Jak na nahrávání z televize na USB? 4 jednoduché kroky

Běží tvůj oblíbený pořad, ale ty zrovna nemáš čas? Můžeš si ho nahrát a pustit později! Poslouží ti k tomu flash disk či externí disk a téměř jakákoliv současná moderní televize.

Poradíme ti, jak připravit a připojit úložné zařízení k televizi a jaké jsou kroky k nastavení spolehlivého záznamu.

Vybrat novou televizi
nahrávání z televize na USB
nahrávání z televize na USB

Postup pro nahrávání z televize

Nahrávání z televize na USB je skvělý způsob, jak si uchovat své oblíbené pořady a filmy pro pozdější sledování. Pokud s tím nemáš žádné zkušenosti, může se ti tento proces zdát složitý, ale s našim přehledným návodem to zvládneš snadno a rychle. 

Výhody nahrávání pořadů jsou např.:

  • jednoduchý přístup k nahrávkám,
  • možnost přenášet nahrávky mezi různými zařízeními,
  • nízké náklady na pořízení USB zařízení.

Nevýhody nahrávání pořadů jsou např.:

  • omezená kapacita USB zařízení,
  • možné problémy s kompatibilitou,
  • nutnost manuálního nastavení a správy nahrávek.

Jak nahrávat z televize LG na USB disk? Jak nahrávat z televize Samsung či Hisense? Postupy se můžou u jednotlivých modelů televizí lehce lišit, nicméně základ je podobný!

Pojďme se podívat, jak nastavit nahrávání z televizoru na externí disk.

Krok č. 1: Výběr USB

Prvním krokem je výběr vhodného USB zařízení. Musíš zohlednit kapacitu a rychlost USB. Pokud plánuješ nahrávat dlouhé filmy nebo hodně pořadů, zvol USB s velkou kapacitou, ideálně 32 GB nebo více. Rychlost zápisu je také důležitá – doporučujeme USB 3.0 pro rychlejší a plynulejší nahrávání. Ujisti se však, že tvá televize není starším modelem, který by USB 3.0 nemusel podporovat. Minimálně standard USB disku je pro nahrávání 2.0.

Krok č. 2: Příprava USB

Před začátkem nahrávání je třeba USB zařízení připravit. Nejprve proveď zálohu všech důležitých dat, která máš na USB, protože formátování zařízení vymaže veškerý obsah. Poté USB disk naformátuj na takový souborový systém, který tvá televize podporuje – obvykle to bývá FAT32 nebo exFAT. Disk můžeš naformátovat v počítači, ale tuto možnost by ti ve spoustě případů měla nabídnout také samotná televize po připojení USB disku.

Souborový systém Maximální velikost souboru Maximální velikost svazku KompatibilitaPoužití
FAT324 GB 2 TB Vysoká kompatibilita s většinou zařízení, včetně TV, počítačů a herních konzolí Vhodné pro USB disky používané s různými zařízeními, ale omezené velikostí souboru
exFATPrakticky neomezená 128 PB Kompatibilita s novějšími zařízeními, včetně moderních TV, počítačů a herních konzolí Ideální pro velké soubory a disky nad 32 GB; výborné pro video nahrávání

OKAY Tip:  Rozhoduješ se pro formátování a nevíš jak postupovat? Máme pro tebe stručný návod!

Krok č. 3: Výběr pořadu

Jakmile je USB zařízení připojeno a nastaveno, můžeš si vybrat program, který chceš nahrávat. Tady máš dvě možnosti:

Červený puntík na ovladači

Vyber si program, který chceš nahrávat, a zapni nahrávání obrazovky stisknutím červeného tlačítka REC na ovladači. Sleduj průběh nahrávání na obrazovce televize, kde by měla být viditelná ikona nebo indikátor nahrávání. Stejným tlačítkem nahrávání vypni, až program skončí. Televize ti následně může potvrdit nahrání záznamu, záleží od modelu.

Nastav plánování nahrávání

Pokud potřebuješ nahrávat v době, kdy nejsi doma, vyhledej na televizi požadovaný pořad v programu a nastav u něj nahrávání. Může to být například přes tlačítko Guide, nebo stisknutím OK na zvoleném pořadu a následném vybrání položky Nahrávat. Ručně bys měl mít v některých případech možnost nastavit také přesný začátek nahrávání a konec nahrávání. Televize nemusí být v danou chvíli zapnutá, pouze být v pohotovostním režimu.

nahrávání z televize na USB
nahrávání z televize na USB

Krok č. 4: Přehraj si pořad

Po dokončení nahrávání si můžeš nahrané soubory prohlédnout přímo na televizi z připojeného USB zařízení. Přehrávání souborů na počítači či jiné televizi nebývá většinou možné.

Nahrávání obrazovky Samsung TV

Připravili jsme pro tebe také konkrétní návod pro nahrávání na televizi Samsung. Zda právě tvoje televize nahrávání umožňuje, zjistíš v manuálu (hledej funkci PVR, tedy Personal Video Recorder). Před připojením USB disku či flash disku do televize nezapomeň, že disk bude zformátován, a zálohuj si potřebná data.

  • Připoj USB disk do portu na zadní straně televizoru.
  • Stiskni tlačítko Play (je jedno, na jakém televizním kanálu se zrovna nacházíš).
  • Vyskočí ti dotaz Test výkonu. Zvol Pokračovat.
  • Pokud jsi vše zálohoval, potvrď další výzvu, zda chceš Formátovat zařízení.
  • Disk je připraven k nahrávání a ty zvol na ovladači CH.
  • Najdi v programu pořad, který chceš nahrát, a dej Enter.
  • Zvol Plán nahrávání. U zvoleného pořadu by se měla objevit červená tečka.
  • Pořadů můžeš vybrat více! Ve Správci nahrávání můžeš zobrazit Nahrávání, které ti ukáže seznam pořadů naplánovaných k nahrání.
  • Pro přehrání videa najdi Zdroj a v nabídce vyber externí zařízení, na které pořady nahráváš.

OKAY Tip:  Zbav se starostí s nahráváním z TV, pořiď si moderní Smart TV! Přes HbbTV se pak můžeš na Smart TV dostat do archivů televizních stanic a přehrávat si tak jejich program i zpětně.

Další možnosti sledování pořadů zpětně

Kromě nahrávání na USB existují i jiné metody, jak si uchovat své oblíbené pořady. Můžeš využít externí nahrávací zařízení, které nabízí více funkcí a kapacity, nebo se rozhodnout pro cloudové nahrávání, které umožňuje přístup k nahrávkám odkudkoliv. Většina televizí podporuje nahrávání pouze jednoho programu najednou. Pro více současných nahrávek budeš potřebovat právě externí nahrávací zařízení. 

Co jestli tvůj model televizoru neumožňuje nahrávání z televize? Způsobem, jak toto omezení obejít, je pořídit si set-top-box, který ti nahrávání umožní. V takové chvíli pak USB disk připojíš místo k televizi k set-top-boxu.

nahrávání z televize na USB

Plánuješ být na cestách offline a chceš mít k dispozici zásobu filmů? Pokud jsi uživatelem Netflix, pak by se ti mohlo hodit vědět, jak stahovat z Netflixu do PC. Podobný postup platí také pro uživatele HBO GO.

  • Přejdi do aplikace Netflix/ HBO GO.
  • Vyhledej příslušný film nebo seriál.
  • Zobraz film a zvol Stáhnout.

V případě filmu se ti stáhne celý film, v případě seriálu můžeš volit mezi stažením celé série, nebo jen jednotlivých dílů. Přehraj si kdykoliv cokoliv ze svých stažených pořadů. U Netflixu dáš Stažené pořady na spodní liště obrazovky, kde najdeš uložené filmy a seriály. U HBO GO musíš jít na hlavní stránku do nabídky a tam vybrat Stahování, kde se ti vše stažené zobrazí.

Vybrat SMART TV

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, TV a sedačky

Pořiď si u nás novou televizi a využij výhod programu Garance 100% spokojenosti. Vyzkoušíš si zboží doma a v případě nesrovnalostí ho můžeš do 30 dnů zdarma vrátit. Nakupuj s OKAY bez obav!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.