OKAY rádce: Jak uspořádat šatní skříň?

Stává se vám často, že stojíte před svou skříní a nevíte, co si vzít na sebe? Nemusí to být jen vaší nerozhodností, ale jednoduše tím, že není dobře organizovaná a nevidíte na první dobrou, co všechno se v ní vlastně ukrývá.

Přečtěte si rádce OKAY, jak uspořádat šatní skříň, abyste v ní už nemuseli nic hledat a všechno bylo hezky po ruce.

Vybrat z nabídky skříní
Šatní skříně
Šatní skříně

Co je potřeba pro pořádek ve skříni?

  • Dobře zvolená šatní skříň
  • Důkladný úklid
  • Rozdělení polic do kategorií
  • Organizace ramínek
  • Organizéry do polic a zásuvek

Bez kvalitní skříně to nepůjde

Ještě než se pustíte do velkého úklidu a organizace, je nutné se zamyslet, zda vám vaše stávající skříň vyhovuje a dokáže vyhovět vašim potřebám. Vhodně zvolená šatní skříň, která splňuje všechny vaše požadavky, je totiž základ úspěchu. Jestli tedy potřebujete nový kus nábytku, je velice důležité vědět, kde bude stát, kolik volného prostoru máme kolem a jaký přístup nám umožňuje tento prostor.

Na základě těchto informací můžete zvolit klasickou skříň s pantovým ovládáním, která se hodí do větších prostorů, nebo naopak skříň s posuvnými dveřmi, jež skvěle zapadne do menších pokojů – třeba do ložnice. Další variantou může být rohová skříň, která dobře zužitkuje každý kout vašeho bytu.

Šatní skříně

Začněte pořádným úklidem

Než začnete organizovat svoji šatní skříň, je důležité ji nejdříve vyprázdnit a důkladně vyčistit. Vytáhněte veškeré oblečení ven, abyste viděli, kolik ho vlastně máte, a určitě najdete hned několik kousků, které rádi nosíte, ale už jste zapomněli, že je vlastníte.

Všechno oblečení protřiďte a buďte nemilosrdní: oddělte vše, co je poškozené nebo jste to už dlouhou dobu neměli na sobě. Pokud nemáte k dispozici velké množství prostoru, vytřiďte i sezónní oblečení a uložte je někam, kde nebude překážet. Dodatečný úložný prostor poskytnou také praktické nástavce nahoru na skříň.

Šatní skříně

Rozdělte si oblečení do kategorií

Dalším krokem je rozdělit oblečení do kategorií podle druhů oblečení. Pro vnitřní uspořádání šatní skříně můžete zdokonalit tím, že si vyhradíte třeba jednu polici pro trička, druhou pro košile a třetí pro svetry. Díky tomu budete mít větší přehled a snadněji najdete, co potřebujete.

Pokud máte větší množství oblečení a dostatek úložného prostoru, můžete si i tyto kategorie dále rozdělit, např. na trička s krátkým a dlouhým rukávem a tílka. Oblečení, které používáte nejčastěji, uložte do poličky v úrovni oči a pod to ukládejte věci od více používaných po ty méně využívané.

Obecně doporučujeme méně používané věci jako boty či kabelky ukládat do spodku skříně, přičemž je důležité mít oddělené domácí a venkovní oblečení.

I ramínka mají být uspořádaná

Každá skříň disponuje i ramínkovým prostorem, vhodným pro ukládání např. košil a šatů, a i ten je možné mít přehledně uspořádaný. Nabízí se možnost pověsit je postupně podle kategorií – začít tak tak můžete zase třeba oblečením bez rukávů, s krátkým rukávem, dlouhým rukávem, poté svetry a mikiny, bundy a dále dle vlastního uvážení. Jednotlivé kategorie si můžete ještě pro hezčí vzhled rozdělit po barvách. Tyč na ramínka byste měli mít v úrovni očí, abyste veškeré oblečení pohodlně viděli.

Šatní skříně

Organizéry odvedou velký kus práce

Každou roztřízenou kategorii můžete ještě dále segmentovat pomocí praktických organizérů do polic a zásuvek. Do poliček můžete vložit také různé úložné boxy, které pak naplníte specifickými druhy oblečení. Kromě toho si můžete pořídit i praktické kontejnery do skříně, které vám poskytnou další užitečné členění horizontálního prostoru ve skříni.

Chcete ušetřit místo ve skříni? Skládejte oblečení nastojato!

Pokud chcete ušetřit prostor i zkrášlí vnitřek skříně, můžete zkusit nový způsob, jak skládat oblečení, který představila japonská uklízecí guru Marie Kondo.

Trik spočívá v tom, že kousky oblečení neskládáte klasicky, jak jste zvyklí, nýbrž nastojato. Složené oblečení poté uložíte vedle sebe ideálně do organizéru či boxu, což vám dá skvělý přehled o tom, co máte, a navíc budete moci oblečení vytahovat bez rozhození kusů okolo.

Komfortní nákup šatní skříně v OKAY

V OKAY najdete obrovský výběr různých typů šatních skříní včetně praktického příslušenství.

Pokud se rozhodnete pro nákup nové skříně u nás, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti – jestli s ní nebudete spokojeni, můžete ji vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Kromě toho nabízíme kompletní nabídku služeb: expedice do 5 pracovních dní a dopravu až k vám domů včetně vynášky a montáže.

Poskytujeme také kompletní servis: máme skladem největší výběr nábytku i elektra za trvale nejnižší ceny.

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.