OKAY inspirace: Jak na vnitřní uspořádání kuchyně?

V kuchyni by se měla skloubit dohromady praktičnost spolu s elegantním designem. Kuchyně by nejen měla vypadat podle tvých představ, ale měla by být uzpůsobena tak, aby se ti v ní dobře fungovalo.

Poradíme ti, jak naplánovat vnitřní uspořádání kuchyně i jak z ní udělat chloubu domácnosti.

Vybrat z nabídky kuchyní
usporadani kuchyne
usporadani kuchyne

Klíčové otázky při plánování kuchyně

Vybrat si kuchyni snů je velký závazek, který ovlivní tvou každodenní činnost. Pokud nevíš, jak začít, mohou ti pomoci základní otázky.

1. Jaký je můj rozpočet?

Čím více financí, tím víc se otevírá možností, nicméně i za nízké ceny se dá sehnat kvalitní a moderní kuchyně i její vybavení.

2. Jaký mám k dispozici prostor?

Jaké jsou rozměry tvé místnosti? Podle toho můžeš vybírat i velikost kuchyňské linky.

3. Z jakých materiálů a v jakém designovém provedení chci svoji kuchyni? 

Můžeš mít super moderní kuchyni, ale pokud se ti nebude líbit, nebudeš v ní ani rád vařit. Stylů kuchyňských linek se nabízí obrovské množství. Zamysli se, jaký je pro tebe ten pravý. Moderní kuchyně? Retro kuchyně? Máš rád spíš přírodní design?

4. Co potřebuju, aby se mi v kuchyni dobře fungovalo?

Například pokud rád vaříš, nejspíš budeš potřebovat větší pracovní desku. Možná máš dítě, kterému pomáháš s úkoly během přípravy svačiny. Pak se ti může hodit kuchyňský ostrůvek, kam se dítě posadí z jedné strany, ty si stoupneš ze druhé a naproti sobě budete moct věnovat dostatek pozornosti sobě navzájem i svým povinnostem.

5. Jaký úložný prostor mi bude vyhovovat?

Máš rád minimalismus a chceš tudíž přehlednou kuchyňskou linku, do které uzavřeš nepoužívané věci? Máš naopak rád barevnost a chceš vidět své hrníčky a talířky na poličkách?

usporadani kuchyne

6. Jaké mám požadavky na elektrospotřebiče?

Do vybavení kuchyně se vyplatí investovat. Přece jen strávíš v kuchyni denně dost času a vybavením na míru si usnadníš jednotlivé činnosti. Na jakém sporáku se ti dobře vaří? Je pro tebe myčka nezbytným pomocníkem? Chceš No Frost lednici, abys nemusel myslet na její rozmrazování?

7. Je pro mě důležitá ekologie?

Pokud se zajímáš o udržitelnost, hledej možnosti, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Nabídka velkých spotřebičů

OKAY Tip:  Pokud se chceš inspirovat různými kuchyňskými styly, podívej se na náš článek Pořiď si moderní kuchyni z naší nabídky.

Jak uspořádat kuchyni

Pokud už má představu o svých preferencích, zaměř svou pozornost ještě dál. Jak zvolit uspořádání jednotlivých částí kuchyňské linky i všech spotřebičů tak, aby tvá práce v kuchyni byla efektivní?

Kuchyně má pět pracovních zón

Pracovní zóny hrají v kuchyni klíčovou roli v efektivitě i v pohodlí nejen při přípravě jídel. Dobře navržená kuchyně je rozdělena do pěti pracovních oblastí.

Vše samozřejmě záleží na tom, co dovoluje tvůj konkrétní prostor, nicméně ideální rozmístění na sebe navazujících zón je přibližně následující:

  • Potravinové (skladovací) centrum: tohle je místo pro lednice i potravinové skříně.
  • Úložné centrum: může navazovat na skladovací centrum a nabízí prostor pro uložení např. nádobí či malých elektrospotřebičů.
  • Mycí centrum: základem je dřez a u něj případně myčka. Výhodné může být umístit poblíž odpadkový koš pro snadnou likvidaci zbytků. Po ruce bys měl mít i mycí prostředky.
usporadani kuchyne
  • Přípravné centrum: mělo by velikostně odpovídat tvým požadavkům na prostor při přípravě jídla. Zde by měly být na dosah i např. příbory, vařečky atd.
  • Varné centrum: zde by měly být na dosah všechny ty spotřebiče, které využiješ na tepelnou úpravu jídla včetně odsavače par. Poblíž by měl být úložný prostor na hrnce a pánve.

V případě větších prostor je vhodné rozvržení zón do trojúhelníku, kdy lednice, dřez a sporák tvoří rovnoramenný trojúhelník.

OKAY Tip:  Na některé myčky můžeš dokoupit čelo ve stylu kuchyňské linky, čímž prostor ještě více sjednotíš.

usporadani kuchyne

Výběr linky v závislosti na tvaru a velikosti kuchyně

Konkrétní řešení kuchyňské linky bude záviset od tvých prostor i od toho, kolik kolem sebe potřebuješ místa nejen při práci na kuchyňské lince, ale i při pohybu po místnosti. Někdy je uspořádání vzhledem k praktičnosti zřejmé.

Pokud žiješ v paneláku a kuchyňskou linku umisťuješ do dlouhého užšího prostoru, pak se ti bude hodit dvouřadé řešení kuchyně, kdy dvě paralelní řady naproti sobě umožní dostatek pracovní plochy i úložného prostoru.

Velké místnosti může dominovat uspořádání kuchyně do U, díky kterému dojde k rozdělení pracovního prostoru od jídelního a vytvoření pocitu luxusu a honosnosti. 

Uspořádání kuchyně do L poskytuje dostatek prostoru pro veškeré práce a mívá ideální vzdálenosti mezi jednotlivými pracovními zónami. Pokud máš kuchyni spojenou s obývákem, toto uspořádání místnost vhodným způsobem stmelí.

Uspořádání malé kuchyně vyžaduje nejen přesné plánování, ale i dávku kreativity. Jak na to:

  • světlé barvy opticky zvětšují prostor,
  • dost světla v místnosti opticky zvětšuje prostor, proto i umělé osvětlení je klíčové,
  • pracovní zóny rozdělte jen na zónu skladovací, varnou a mycí,
  • úložný prostor může být až ke stropu,
  • mohou pomoci posuvná dvířka u linky místo otevíracích,
  • skvělou vychytávkou budou závěsné organizéry a tyče,
  • hluboký dřez skryje nádobí, pokud není místo na myčku atd.
usporadani kuchyne

OKAY Tip:  Kuchyně v paneláku bude pravděpodobně přinášet jiné možnosti uspořádání než ve velkém domě. Inspiruj se v našem článku Jak vybrat kuchyňskou linku do paneláku.

Organizace věcí do kuchyňské linky

Když už máš jednou kuchyňskou linku doma, uspořádej předměty v ní a na ní tak, aby to vyhovovalo členům v domácnosti, a to zejména pak tomu, kdo u tebe doma nejčastěji vaří a o kuchyni pečuje. Při zabydlování věcí do kuchyňské linky se zaměř např. na:

  • přehlednost, aby se v ní snadno orientovalo (pomoci mohou úložné dózy, kuchyňské organizéry atd.),
  • dost světla v místnosti opticky zvětšuje prostor, proto i umělé osvětlení je klíčové,
  • pracovní zóny rozdělte jen na zónu skladovací, varnou a mycí,
  • úložný prostor může být až ke stropu,
  • mohou pomoci posuvná dvířka u linky místo otevíracích,
  • skvělou vychytávkou budou závěsné organizéry a tyče,
  • hluboký dřez skryje nádobí, pokud není místo na myčku atd.

Prohlédni si naši nabídku kuchyňských linek. Díky programu Garance 100% spokojenosti je nákup s námi jistota. Pokud by ti zboží z nějakého důvodu nevyhovovalo, můžeš ho do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.