Jak správně sedět u PC?

Trávíme čím dál víc času v práci vsedě u počítače, což je poloha, která pro naše tělo není přirozená a může s sebou přinášet různá zdravotní rizika.

Těm však můžete velmi efektivně předejít, a pokud se naučíte, jak správně sedět u PC, většině problémů se vyhnete.

Vybrat z nabídky kancelářských židlí
Jak správně sedět u PC?
špatné sezení u počítače

Zdravotní následky špatného sezení

Dlouhodobě špatným sezením u počítače nejvíce trpí páteř, přičemž problémy se nemusí projevit hned, ale klidně až po pár letech. Mezi ty nejčastější potíže, které můžete zažívat kvůli nesprávnému sezení u počítače, patří například bolesti zad a krku, křečové žíly, syndrom karpálního tunelu, tenisový loket nebo problémy s krevním oběhem.

Není však třeba se obávat, stačí se poučit o základních pravidlech ergonomie společně s pravidelným pohybem a většina problému vás mine.

Jak sedět u PC bez bolestí v 5 bodech:

  • Dodržujte pravidla pravých úhlů a měňte polohy
  • Pořiďte si kvalitní ergonomickou židli
  • Myslete také na vhodný polohovatelný stůl
  • Nezapomeňte ani na ergonomické příslušenství, jako je myš či klávesnice
  • Nepracujte nonstop a dávejte si přestávky! 

Objevte tajemství zdravého sezení

Ze všeho nejdřív se zamyslete, jak ve své židli sedíte. Pro zdravé sezení u počítače je základ sedět vzpřímeně a nehrbit se. Kromě toho byste určitě neměli sedět vpředu či na úplné špičce židle: vždy mějte pozadí co nejvíce zastrčené v židli.

Jak správně sedět u PC?

Pozor na
pravý úhel

Aby vás na konci dne nic nebolelo, dodržujte pravidlo pravých úhlů. Začněme zespodu: nohy byste měli mít lehce rozkročené a měly by v kolenou svírat pravý úhel. Chodidla položte celou jejich plochou na podlahu. Lokty by měly s loketními opěrkami také svírat úhel 90°, díky čemuž bude předloktí v jedné linii s podlahou.

Jak správně sedět u PC?

Dávejte
si pauzy

Velké množství času strávené v židli je potřeba nějak kompenzovat, a tím nejefektivnějším a zároveň nejjednodušším, co můžete udělat, je dávat si přestávky. Velmi pomůže, pokud se pravidelně alespoň na pár minut zvednete a projdete po okolí.

Jak správně sedět u PC?

Měňte
často polohu

Pokuste se během dne měnit polohu těla tak, abyste snížením napětí svalů ulevili svým zádům. Dosáhnete toho jednoduše tak, že budete nějaký čas sedět rovně, poté lehce zakloněni a následně zase předkloněni.

Přizpůsobte si své pracovní prostředí

Když už víte, co dělat pro správné sezení u počítače a co kromě toho dělat pro život bez nepříjemností způsobených sezením u počítače, je třeba si říct, jaké vybavení byste měli mít pro co nejpohodlnější ergonomické sezení.

Jak správně sedět u PC?

Bez kvalitní židle to nepůjde

Kvalitní ergonomická židle k počítači eliminuje většinu problémů, nevyplatí se tedy moc šetřit – je potřeba opravdová kvalita.

Je velmi důležité mít takovou ergonomickou kancelářskou židli, která váš hřbet nebude zatěžovat, ale právě naopak: pomůže vám sedět správně. Aby pro vás bylo pohodlné sezení ve vzpřímené poloze, musí být výškově nastavitelná a měla by mít bederní opěrku, která perfektně kopíruje bederní část těla. S takovouto židlí budete moci sedět vzpřímeně s optimálně zakřivenou páteří. Vnímejte také část židle, na které budete sedět: neměli byste z ní klouzat a neměla by vás zespod tlačit do nohou.

OKAY Tip: V OKAY najdete obrovský výběr kvalitních ergonomických židlí.

Vhodný pracovní stůl je základ

Správnému a pohodlnému usazení u počítače pomůže také pracovní stůl v ideální výšce. Platí, že vaše lokty by měly být ve stejné výšce jako deska stolu, protože pokud je deska moc nízko, budete se zbytečně krčit a ohýbat páteř, zatímco když je příliš vysoko, budete zbytečně namáhat zápěstí a ramena.

Výška pracovního stolu jde u některých modelů individuálně nastavit dle vašich preferencí. Vaše nohy by pod stolem měly mít dostatek prostoru, abyste si je mohli pohodlně natáhnout.

Správné umístění monitoru

Neměli byste zapomenout ani na správné umístění svého monitoru, protože i příliš blízké nebo naopak vzdálené umístění může způsobit různé nepříjemné bolesti hlavy či páteře.

A jaká je tedy ideální vzdálenost od monitoru? Jeho horní hranu byste měli mít na úrovni očí asi 45–70 centimetrů daleko, zatímco střed obrazovky má být asi 20–35° pod horizontální osou očí.Věnujte také pozornost nastavení jasu, který by neměl být příliš vysoký ani snížený na minimum.

Správné umístění monitoru
klávesnice a myš

Klávesnice a myš: nenápadné, ale důležité

Klávesnici i myš byste měli mít vždy po ruce, přičemž ideální vzdálenost by měla být pro ženy 44 cm a pro muže 50 cm: zásadní je, abyste se k příslušenství nemuseli příliš natahovat ani aby byly moc blízko.

Používání myši je bohužel často spojeno s nepříjemným syndromem karpálního tunelu. Abyste této diagnóze předešli, používejte speciální ergonomickou nebo vertikální myš. Od bolesti zápěstí vám uleví také praktická podložka pod myš v ergonomickém tvaru.

Kompletní vybavení pro pohodlné sezení v OKAY!

V OKAY najdete kompletní nabídku elektra i nábytku: koupit tak u nás můžete skvělý výkonný počítač, ale i veškeré vybavení a příslušenství, které k němu budete potřebovat: kvalitní ergonomickou židli, herní stůl i myš s klávesnicí pro gamery splňující ty nejvyšší standardy.

Pokud se rozhodnete pro nákup nového nábytku či elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti – jestliže s ním nebudete spokojeni, můžete jej vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma. Kromě toho nabízíme expedici do 5 pracovních dní a dopravu včetně vynášky a montáže.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za trvale nejnižší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Prohlédněte si další nabídku nábytku

Sedačky

Postele

Kuchyně

Ložnice

Matrace

Obývací
pokoje

Dřevěný nábytek

Doplňky
do bytu

Koupelny

Kanceláře

Článek pro vás připravil:

Martin Sluka

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.