OKAY rádce: Jak pečovat o varnou desku?

V tomto článku ti ukážeme, jak se zbavit mastnoty a připálenin z varné desky a jak si počínat, pokud se na ni vyskytne nějaká porucha.

Vybrat varnou desku
Jak pečovat o varnou desku
Jak pečovat o varnou desku.jpg__PID:f422caa2-2f28-48a4-9e94-30fc868ee60c

Jak udržovat sklokeramickou desku v dobrém stavu

Nikdo není dokonalý a každému se může stát, že se mu při vaření něco vymkne z rukou. Třeba polévka, která se vylije z hrnce, nebo mléko, které se při ohřívání rozpění. V takových případech je třeba jednat rychlea neodkládat čištění na později. Pokud necháš tekutinu zaschnout na desce, bude mnohem těžší ji odstranit. Navíc můžeš poškodit povrch deskynebo způsobit zkrat.

Pokud chceš, aby tvoje sklokeramická deska sloužila dlouho a dobře, je třeba ji pravidelně čistit a ošetřovat. Ideálně ji utřít po každém vaření. Také nesmíš používat poškrábané, nerovné nádobí, nebo pokud má ostré hrany. Může totiž desku poškodit.

Čištění sklokeramické a indukční desky

Na odstranění zaschlých a připálených zbytků používej škrabku nebo špachtličku, která je k tomu určená. Škrabka má ostrou hranu, ale neboj se ji použít. Je navržená tak, aby klouzala po povrchu a neškrábala ho. Nikdy nepoužívej drátěnku, nůž, žiletku, drsnou houbičku nebo čisticí písek.Ty by mohly způsobit škrábance, ve kterých se budou usazovat další nečistoty a zhoršovat funkčnost desky.

Postup čištění je následující:

  • Počkej, až deska vychladne (u sklokeramiky).
  • Setři nečistoty pomocí kapky čisticího prostředku a měkkého hadříku namočeného v teplé vodě.
  • Pokud jsou nečistoty odolné, nech prostředek působit déle.
  • Setři povrch navlhčeným hadříkem a vytři do sucha.

Čištění plynové varné desky

Pokud je plynový sporák silně zanesený, můžeš vyzkoušet některé další metody. Zkus místo vyčistit pomocí citronové šťávy, prášku do pečiva, zubní pasty nebo peroxidu vodíku.

Čištění hořáků

Nejprve si připrav uzavíratelné plastové sáčky a čisticí prostředek s vysokým obsahem amoniaku. Do každého sáčku nalij trochu čističe a vlož do něj jeden hořák. Uzavři sáčky a nech čistič působit přes noc. Ráno hořáky vyndej a opláchni pod tekoucí vodou. Budou jako nové.

Čištění trysek.

Pokud je plamen slabý a vaření trvá dlouho, je to znamení, že máš ucpané trysky. Ty lehce vyčistíš tenkou jehlou, kterou propíchneš otvory na tryskách.

Čištění mřížky.

Na závěr vyčisti mřížku sporáku. Smíchej v misce jedlou sodu, rostlinný olej a sůl v poměru 1:2:1. Touto směsí pak vydrhni celou mřížku. Nakonec ji setři houbou a opláchni vodou.

Domácí prostředky pro čištění

Pokud je plynový sporák silně zanesený, můžeš vyzkoušet některé další metody. Zkus místo vyčistit pomocí citronové šťávy, prášku do pečiva, zubní pasty nebo peroxidu vodíku.

Ocet

Nalij neředěný ocet na zaschlá místa na plynovém sporáku a nech působit přes noc. Druhý den použij houbičku a saponát a nečistoty lehce setři.

Jedlá soda

Posyp sporák a hořáky jedlou sodou a postříkej octem. Nech chvíli působit a pak nečistoty odstraň. Tato metoda je skvělá pro údržbu hořáků a trysky. Funguje nejlépe na připečené zbytky jídla.

Sůl

Pokud na sporák vyprskne olej nebo omáčka, posol místo a nech působit. Potom to vše setři hadříkem.

Jak pečovat o varnou desku

Co dělat, když se vám připálí jídlo na desce

Někdy se stane, že se na desce připálí něco pevného, jako třeba rýže, těstoviny nebo maso. V tom případě je potřeba použít trochu síly a trpělivosti. Nejprve vypni varnou desku a nech ji vychladnout. Pak vezmi speciální škrabku pro sklokeramické desky a opatrně odstraň připečené zbytky.

Jak správně indukci používat

  • Pro správný provoz indukční varné desky se doporučuje 400 V napájení. Mnoho indukčních desek je vybaveno regulátorem, který umožňuje provoz při napětí 230 V.
  • Dalším klíčovým faktorem je nádobí. Indukční varná deska vyžaduje nádobí s feromagnetickým dnem, což zahrnuje materiály jako ocel nebo litina. Některé novější nádobí však využívá i jiné materiály, například nerezovou ocel, porcelán nebo měď.
  • Kromě toho si dej pozor na těžké předměty, které by mohly poškodit sklokeramický povrch. Dej si pozor na teplotní rozdíly, například raději nepokládej studený hrnec na rozpálený povrch nebo horký pekáč na studenou varnou desku.
Jak pečovat o varnou desku

OKAY Tip: Jak vybrat nádobí na indukci ti poradíme v jednom z našich článků na blogu.

Sklokeramická vařící deska praskla nebo nefunguje

Praskliny na sklokeramických deskách mohou být nebezpečné a je třeba je nechat opravit. Mohou být způsobeny různými faktory, jako je tlak, prohnutí, přehřátí nebo náraz. Výměnu desky by měl dělat odborník.

Varná deska nejde spustit

Nejprve zkontroluj, jestli je spotřebič správně zapojený, zkontroluj pojistky a připojení do elektřiny. Ujisti se taky, že máš vypnutou dětskou pojistku, funkci STOP + GOnebo demo režim.

Pokud se ti objevuje kód chyby “E9”, znamená to problém s dotykovým panelem. V takovém případě zařízení restartuj nebo panel vyměň.

Široký výběr velkých spotřebičů v OKAY

Pro největší výběr velkých spotřebičů navštivte náš e-shop.

Vyberte si z velkého množství spotřebičů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.