Jak vybrat jídelní stůl

U jídelního stolu se všichni setkáváme od rána až do večera. Není to jen prostor určený pro společné stolování, je to i místo, kde se odehrávají běžné i sváteční události v přítomnosti našich nejbližších. Při výběru můžete narazit na velké množství parametrů a funkcí, mezi kterými se budete muset rozhodnout.

S naším průvodcem zjistíte, jak vybrat jídelní stůl, který bude nejlépe vyhovovat všem vašim požadavkům a potřebám.

Vybrat z nabídky jídelních stolů
jídelní stůl
jídelní stůl

Co si před nákupem ujasnit?

Než se pustíte do výběru nového jídelního stolu, je potřeba odpovědět si na několik otázek. Ty vám pomohou ujasnit si, co od stolu očekáváte a jaký typ se vám bude nejvíc hodit.

  • K čemu budete stůl používat? Jestli u stolu pouze jíte, zvolte takový, který pohodlně usadí členy domácnosti. Pokud často pořádáte večírky a hrajete deskové hry, pořiďte si větší obdélníkový nebo oválný stůl, případně stůl rozkládací. 
  • Jak často budete stůl využívat? Pokud jste zvyklí jíst třeba u televize a u stolu se sejdete jen zřídka ve větším počtu, není potřeba kupovat stůl pro větší počet lidí.
  • Kolik prostoru máte k dispozici? Pro menší počet osob v domácnosti je vhodný čtvercový stůl. Pokud máte málo místa, ale potřebujete velký stůl, sáhněte po rozkládacím. Jestliže máte prostoru dostatek, kupte si velký obdélníkový či oválný stůl.

Jaký je ten nejlepší materiál?

Jídelní stoly se vyrábějí z mnoha různých materiálů, přičemž každý z nich má své přednosti a specifika. Nejčastěji jsou stoly vyráběny z následujících materiálů:

Masiv

Dřevěné jídelní stoly představují oblíbenou klasiku, jsou vysoce odolné a kvalitní a interiéru dodávají příjemný přírodní vzhled. Vyrábějí se z mnoha druhů dřeva, jako např. dub, javor, borovice, mahagon a spousta dalších. Dřevěné stoly jsou krásné na pohled a platí, že čím tvrdší dřevo, tím odolnější a stabilnější stůl.

+ Snadná údržba
+ Bytelnost
+ Teplé na dotek
+ Dlouhá životnost
- Náchylné k poškrabání
- Vyšší cena

jídelní stůl

Kov/sklo

Stoly vyvedené v kombinaci těchto materiálů (kovové nohy a skleněná deska) nabízejí moderní a svěží vzhled, opticky zvětšují prostor a je snadné je vyčistit. Sklo je však chladné na dotek a budete je muset často leštit.

+ Neobvyklá kombinace
+ Moderní design
+ Snadná údržba
- Studené na dotek
- Rychlé znečištění

jídelní stůl

Dřevotříska (MDF/LDTD)

Oblíbený pevný materiál, který je odolný vůči vlhkosti a snadný na údržbu. Nabízí téměř srovnatelnou kvalitu jako masiv akorát za nižší cenu. Stoly z dřevotřísky můžete najít pod označením MDF, které označuje lisovaný dřevěný materiál spojený pryskyřicí, případně LDTD, jež značí lamino.

+ Téměř stejná kvalita jako masiv
+ Nižší cena
+ Variabilita – množství dekorů
- Neměla by přicházet do kontaktu s větším množstvím vody
- Hrany stolu mohou mít tendenci se odlamovat

Vyberte ty správné rozměry jídelního stolu

Kam umístit jídelní stůl? Kvalitní jídelní stůl ve správně vybraných rozměrech je zásadní pro pohodlné usazení všech členů domácnosti. Je potřeba mít kolem něj dostatečný prostor pro pohodlný průchod i odsouvání židlí. Obecně se doporučuje, aby pro jednu osobu bylo k dispozici minimálně 60 × 40 cm prostoru. Ideální výška stolu potom má být alespoň 75 cm, přičemž doporučujeme v případě dostatku prostoru pořídit stůl spíše větší. Nikdy totiž nevíte, kdo se k vám zrovna zastaví na oběd. Pokud chcete mít reálnější představu, jak vybraný stůl bude v jídelně vypadat, rozložte si na zem noviny v jeho rozměru.

Pokud nemáte dostatek místa, ale potřebujete co největší stůl, je pro vás řešením stůl rozkládací. Ten nabízí největší variabilitu a po rozložení může poskytnou prostor až pro 4 další stravníky.

Čtyři, nebo jen jedna noha?

Stoly se 4 nohami jsou nejčastějším řešením, které garantuje stabilitu i při větším zatížení. Nohy mohou být dřevěné či kovové, přičemž ty kovové bývají velmi tenké. Stůl s jednou centrální nohou si pořiďte, pokud chcete designově zajímavý kousek, který zaručeně zkrášlí váš interiér. Budete se však muset smířit s tím, že se vám kvůli noze budou hůř zasouvat židle.

jídelní stůl

Obdélníkový, kruhový, nebo snad čtvercový?

Tvar jídelního stolu vybírejte v závislosti na dostupném prostoru v jídelně – každý tvar je totiž vhodný do různě velkého prostoru. Čtvercový tvar je ideální pro jídelní stůl do malých prostorů jen pro dvě osoby. Obdélníkový jídelní stůl je díky svému úzkému tvaru nejpopulárnější variantou, protože svou konstrukcí nezabírá příliš prostoru, ale i tak dokáže usadit velké množství lidí. Kruhový či oválný stůl zase ideálně využijete, pokud máte doma více místa a záleží vám na tom, aby na sebe všichni dobře viděli.

Pár tipů na závěr

  • Každý interiér je jiný a je důležité, aby do něj jídelní stůl co nejlépe zapadl. Jestli je váš byt spíše moderního typu, zvolte stůl v minimalistickém designu s čistými liniemi. V opačném případě se koukněte po tradičním stole s klasickým designem a třeba i zdobenými detaily. 
  • Pro ten nejkrásnější dojem slaďte stůl i s osvětlením.
  • Židle by měly být v harmonii s designem stolu. Můžete si koupit jak samostatnou jídelní židli, tak hotový jídelní set, který se skládá ze stolu a židlí v jednotném dekoru.
  • Pokud hledáte netradiční řešení, díky kterému budete moci usadit více lidí do menšího prostoru, vyberte si místo klasických židlí ke stolu kuchyňskou lavici.
  • Pořiďte si kvalitní a stylové příslušenství jako talíře, hrnky či příbory pro ten nejlepší zážitek ze stolování. 

Pohodlný nákup jídelního stolu v OKAY

Pokud se rozhodnete pro nákup nového jídelního stolu v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti – jestliže s ním nebudete spokojeni, můžete jej vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Kromě toho nabízíme kompletní nabídku služeb: expedice do 5 pracovních dní a další služby včetně dopravy, vynášky a montáže.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za trvale nejnižší ceny!

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.