Nakupuj za ceny trvale nižší než na internetu! Chci nejnižší cenu.

OKAY rádce: Řešení problémů s mikrofonem na notebooku

Mikrofon v notebooku je dnes nepostradatelným nástrojem pro komunikaci, ať už jde o pracovní videohovory, online výuku nebo volání s rodinou a přáteli. Také mikrofon však může čas od času způsobit problémy. Někdy vůbec nefunguje, nebo se kvalita zvuku výrazně zhorší. Naštěstí většinu problémů s mikrofonem lze vyřešit poměrně snadno, pokud víš, kde začít. Poradíme ti!

Vybrat nový notebook
notebook-3.jpg__PID:6f00327a-8519-4198-a6c2-68d5f21221eb
notebook-2.jpg__PID:00327a85-19f1-48e6-8268-d5f21221eb23

Jak nastavit mikrofon

Správné nastavení mikrofonu na notebooku je důležité pro optimální funkčnost a dobrou kvalitu zvuku. Vhodné nastavení mikrofonu minimalizuje šum a zkreslení, což zajišťuje jasný a srozumitelný přenos hlasu. To je zvláště důležité při online schůzkách, přednáškách atd., kde kvalita zvuku může ovlivnit celkový dojem a úspěch komunikace.

OKAY Tip:  Vybíráš nový notebook, ale nevíš, na co se zaměřit? Poradíme ti, jak vybrat notebook, který splní všechny tvé požadavky!

Jak zapnout mikrofon v notebooku? Pojďme si to projít krok za krokem!

Otevři nastavení zvuku

Klikni pravým tlačítkem myši na ikonu reproduktoru v pravém dolním rohu obrazovky. Z nabídky vyber možnost Nastavení zvuku.

Zvol správný mikrofon

V okně Zvuk pod možností Vstup, Nahrávání nebo Rozšířené možnosti by měl být uveden tvůj mikrofon. Povol ho jako výchozí zařízení. Měl bys mít také možnost přidat externí mikrofon.

Nastav mikrofon

Klikni na mikrofon a nastavuj jeho vlastnosti. Zvol Úrovně nebo Hlasitost vstupu apod. a nastav hlasitost mikrofonu dle svých potřeb. Doporučuje se začít na úrovni mezi 80-90 %.

notebook-1.jpg__PID:327a8519-f198-46c2-a8d5-f21221eb2386

Otestuj mikrofon

Jak vyzkoušet mikrofon? V okně Zvuk případně v okně, které se ti zobrazí po kliknutí na požadovaný mikrofon, zvol Poslouchat či Otestovat zvuk. Tam máš možnost zjistit, jak mikrofon snímá tvůj hlas.

Jak nastavit mikrofon: Windows 10

Windows 10 ti nabízí možnost nastavit si u jednotlivých aplikací, zda mohou či nemohou používat mikrofon notebooku. Tím lépe chráníš své soukromí a kontroluješ, kdy může být snímán zvuk při tvé práci na počítači.

Cesta bude přibližně následující:

Nastavení > Soukromí a zabezpečení > Mikrofon > Uděl své povolení celkově počítači i jednotlivým aplikacím

Nefunguje mi mikrofon, co dělat?

Pro začátek je dobré začít tím nejjednodušším, a to kontrolou základního nastavení. Pokud používáš externí mikrofon, je jeho kabel v příslušném portu?

Vybrat sluchátka s mikrofonem
notebook-4.jpg__PID:8c6f0032-7a85-49f1-98e6-c268d5f21221

Víš, kde je mikrofon na notebooku? Integrovaný mikrofon většinou najdeš nahoře nad displejem vedle vestavěné webové kamery. 

Zkontroluj, zda není mikrofon fyzicky poškozen. Externí mikrofon můžeš zkusit připojit k jinému zařízení, abys zjistil, zda je problém v mikrofonu či v počítači. 

Co ti ukazuje nastavení hlasitosti a ztlumení? Nemáš omylem vše vypnuto? Kontrolu proveď nejen v samotném počítači, ale také v konkrétní aplikaci, kde chceš mikrofon využívat. Ujisti se také, že aplikace, kterou používáš, má oprávnění přistupovat k mikrofonu.

Dále zkontroluj aktualizace ovladačů. Ovladače jsou softwarové programy, které umožňují operačnímu systému komunikovat s hardwarem, včetně mikrofonu. Pokud jsou ovladače zastaralé nebo poškozené, může to vést k problémům s mikrofonem.

Jak zkontrolovat a aktualizovat ovladače? Jdi do:

Správce nastavení > Zvukové, video a herní zařízení > pravým tlačítkem klikni na mikrofon > Aktualizovat ovladač > postupuj podle pokynů na obrazovce

Zkontroluj také, že máš mikrofon nastavený jako výchozí zařízení.

Ve Windows postupuj přibližně následovně:

Ovládací panely > Hardware a zvuk > Zvuk > Záznam > Zkontroluj, zda je mikrofon výchozí zařízení

U iOS postupuj přibližně následovně:

Apple > Předvolby systému > Zvuk > Zvol, které zařízení má být vedeno jako výstupní

Pokud jsi vyzkoušel všechny běžné opravy a na nic jsi nepřišel, můžeš využít diagnostické nástroje. Operační systémy často zahrnují nástroje pro diagnostiku problémů se zvukem. Využít můžeš také specializované externí programy, které ti mohou pomoci s diagnostikou a řešením problémů.

Jak nastavit nejlepší kvalitu zvuku?

Pokud ti mikrofon funguje, ale kvalita zvuku není ideální, můžeš provést několik úprav pro zlepšení. V nastavení zvuku můžeš změnit kvalitu nahrávání, například omezením ruchů z pozadí apod. 

Dále se zamysli nad prostředím, ve kterém mikrofon používáš. Hluk v pozadí může výrazně ovlivnit kvalitu zvuku. 

Také ozvěna a šum mohou být velmi rušivé. Ozvěna často vzniká, když je zvuk z reproduktorů zachycen mikrofonem. Tento problém lze vyřešit použitím sluchátek nebo ztlumením reproduktorů.

Šum může být způsoben různými faktory, včetně špatné kvality mikrofonu nebo rušením z jiných elektronických zařízení. Některé aplikace a operační systémy nabízejí funkce pro odstranění šumu, které mohou výrazně zlepšit kvalitu zvuku.

notebook.jpg__PID:7a8519f1-98e6-4268-95f2-1221eb2386d4

OKAY Tip:  Pořídit si také můžeš kvalitnější sluchátka s mikrofonem! Pokud potřebuješ poradit s jejich výběrem, bude se ti hodit náš článek Jak vybrat sluchátka!

Jak vypnout mikrofon na notebooku?

Pokud chceš chránit své soukromí a předejít nežádoucímu nahrávání zvuku, můžeš si mikrofon celkově vypnout. Postupuj přibližně následovně:

Start > Správce zařízení > Zvukové vstupy a výstupy > Mikrofon/ Pole mikrofonu apod. > Ovladač > Zakázat/ Zakázat zařízení apod.

Pokud jsi vyzkoušel všechno a mikrofon stále nefunguje správně, může být čas obrátit se na odborníka. Profesionální technik může diagnostikovat a opravit problémy, které bys sám nemusel být schopen vyřešit.

V případě potřeby můžeš kontaktovat podporu výrobce nebo navštívit autorizovaný servis, kde ti s opravou mikrofonu pomůžou.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.