OKAY rádce: Jak čistit zuby sonickým kartáčkem

Péče o ústní hygienu je základem celkového zdraví a správné čištění zubů hraje klíčovou roli v prevenci zubního kazu a onemocnění dásní. Díky vysokofrekvenčním vibracím a pokročilým funkcím zajišťují sonické kartáčky nejen důkladné čištění, ale také komfort a snadné použití.

Poradíme ti, jak čistit zuby sonickým kartáčkem, jaká je správná technika čištění zubů a kdy používat mezizubní kartáček.

Vybrat nový elektrický kartáček
jak čistit zuby sonickým kartáčkem
jak čistit zuby sonickým kartáčkem

Jak správně čistit zuby

Udržovat si zářivý úsměv a svěží dech by mělo být cílem každého z nás, protože naše ústní hygiena nás reprezentuje ve společnosti. Správná technika čištění zubů je ale navíc základem celkového zdraví a psychické pohody. Na zubech se tvoří zubní plak, který je třeba odstraňovat, protože se v něm množí bakterie naleptávající vylučovanými kyselinami zubní sklovinu.

Pravidelným čištěním zubů a odstraňováním vznikajícího plaku předcházíš různým bolestivým komplikacím a šetříš tak i své peníze, protože prevence je v případě zubů mnohem levnější než nutná léčba.

Pojďme si společně odpovědět na základní otázky ohledně čištění zubů:

1.Jak vybrat vhodný kartáček?

Nejvhodnější kartáček je takový, který:

  • má malou hlavici,
  • je měkký a hustý,
  • je rovně zastřižen.

Kartáček je vhodné měnit při roztřepení, což při správném čištění zubů bývá asi po 2-3 měsících. Vyměnit by se měl také po prodělaném onemocnění. 

Volit bys měl pastu, která obsahuje fluoridy, protože ty posilují zubní sklovinu. Důležitější než výběr pasty jsou však samotné pohyby kartáčkem.

2. Jak často si čistit zuby?

Vhodné je to minimálně 2x denně, ráno a večer, přestože v ideálním případě by sis měl čistit zuby po každém jídle. Kartáček je k poctivému čištění nutností. Např. ústní voda nikdy nedosáhne takového výsledku jako mechanické čištění zubu. Ústní voda nenahradí ani mezizubní kartáček.

3. Jakým způsobem si čistit zuby?

Důležité je čistit zuby z dásní k zubům, abys předešel poškození dásní. Kartáček by měl být přiložený pod úhlem 45 °, měl bys s ním vyvíjet jemný tlak a zuby čistit krouživými pohyby. Vhodné je čistit zuby vždycky stejným postupem, protože tak nejlépe zajistíš, že nevynecháš žádné místo. Kousací plošky zubů pak můžeš čistit jednodušeji vodorovně. 

Nezapomeň, že zuby je důležité očistit ze všech stran, proto mysli také na jejich zadní stranu. Dostává se k ní hůř, ale je stejně tak důležitá.

jak čistit zuby sonickým kartáčkem

OKAY Tip:  Chceš ještě zvýšit péči o své zuby? Pořiď si ústní sprchu! Ta ti proudem mikrobublinek pročistí i mezizubní otvory a zbaví je zubního plaku i bakterií.

4. Jak dlouho si čistit zuby?

Ideální doba pro čištění zubů bude u každého jiná, minimálně však 2 minuty. Nejlepší je orientovat se podle množství pohybů. Vhodné je každý zub přečistit zepředu i zezadu 10 drobnými krouživými pohyby. Také při čištění kousacích plošek je ideální přejet po nich 10x dopředu a dozadu. Dobře vyčištění zub poznáš tak, že je při přejetí jazykem hladký.

jak čistit zuby sonickým kartáčkem

5. Jak si čistit zuby mezizubním kartáčkem?

Mezizubní kartáčky slouží k čištění mezizubních otvorů, v nichž také tvoří zubní plak. Jsou to místa, kam se klasickým kartáčkem při čištění nedostaneš. Jejich použitím zabraňuješ vzniku kazu mezi zuby. Čistý zub se totiž nekazí. 

Pokud jsi mezizubní kartáčky nikdy nepoužíval, začni s nejmenší velikostí štětin. Je obvyklé, že při prvních použitích ti bude dáseň krvácet. Pravidelným čištěním krvácení dásně přejde. Počítej s tím, že to bude chtít cvik, abys dokázal mezizubní kartáček hladce zastrčit.

Mezizubní kartáček by neměl být v mezizubním prostoru příliš volný, ale naopak by se měl zasouvat s lehkým odporem, což zaručí důkladné vyčištění. Je proto možné, že postupem času přejdeš z nejmenší velikosti na některou větší.

6. Jak čistit zuby ročnímu dítěti?

Také dětské zoubky je důležité pravidelně čistit, protože kazy se nevyhýbají ani těm nejmenším. Kup si k tomu speciální dětský kartáček, který bude mít menší hlavici a jemnější štětiny. Návyky na ústní hygienu je více než vhodné podporovat již od prvních zoubků. U těch nejmenších dětí, které ještě neumí vyplivovat, používej jen malé množství dětské pasty. Sonické kartáčky jsou konkrétně u dětí vhodné nejlépe od 6 let.

Vybrat dětský elektrický kartáček
jak čistit zuby sonickým kartáčkem

Sonické kartáčky a jejich výhody

Sonický kartáček je typ elektrického zubního kartáčku, který využívá vysokofrekvenční vibrace k čištění zubů. Na rozdíl od běžných elektrických kartáčků, které mohou používat rotační nebo oscilační pohyby, sonické kartáčky generují rychlé zvukové vlny, které způsobují vibrace štětin nahoru a dolů. Svými pohyby jsou obzvláště šetrné k zubům i dásním. Výhody sonických kartáčků jsou např., že:

  • účinně odstraňují plak:

Sonické kartáčky obvykle vibrují rychlostí mezi 30 000 a 40 000 kmitů za minutu (100x více než dosáhneš při manuálním čištění). Tyto rychlé vibrace vytvářejí jemné pulzace, které pomáhají rozrušit plak a odstranit zbytky potravin.

  • vedou ke zdraví dásní, odstraňují záněty:

Sonické kartáčky se lépe dostanou také do mezizubních prostorů než rotující kartáček.

  • díky časovačům dodržují vhodnou dobu čištění i vhodný tlak na zuby:

Moderní sonické kartáčky často nabízejí různé režimy čištění (např. pro citlivé zuby, bělení, masáž dásní) a mají integrované časovače, které pomáhají zajistit optimální dobu čištění (obvykle 2 minuty).

  • mají pohodlné a snadné použití:

Sonické kartáčky jsou praktické, protože krouživý pohyb vykonají za tebe. Stačí ti tak pouze přiložit kartáček a posouvat jej podél dásní. Ergonomické rukojeti a intuitivní ovládání zajišťují pohodlné a snadné použití.

Nevýhodou sonických kartáčků může být pro někoho vyšší pořizovací cena a náklady za koupi náhradních hlavic pro pravidelnou výměnu, kterou je nutné provádět většinou každé 3 měsíce, nebo podle potřeby. Musíš také myslet na to, že kartáček je potřeba dobíjet.

Postup čištění zubů sonickým kartáčkem

1. Příprav si kartáček.
Nasaď hlavici kartáčku na rukojeť. Nanes malé množství zubní pasty na štětiny kartáčku.

2. Přilož kartáček k zubům a zapni ho.
Postupuj podle pokynů výrobce. Některé modely mají různé režimy (např. citlivý, bělicí), které si můžeš vybrat.

3. Začni čistit zuby.
Kartáček by měl být přiložený k zubům pod úhlem 45 ° a jeho štětiny by měly lehce dosahovat i na dásně.

jak čistit zuby sonickým kartáčkem

3. Začni čistit zuby.
Kartáček by měl být přiložený k zubům pod úhlem 45 ° a jeho štětiny by měly lehce dosahovat i na dásně. Na kartáček přehnaně netlač, spíše se s ním zubů dotýkej a nechej ho pracovat. Sonické kartáčky provádějí rychlé vibrační pohyby, takže nemusíš dělat krouživé pohyby jako s manuálním kartáčkem. 

Pohybuj kartáčkem pomalu z jednoho zubu na druhý, každé místo čistěte několik vteřin, nejméně však 2 vteřiny. Čisti všechny plochy zubů: vnější, vnitřní i žvýkací. Nakonec jemně stírej zuby od dásní směrem na zub. 

Většina sonických kartáčků má časovač, který obvykle signalizuje po dvou minutách (doporučená doba čištění). Některé modely také signalizují každých 30 sekund, abys věděl, kdy přejít na další část úst.

4. Vypláchni si.
Po ukončení čištění vypni kartáček a vypláchni ústa vodou. Opláchni hlavici kartáčku pod tekoucí vodou a nech ji uschnout. Tělo kartáčku udržuj čisté a suché.

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, televize a sedačky

Objednej si elektrický zubní kartáček s OKAY ještě dnes! S programem Garance 100% spokojenosti můžeš nevyhovující zboží do 30 dnů zdarma vrátit.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.