaření na klasickém sporáku přeci jen liší.
Na první pohled indukční sporák vypadá jako klasická sklokeramická deska, ale následující vlastnosti jsou pro něj unikátní:
- Při indukčním vaření se mezi hrncem a magnetickými cívkami pod varnou plochou vytváří magnetické pole, přičemž vytvořená energie ohřívá obsah hrnce.
- Ohřívá se ale pouze dno hrnce, což zabraňuje tepelným ztrátám a poskytuje až o 40 % nižší spotřebu energie než sklokeramické desky.
- Kromě toho se ohřeje až o 50 % rychleji než klasické sporáky, přičemž varný povrch zůstane chladný a bezpečný.
- Ovládání indukčních desek bývá velmi jednoduché a intuitivní pomocí dotykových tlačítek, což také usnadní údržbu vzhledem k absenci klasických manuálních tlačítek a různých záhybů.
Jak poznám hrnec či pánvičku na indukci?
Zásadní při výběru nádobí na indukci je symbol spirály či cívky, který najdete zpravidla na spodní straně dané pánve či hrnce, případně anglické označení „induction“. Kromě toho se při nákupu nového nádobí o typu podporovaného sporáku dočtete v popisku a často bývá značka indukce přítomna na produktových fotografiích.
Záleží na velikosti?
Ano, záleží! Než si nějakou sadu nádobí pořídíte, určitě si zjistěte a zapište rozměry indukční ploténky či varných zón. Dno vybraného hrnce či pánve musí být větší než plotýnka. Pokud hrnec bude mít menší průměr než indukční zóna, nemusí se rovnoměrně celý prohřát a jídlo nebude ideálně připraveno.
Můžu na indukci použít své staré nádobí?
Pro zjištění, zda je nádobí vhodné k používání na indukci, používáme jednoduchý test. Stačí k němu přiložit magnet, a jestli se hrnec s magnetem budou vzájemně přitahovat, pak je nádobí ideální pro použití na indukční desce. Tím také zjistíte, že dané nádobí má feromagnetické dno, a aby se mohlo ohřát, musí být vyrobeno z elektromagnetického materiálu.
Mezi takové materiály se řadí například litina či ocel, ne však keramika, sklo, hliník nebo měď.
Pokud máte například svůj oblíbený hrnec, který ale nelze použít na indukci, nemusíte zoufat. Můžete si k němu pořídit speciální adaptér, který vám umožní jeho použití i na indukci.
Na materiálu záleží
Jak již bylo zmíněno výše, nejkompatibilnějšími materiály pro indukční vaření jsou litina, hliník, nerezová ocel a titan. Nyní si u všech uvedeme jejich největší přednosti a důvody, proč si koupit nádobí právě z daného materiálu.
Nerezová ocel
Jedná se právem o jeden z nejpopulárnějších výrobních materiálů nádobí na trhu, a to především kvůli své tvrdosti a pevnosti. Nádobí z nerezové oceli se velmi snadno udržuje, nezůstávají v něm pachy po předchozím vaření a samozřejmě je eliminována možnost koroze.
Nerezová ocel však nepatří k těm nejideálnějším vodičům, takže ji často pořídíte v kombinaci s hliníkem obsaženým ve dně s více vrstvami. Proto je jistější u nádobí z nerezové oceli hledat takové, jehož dno má větší tloušťku, čímž předejdete případnému spálení jídla. U nádobí z nerezové oceli také může trvat o něco delší dobu, než se zahřeje, což ale vykompenzuje tím, že po zahřátí je teplo vedeno silně a stabilně.
Litina
Litinové nádobí patří mezi dražší typy, je však trvanlivější a nabídne rovnoměrnější vedení tepla, a to i za nižších teplot. Největším benefitem je celková odolnost a nepřilnavost nádobí, která vám umožní používat váš oblíbený set nádobí dlouhá léta.
Dno bývá silnější a změny teploty mohou trvat déle než u jiných typů materiálů, což nemusí být vhodné pro pokrmy, při jejichž přípravě je potřeba rychle měnit teplotu. Aby se netvořila rez, doporučuje se litinové nádobí používat často a pravidelně, aby zůstalo stále trošku „mastné“, díky čemuž nedojde k oxidaci a následné korozi.
Titan
Nádobí vyrobené z titanu bývá běžně považováno za exkluzivní a cenově velmi nedostupné, to se ale dnes postupně mění a může si je pořídit čím dál více domácností. Největší výhodou titanového nádobí je jeho nadprůměrná odolnost a nepřilnavost. Nádobí snadno a rychle rozpálíte do vysokých teplot, které zůstanou zachovány i delší dobu po odstranění nádobí ze zdroje tepla.
Menší nevýhodou zůstávají pouze vyšší pořizovací náklady, které však kompenzuje vysoká životnost a kvalita materiálu.
Hliník
Nádobí vyrobené z hliníku velmi dobře vede a udržuje teplo a zároveň je cenově dostupné. Materiál je lehký a nerezavějící. Hliník samotný však není možné používat na indukční desce, takže ho většinou najdete se dnem z nerezové oceli.
Prohlédněte si další nabídku elektra
Lednice
Pračky
Televizory
Sušičky
Mobilní
telefony
Notebooky
Kávovary
Myčky
nádobí
Vestavné
spotřebiče
Smart
elektro
Vysavače
Péče
o tělo
Do kuchyňe
Mikrovlnné
trouby
Audio
Sporáky
Sluchátka
Přislušenství
Článek pro vás připravil:
Martin Sluka