OKAY rádce: Jak na sušení ovoce v sušičce
Víš, že sušení je jednou z vůbec nejstarších metod uchování potravin? V našem OKAY rádci ti přinášíme kompletní průvodce sušením ovoce v sušičce.
Dozvíš se, jak vybrat nejlepší sušičku, dáme ti tipy na nejlepší sušičku ovoce a nejen to – dozvíš se taky, jak správně sušené potraviny skladovat, ukážeme ti nějaké recepty a dozvíš se třeba i to, jak v sušičce na ovoce připravit sušené maso.
Proč si koupit kvalitní sušičku
Sušička ovoce je skvělým nástrojem, který ti umožní si uchovat chutné ovoce po celý rok. Nejlepší sušičky dokážou správným sušením prodloužit životnost ovoce a zachovat v nich množství vitamínů, minerálních látek i vlákniny přírodní cestou – tedy zcela bez jakýchkoli konzervačních látek.
Jak vybrat sušičku na ovoce?
Před nákupem sušičky zvaž kolik ovoce a zeleniny budeš pravidelně sušit a podle toho vybírej velikost sušícího prostoru. Větší sušička ti umožní sušit více potravin najednou, což se může hodit při jednorázovém zpracování větší úrody. Důležitými parametry jsou taky výkon sušičky a možnosti nastavení teploty.
Sušení ovoce v sušičce: jak na to?
Samotné sušenie ovocia v sušičke je v skutočnosti veľmi jednoduché:
- Připrav si ovoce. Ovoce omyj, zbav ho jádřinců, semínek a stonků.
- Vše nakrájej. Ovoce se nejlépe suší na tenké, rovnoměrné plátky se stejnou tloušťkou.
- Rozlož ovoce na sušící mřížky. Plátky ovoce rozlož na sušící mřížky tak, aby se nedotýkaly.
- Nastav optimální teplotu. Zvol vhodnou teplotu podle konkrétního druhu ovoce, které sušíš. Jednoduché pravidlo říká, že čím více vody ovoce obsahuje, tím vyšší teplotu sušení je třeba nastavit.
- Nastav čas sušení. Doba sušení se může lišit podle druhu ovoce a tloušťky plátků. Nastuduj si proto pozorně pokyny sušičky.
- Vše dobře zkontroluj. Hotové sušené plátky by měly být ještě pružné, ale zároveň suché na dotek.
Víte jak sušit různé druhy potravin?
Potraviny | Teplota sušení | Doba sušení | Způsob sušení |
---|---|---|---|
Jablka | 50 °C | 5-8 | Plátky o tloušťce 0,5 cm |
Ananas | 50 °C | 9-12 | Plátky o tloušťce 1 cm |
Banán | 70 °C | 6 | Plátky o tloušťce 0,5 cm |
Bazalka | 30-50 °C | 6-8 | Celé listy |
Hovězí sušené maso | 40-50 °C | 6-8 | Nejlépe tenké plátky bez tuku |
Jahody | 40-50 °C | 7-10 | Plátky silné 0,5 cm |
Třešně | 50 °C | 20 | Bez pecky, rozpůlené |
Šalvěj | 35-40 °C | 6-8 | Celé listy |
Sladké brambory | 65 °C | 12 | 2-3 mm silné plátky, navlhčené |
Hrozny (bez pecek) | 30-50 °C | 12 | Celé plody |
Rajče | 60-70 °C | 7-10 | Plátky silné 0,5 cm |
Co všechno lze usušit?
Kromě ovoce a zeleniny, můžeš sušit snad cokoliv. Třeba bylinky do čaje nebo polévky, či houby. Velmi oblíbené jsou i domácí jerky, tedy sušené kousky masa. Díky sušičce si ale můžeš vyrobit i domácí jogurt, vysušit domácí těstoviny nebo si usušit voňavé květy do vonných misek. Zkrátka, jak jednou sušičku na ovoce vyzkoušíš, nebudeš chtít přestat.
OKAY Tip: Připrav si oblíbenou zmrzlinu ve své kuchyni! V našem článku zjistíš, jak si vyrobit domácí zmrzlinu.
Jak využít sušené ovoce
Sušené ovoce je vynikající svačina, kterou si můžeš vzít s sebou do školy, do práce nebo na výlet. Můžeš ho jíst samotné nebo ho kombinovat s jinými potravinami, jako jsou ořechy, semínka, müsli, jogurt, sýr nebo čokoláda. Sušené ovoce se také hodí jako přísada do různých pokrmů, jako jsou saláty, polévky, omáčky, pečivo, dezerty nebo nápoje. Vyzkoušej také kombinaci sušeného ovoce s masem, vznikne tak originální kombinace chutí.
Kreativní recepty se sušeným ovocem
Sušené maso v sušičce na ovoce:
Ano, i sušené maso můžeš připravit ve stejné sušičce, ve které sušíš ovoce. Výsledkem bude lahodný a zdravý snack - jerky. Stačí maso nakrájet na tenké plátky, marinovat a pomalu sušit na 40-50 °C. Rázem budeš mít vlastní domácí snacky plné bílkovin.
Salát z čerstvého a sušeného ovoce:
Smíchej nakrájený ledový salát, rukolu, baby špenát nebo jiný listový salát s nakrájeným čerstvým ovocem (např. jahody, mandarinky, kiwi) a sušeným ovocem (např. meruňky, brusinky, rozinky). Přidej nasekané ořechy (např. vlašské, lískové, pistáciové) a semínka (např. slunečnicová, dýňová, sezamová). Zalij dresinkem z olivového oleje, citronové šťávy, medu a soli a můžeš podávat.
Polévka z mrkve a sušených švestek:
Osmaž na másle nakrájenou cibuli a česnek. Přidej na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Zalij zeleninovým vývarem a přiveď k varu. Vař asi 20 minut, dokud není zelenina měkká. Pak přidej sušené švestky namočené ve vodě. Potom vše dohladka rozmixuj, dochuť solí, pepřem, kari kořením a podávej se zakysanou smetanou.
Omáčka z jablka a sušených meruněk:
V hrnci rozpusť máslo a přidej cukr. Vař na mírném ohni, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Poté přidej na kostičky nakrájená jablka a sušené meruňky předem odmočené ve vodě. Zalij vodou nebo jablečným džusem a přiveď k varu. Vař asi 15 minut, dokud není ovoce měkké. Dochuť skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Podávej s palačinkami, lívanci, vaflemi nebo klidně třeba zmrzlinou.
Jak skladovat sušené ovoce
- Sušené ovoce uchovávej v suchých a hermeticky uzavřených nádobách nebo sáčcích. To zabrání přístupu vlhkosti.
- Skladuj sušené ovoce v chladném a suchém prostředí, aby se zabránilo znehodnocení chuti a textury.
- Sušené ovoce skladuj v suchém a temném prostředí. Ideální jsou uzavíratelné nádoby, které udrží potraviny chráněné před vlhkostí a vzduchem. Správně uskladněné sušené plody si vydrží až na dva roky.
Největší výběr elektra v OKAY!
Pro největší výběr kvalitního elektra navštiv náš e-shop.
Vyber si z našich modelů ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříš!
Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!
Prohlédněte si další nabídku elektra
Lednice
Pračky
Televizory
Sušičky
Mobilní
telefony
Notebooky
Kávovary
Myčky
nádobí
Vestavné
spotřebiče
Smart
elektro
Vysavače
Péče
o tělo
Do kuchyňe
Mikrovlnné
trouby
Audio
Sporáky
Sluchátka
Přislušenství
Článek pro vás připravil:
Vojtěch Pospíšil