Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

OKAY rádce: Vyberte jednoduchý chytrý telefon pro seniory

Výběr chytrého telefonu pro seniory může být výzvou. Ne každý senior si poradí s technologií tak snadno jako mladší generace. Proto je důležité vybírat takové telefony, které jsou uzpůsobené jejich specifickým potřebám.

Jak vybrat jednoduchý chytrý telefon pro seniory, jaké funkce by měl mít a které modely jsou nejlepší? Poradíme ti!

Vybrat nový smartphone
senior.jpg__PID:31bb7ff8-9730-4f3c-ba80-bc55b75b6d0f
hp_1600x400_2d39378c-095e-42dd-bab3-eb1caab2debe_1400x.jpg__PID:10d0a329-d30c-43b3-a106-ac229fb548c5

Klíčové vlastnosti dotykových telefonů pro seniory

Starší lidé často nemají stejnou zručnost při práci s malými obrazovkami a složitými aplikacemi jako lidé mladší generace. Kromě toho mohou mít problémy se sluchem nebo zrakem. Proto je důležité vybírat telefony, které jsou přizpůsobeny jejich potřebám. Výhodné mohou být v některých případech také telefony, které nabízejí funkce zvyšující bezpečnost, jako je SOS tlačítko.

Mobil pro důchodce? Při výběru telefonu pro svého blízkého zvažuj faktory, jako jsou:

  • Jeho zrakové a sluchové schopnosti

    Pokud má senior problémy se sluchem, je důležité, aby telefon měl dostatečně hlasitý reproduktor a podporoval sluchadla.
  • Jeho technická zdatnost

    Chytrý mobil pro seniory? Výuka staršího člověka na používání chytrého telefonu může být náročná, ale s trpělivostí a pozitivním přístupem to půjde jednodušeji. Je důležité začít s méně náročnými úkoly, jako je přijímání hovorů, a postupně přidávat složitější funkce.
  • Osobní preference

    Někteří senioři ocení jednoduchý tlačítkový telefon, zatímco jiní mohou preferovat modernější dotykové modely.

Na trhu existuje mnoho modelů, které jsou přizpůsobeny specifickým potřebám seniorů. Tyto telefony se obvykle vyznačují jednoduchým ovládáním, velkými tlačítky nebo ikonami a často mají také speciální funkce, které zajišťují bezpečnost.

Výběr správného telefonu pro seniory by měl být zaměřen na několik klíčových funkcí, které usnadní používání mobilu.

Těmito funkcemi jsou:

  • Velký a přehledný displej

    Umožňuje snadnou čitelnost a ovládání. Displej by měl mít také vysoký kontrast. Díky tomu bude vše dobře viditelné, což je důležité zejména pro seniory s horším zrakem.
  • Jednoduché uživatelské rozhraní

    Chytrý telefon pro seniory by měl mít intuitivní a snadné ovládání. Ideálně by měl být vybaven většími ikonami, jednoduchým menu a jasným písmem.
  • Uzpůsobená klávesnice

    U tlačítkových telefonů by měla mít klávesnice tlačítka dostatečně velká, v nejlepším případě bude navíc i podsvícená. Tlačítka by měla mít mezi sebou dostatečné rozestupy.

    Zdatnějším starším lidem, kteří chtějí smartphone pro seniory, nainstaluj klávesnici odpovídající jejich potřebám
  • Dlouhá výdrž baterie

    Pro seniory je důležité, aby se nemuseli starat o neustálé nabíjení telefonu. Proto by měl mít chytrý telefon pro seniory dlouhou výdrž baterie. Ideální jsou telefony s výdrží několik dní na jedno nabití.
  • Odolný design

    Telefony často nabízejí robustní konstrukci, která odolá nárazům. Na telefon můžeš dokoupit také bezpečnostní pouzdra a kryty, které mobil ještě více ochrání.
  • SOS tlačítko

    Zajišťuje rychlý přístup k nouzovým kontaktům, a tím umožňuje snadné přivolání pomoci v případě nouze. Jediným stiskem se vytočí nastavené číslo, které přivolá blízkého člověka. U některých modelů je možné nastavit i několik čísel do pořadí. Pokud první kontaktovaný hovor nepřijme, telefon automaticky vytočí další nastavené číslo.
  • Kvalita zvuku

    Nejlepší dotykový telefon pro seniory bere v potaz možné problémy se sluchem, a proto nabízí vysokou kvalitu zvuku a možnost zesílení hovorů.
  • Fotoaparát

    Přestože fotoaparát nemusí být pro seniory hlavní prioritou, mnoho z nich ocení možnost snadno pořizovat fotografie a sdílet je s rodinou.
Depositphotos_12640940_XL.jpg__PID:d14f769d-c15a-478b-8a8b-9090fbaf716f

Jaké aplikace mohou seniorům usnadnit život?

Spousta seniorů ocení také aplikace, které jim zlepší fungování. Existují např. zdravotní aplikace, které sledují zdravotní stav uživatele a dále také připomínají užívání léků.

Aplikace jako WhatsApp nebo Skype poskytují snadné spojení s rodinou a přáteli, což je pro seniory velká výhoda.

Aplikace jednotlivých obchodů, které nabízejí extra slevy při nákupech a přehledně zobrazují probíhající akce, ocení ti technicky nejpokročilejší staří lidé.

3 vybrané smartphony pro seniory z naší nabídky:

Xiaomi Redmi Note 13

Tento dotykový telefon pro seniory potěší kvalitní ochranou proti vodě i ochranným sklem, osmijádrovým procesorem i rychlonabíjecím systémem.

Dostatečně velký displej má detailní rozlišení a pestré barvy. Starší lidé ocení jeho silný a čistý zvuk. Jeho každodenní užívání jim navíc usnadní vysoká výdrž baterie.

image1.jpg__PID:37f18a2e-9cd7-4cda-984c-c8084c87df22

myPhone N23 lite

Jednoduchý dotykový telefon pro seniory? To je myPhone N23 s kvalitním HD+ rozlišením a dostatečně velkým displejem. Mobil je navíc jedinečný také svou přátelskou cenou.

Samozřejmostí je dlouhá výdrž baterie a rychlý osmijádrový procesor. Díky foťáku zachytíš každý zážitek a můžeš si i telefonovat s blízkými přes video.

image3.jpg__PID:8a2e9cd7-dcda-484c-8808-4c87df22c4e5

Oukitel WP12

Pro ty, kterým hrozí nadměrné pády a s nimi spojené poškození telefonu, je skvělý právě Oukitel WP12, který má robustní konstrukci a je vyroben s odolností vojenských standardů.

Ovládání je velmi pohodlné a telefonem je možné pořídit také kvalitní snímky a natáčet videa vnoučat a pravnoučat. K tomuto modelu patří neodmyslitelně také výkonná baterie.

image2.jpg__PID:f18a2e9c-d7dc-4a58-8cc8-084c87df22c4

Prohlédni si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.