Jak správně vybrat gramofon?

Zvažuješ koupi gramofonu? Bezesporu ti zajistí velmi kvalitní zvukový zážitek. Zároveň může sloužit nejen jako designový doplněk domácnosti, ale vytvoří i kouzelnou atmosféru pro všechny přítomné.

Připravili jsme si pro tebe krátké shrnutí toho, jak správně vybrat gramofon i do tvého domova.

Prohlédnout nabídku gramofonů
gramofon

Jak funguje gramofon

Stručně řečeno gramofon čte pomocí jehly mechanicky zaznamenaný zvuk na gramofonové desce a ten přeměňuje na zvuk, který následně můžeš slyšet.

Jak probíhá proces přehrávání zvuku za pomoci gramofonu?

  • Položíš gramofonovou desku na otáčecí část gramofonu.
  • Zapneš gramofon.
  • Deska se začne otáčet a na ni se snese jehla (případně tento krok provedeš manuálně).
  • Jehla tře o drážky v desce a jejich vzor přenáší do gramofonu.
  • Gramofon převádí pohyby jehly na elektrické signály.
  • Elektrické signály jsou zesíleny, aby se dostaly do reproduktoru. To se děje pomocí gramofonového předzesilovače, který často bývá součástí gramofonu.
  • Z reproduktorů posloucháš zvuk zaznamenaný na gramofonové desce.
gramofon

Proč oceníš gramofon?

  • Má vysokou kvalitu přehrávaného zvuku.

    Během digitalizace se mohou ztratit některé basy a výšky. Oproti tomu gramofon nahrává zvuk v původní kvalitě, takže si posluchač může užívat širokou škálu zvuků a nuancí.
  • Má jedinečný vzhled.

    Gramofon můžeš využít také jako designový doplněk své domácnosti. Může být moderní a elegantní, retro a obdivuhodný, a může být i vše dohromady.
  • Při jeho zapínání se budeš cítit speciálně.

    Když pokládáš desku do gramofonu a sleduješ, jak se roztáčí, je to nenahraditelný okamžik. Dalo by se říct, že ti gramofon umožňuje fyzický kontakt s hudbou. Když pozoruješ pohyb jehly po záznamu na desce, je to téměř hmatatelný zážitek z hudby.
  • Gramofon tě vrátí do minulosti.

    Při poslechu gramofonu člověk často cítí příjemné opojení a uvolnění. Nostalgie a pohoda při poslechu gramofonu přináší do místnosti atmosféru, která se nezapomíná.
  • Sbírat gramofonové desky může být jako vlastnit poklad.

    V životě je důležité dělat si drobné radosti. Sbírání jedinečných gramofonových desek může být pro mnohé zábavným koníčkem. Ve své sbírce můžeš vlastnit kusy, které ti vždycky zvednou náladu, když si je přehraješ na svém gramofonu.

Podle čeho vybírat?

Pro začátek si při výběru stanov, zda ti stačí jednodušší levnější gramofon pro občasné pouštění desek, nebo jsi naopak ochotný připlatit si za kvalitu, která bude odpovídat požadavkům, jaké má na poslech gramofonu zkušený audiofil.

Pokud s gramofony začínáš nebo jsi pouze příležitostný fanoušek, rozdíl pravděpodobně nepoznáš a oceníš praktický gramofon s vestavěnými reproduktory a s přidanými schopnostmi (např. USB vstup, rádio atd.) dle tvých preferencí.

Jako zkušený audiofil máš však nároky větší a pak se hodí hledat vysoce kvalitní gramofon, který bude stačit tvému citlivému sluchu.

gramofon

Co by měl umět?

Když si vybíráš domů ten nejlepší gramofon a už máš jasno, jestli jsi obyčejný posluchač, audiofil nebo DJ, polož si následující otázky:

Chci automatické nebo manuální ovládání?

Pokud si chceš ručně nasazovat jehlu a prožívat autentický zážitek, zvol manuální gramofon. Pro ty, kteří preferují jednoduchost, bude naopak ideální automatický gramofon.

Gramofon Roadstar TTR-8634 má poloautomatický chod, který ti umožní prožít jeho zapnutí, kdy sám nastavíš jehlu na desku, nicméně po skončení desky se sám vypne. Se svými zabudovanými reproduktory i zesilovačem je velmi přátelský pro začátečníky, zároveň však každého nadchne svým elegantním vzhledem.

Chci jednoduchost s vestavěnými reproduktory?

Taková koupě tě často vyjde levněji, ale musíš počítat s tím, že kvalita zvuku se externím reproduktorům nevyrovná. Jsou tedy vhodnější spíše pro nenáročné posluchače. Např. výše zmiňovaný gramofon Roadstar TTR-8634 ti zajistí jednoduchost při zapojování a zároveň dá možnost nahrávat si skladby z desek do digitální podoby.

Pokud ale zvažuješ externí reproduktory pro hlubší posluchačský zážitek, pak stylový gramofon Crosley Gig s dřevěným designem se dá připojit také na Bluetooth a jeho dva mikrofony můžeš vyměnit za výkonnější. Může se k němu hodit např. reproduktor AQ TANGO 95. Ozvučí malé i vetší prostory a je snadné připevnit ho na zeď i na stojan.

Potřebuji výstup pro sluchátka?

Pokud hledáš přátelskou cenu gramofonu, retro Crosley Voyager je v praktickém kufříku, se kterým se ti bude snadno cestovat. Má také vstup pro sluchátka, která ti zajistí nerušený poslech gramofonu a zkrátí ti např. cestu vlakem.

Potřebuji kopírovat zvuk na USB disk?

Pokud se nechceš plně vzdát digitalizovaného zvuku, možná tě láká představa, že si své gramofonové desky nahraješ i pro další potřeby. V takovém případě se ujisti, že tvůj gramofon nabízí možnost kopírovat zvuk na USB disk. Např. gramofon s Bluetooth reproduktory Bigben TD115CSPS ti kromě elegance a stylu přinese možnost digitalizovat staré nahrávky. Máš navíc možnost připojit ho i ke svému zesilovači. Např. předzesilovač AQ MM 3 zajišťuje dokonalé omezení šumu a kvalitní, stálý zvuk.

Chci, aby na něm šlo zapnout i FM rádio?

Hnědý retro Denver MRD-52 získá svůj obdiv vzhledem i kvalitním zvukem. Kromě vestavěného Bluetooth připojení disponuje také vstupem na CD a je to gramofon s rádiem. Ladí široké spektrum stanic, které nejsou pro klasická rádia dostupné, a to díky digitálnímu DAB+ tuneru.

Potřebuji přenosný gramofon na výlety?

Cenově dostupný kufříkový gramofon Ricatech RTT21 je zabudovaný přímo v přenosném kufříku. Přes zabudovanou technologii Bluetooth si navíc při výletech můžeš pouštět i hudbu přímo ze svého chytrého telefonu.

Bude mi k něčemu možnost přehrávat na gramofonu také CD a magnetofonové kazety?

Pokud je tvá odpověď ano, pak tě může zaujmout retro gramofon s Bluetooth HIF-1993-BT. Má silné reproduktory, a nejenže dokáže přehrát i kazety a CD, ale snadno ho propojíš i se svým telefonem.

Potřebuji bezdrátové Bluetooth připojení?

Pokud víš, že budeš na gramofonu chtít přehrávat i svoji vlastní digitalizovanou hudbu, Bluetooth připojení pro tebe bude nezbytné. Umožní ti to také např. propojit gramofon s bezdrátovými sluchátky. 

Vzhled taky hraje roli.

Dřevěný retro gramofon Roadstar HIF-1850TUMPK je kombinací unikátního vzhledu dob minulých a technických vymožeností doby současné, protože dokáže přehrát MP3 soubory, CD soubory i FM rádio. Dálkové ovládání navíc dělá jeho obsluhu snadnou pro každého.

V kontrastu pak stojí např. moderní gramofon Pro-Ject T1 Phono SB, který zapadne do každé domácnosti a přinese čistý zvuk s absolutní přesností přenosu díky kvalitnímu raménku.

OKAY TIP: Přes Bluetooth se dají připojit také bezdrátové reproduktory. Pokud chceš tedy pro svůj gramofon ještě lepší zvuk, podívej se na náš článek Jak vybrat nejlepší Bluetooth reproduktor.

Tipy k obsluze gramofonu

  • Umístění gramofonu:

    Gramofon bys měl postavit do vodorovné polohy a na podložku, která nebude rezonovat. Vyber si vhodný hifi stolek z naší nabídky, který nejen poskytne gramofonu stabilní podporu, ale dodá i eleganci tvému obýváku.
  • Čistící prostředky

    Pro udržení optimálního výkonu gramofonu je důležité pečovat o jeho čistotu. Vyber si z naší nabídky příslušenství ke gramofonům specializované čistící prostředky, které jsou šetrné k zařízení a odstraní prach a nečistoty bez rizika poškození. Zvláštní pozornost je vhodné věnovat i péči o jehlu gramofonu.
  • Ochrana proti prachu

    Co tvému gramofonu prodlouží životnost a zachová kvalitu zvuku je také kryt, který ho chrání před prachem a vlhkostí. Proto když gramofon neposloucháš, nenechávej ho odkrytý.

Největší výběr v OKAY!

Podívej se na naši nabídku gramofonů. Který z nich se stane tvým společníkem pro chvíle klidu a pohody?

Nakupovat u nás není risk. V rámci programu Garance 100% spokojenosti můžeš zboží, které nebude vyhovovat tvým představám, zdarma do 30 dnů vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.