Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

Televize místo monitoru. Ano nebo ne?

Použití televizoru s vysokým rozlišením místo PC monitoru se může na první pohled zdát jako naprosto skvělé řešení, které zajistí špičkový prožitek, obraz jako z kina a počítačové zákoutí jako ze sci-fi. Televize sice může monitor nahradit, je akorát potřeba vybrat tu pravou. Pokud se ale s pár záludnostmi vypořádáte, můžete se těšit z velkého kvalitního obrazu a skvělých herních zážitků. Pojďme se na to tedy podívat – televize jako monitor: ano, nebo ne?

Prohlédnout TV novinky 2024
tv.jpg__PID:e92feac5-b50d-43b5-aa5b-ca87ffb59ebb

Použití televizoru s vysokým rozlišením místo PC monitoru se může na první pohled zdát jako naprosto skvělé řešení, které zajistí špičkový prožitek, obraz jako z kina a počítačové zákoutí jako ze sci-fi. Televize sice může monitor nahradit, je akorát potřeba vybrat tu pravou. Pokud se ale s pár záludnostmi vypořádáte, můžete se těšit z velkého kvalitního obrazu a skvělých herních zážitků. Pojďme se na to tedy podívat – televize jako monitor: ano, nebo ne?

Prohlédnout Kabely pro TV a monitory
tv-2.jpg__PID:eac5b50d-03b5-4a5b-8a87-ffb59ebbeb41

Rozměry a rozlišení

První a hlavní věc, po které se budete pídit, je rozlišení televize a její rozměry. U současných televizí najdete především tato tři rozlišení: Full HD – 1920 × 1080 pixelů. 4K Ultra HD – 3840 × 2160 pixelů. 8K Ultra HD – 7680 × 4320 pixelů. Rozměry monitoru by měly odpovídat vzdálenosti, ze které se na něj budete dívat. Menší televizory s úhlopříčkou 40" se pohodlně sledují i z menší vzdálenosti, pořád je to ale zhruba 1,2 metru, což je faktor, který je třeba uvážit při jejich umístění v prostoru. Úhlopříčka 32" není oproti velkému monitoru až taková změna, dá se na ni dívat i z metrové vzdálenosti, ale i při rozlišení 1080p už rozlišení trochu pokulhává. Pokud si můžete dovolit větší vzdálenost od monitoru, v tomto případě televize, klidně investujte i do 55" nebo 60" televize, ale s co nejvyšším rozlišením.

Vybrat TV dle uhlopříčky

OKAY Tip:  Při připojení TV k počítači se může vyskytnout chyba s kvalitou obrazu, v takovém případě si jen stačí trochu pohrát s nastavením televizoru, případně s nastavením grafického ovladače.

Obnovovací frekvence televize

Pro zapojení zásuvek v České republice používáme kabel s třemi vodiči o průřezu 2,5 mm2 CYKY-J. Ten je dostatečně silný na to, aby unesl proud do 16 A. To znamená, že skrze něj připojíme běžné domácí spotřebiče jako ledničku, pračku nebo televizi. Kabel o průřezu 2,5 mm2 CYKY-J se skládá z několika drátů, které vedou elektrický proud. Dráty se nazývají vodiče a jsou obalené izolací. Vodiče mají různé barvy podle toho, jakou funkci mají.

Input lag

K jednomu z úskalí použití TV místo monitoru je třeba zařadit i takzvaný input lag. Velmi zjednodušeně řečeno je to čas, za který se vaše akce objeví na obrazovce. Monitory, které mají input lag příliš vysoký, nejsou vhodné k hraní akčních her, totéž platí i u televizí. V dnešní době už výrobci počítají s tím, že řada zákazníků bude využívat televizi jako monitor, proto je řada nových smart televizí vybavena tzv. Herním režimem (Game mode), který se stará o minimalizování input lagu.

Celkové pohodlí

Oproti standardnímu PC monitoru je televize nepoměrně větší, těžší a o kus širší. S tím je třeba počítat při jejím umístění, což by se dalo považovat za nevýhodu. U monitorů se počítá s tím, že se na ně člověk dívá z menší vzdálenosti, tudíž mají větší hustotu pixelů. U televizí je tomu přesně naopak, hustotu pixelů mají menší, proto se počítá s pohledem z větší vzdálenosti. Jsou výborné i při pohledu z úhlu, ale velká obrazovka při pohledu zblízka namáhá oči. Je tedy vhodné volit minimálně FullHD a ideálně si sednout o kousek dál.Pokud si shrneme všechno, co jsme se v článku dozvěděli, dojdeme k jednoduchému závěru. Televize se jako monitor k pc rozhodně použít dá a zlepší váš požitek z hraní her. Je ale potřeba pečlivě si vybrat správný rozměr a rozlišení.

tv-1.jpg__PID:2feac5b5-0d03-45ea-9bca-87ffb59ebbeb

OKAY Tip:  Jaká je doporučená pozorovací vzdálenost TV? Přečtěte si náš článek.

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, televize a sedačky

Vyberte si z velkého množství modelů TV ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.