Nově jsme otevřeli první velkoobchodní prodejnu Okay v Brně na letišti! Chci se přijít podívat.

OKAY rádce: Osvědčené metody jak efektivně odstranit rez z nerezu

Nerezová ocel je oblíbeným materiálem nejen pro kuchyňské spotřebiče, ale i pro nábytek a doplňky. Její odolnost vůči korozi a moderní vzhled z ní činí ideální volbu pro různé účely. V určitých podmínkách však může na povrchu nerezu vznikat rez, což může nejen nevzhledně vypadat, ale také zhoršit funkčnost a životnost materiálu.

Čím odstranit rez a jak se tomuto problému vyhnout v budoucnu? Poradíme ti!

2021-05-06_144911.png__PID:8f1a4a12-21c3-4ab7-b0dd-c3265bf93094
hp_1600x400_2d39378c-095e-42dd-bab3-eb1caab2debe_1400x.jpg__PID:10d0a329-d30c-43b3-a106-ac229fb548c5

Jak o nerez pečovat?

Nerezová ocel má schopnost odolávat korozi díky své pasivní vrstvě, která se vytváří na povrchu materiálu. Tato tenká vrstva oxidu chromu chrání slitinu železa před vnějšími vlivy. Pokud je však tato vrstva poškozena například škrábanci, chemickými látkami nebo agresivním prostředím, může se na povrchu začít tvořit rez.

Jak o nerez pečovat?

Pravidelné čištění nerezových povrchů je základem pro jejich dlouhou životnost. Zbytky jídla, soli nebo chemických látek mohou poškodit pasivní vrstvu a způsobit vznik rzi.

Vždy udržuj nerezové předměty suché. Vlhkost je jedním z hlavních faktorů, které přispívají ke vzniku rzi, takže je důležité povrchy po použití dobře osušit.

Vždy používej čisticí prostředky určené přímo na nerez. Vyhni se silným chemikáliím, které mohou poškodit povrch. Nepoužívej ani drsné houbičky nebo kartáče, které by mohly poškrábat povrch nerezu. Místo toho sáhni po měkkých hadřících nebo speciálních čistících nástrojích pro nerez.

Prevence je vždy lepší než následná náprava. Čistý a suchý nerez má menší pravděpodobnost vzniku rzi. Pravidelná údržba, správné skladování a používání kvalitních čistících prostředků jsou klíčem k minimalizaci rizika.

OKAY Tip: Cítíš, že tvá lednice nepříjemně zapáchá? Poradíme ti, jak udržovat ledničku!

Depositphotos_67231509_L (1).jpg__PID:33b7a846-7ebc-4f5c-a0a5-06f85208e9ce

Jak se zbavit rzi?

Jak odstranit rez z nerezu? Pokud víš, jaké metody použít, je to snadné. Ať už zvolíš přírodní prostředky, nebo chemické odstraňovače, důležité je následně povrch dobře chránit a pravidelně udržovat. Správná péče o nerez zajistí jeho dlouhou životnost a zachování lesku.

Jak odstranit rez z kovu? Jak odstranit rez ze železa? Postup bude podobný také u těchto materiálů.

Přírodní metody odstranění rzi z nerezu

Jak odstranit rez z plastu? Tyto přírodní prostředky si neporadí pouze s rzí na nerezu, a nejsou vhodné pouze na odstranění rzi z kovu, ale v kombinaci s jemným kartáčkem zatočí také se rzí na plastovém povrchu. Podívej se, jak na to.

  • Použij ocet

    Ocet na čištění nerezu je jedním z nejpoužívanějších přírodních prostředků. Stačí na několik hodin ponořit nerezový předmět do octa a poté jej jemně vyčistit hadříkem nebo houbičkou.
  • Sáhni po citronové šťávě a soli

    Citronová šťáva obsahuje přírodní kyseliny, které mohou pomoci při odstraňování rzi. Pokud ji skombinuješ se solí, získáš účinný prostředek. Nanes směs citronové šťávy a soli na zrezivělé místo, nech působit a poté jemně vyčisti.
  • Zachrání to jedlá soda

    Soda je další účinný způsob, jak se zbavit rzi. Smíchej sodu s trochou vody, až vytvoříš pastu, kterou naneseš na zrezivělý povrch. Nech působit několik minut a poté jemně vyčisti.
  • Jak odstranit rez Coca-Colou?

    Ano, i Coca-Cola může být účinným prostředkem na odstranění rzi. Tento populární nápoj obsahuje kyselinu fosforečnou, která je schopna rozpouštět rez. Stačí ponořit kovový předmět do Coca-Coly na několik hodin, poté rez setřít a důkladně opláchnout.

OKAY Tip: Přírodní prostředky ti pomohou také s vyčištěním digestoře. Poradíme ti, jak vyčistit digestoř!

rez na nadobí.jpg__PID:bedd9fb8-7658-44fe-ab82-44925fcd4635

Chemické metody odstranění rzi

Na trhu je k dispozici mnoho odstraňovačů rzi, které obsahují silné chemické látky, jako je kyselina oxalová nebo fosforečná. Tyto přípravky jsou velmi účinné, ale je důležité je používat opatrně a vždy dodržovat pokyny výrobce.

Např. kyselina fosforečná je velmi účinná, ale při její aplikaci je důležité používat ochranné rukavice a zajistit dostatečné větrání.

Jak vyleštit nerez?

  • Důkladně ho vyčisti

    Otisky prstů, mastnota a prach musí být odstraněny, aby byl povrch připraven na leštění. Jednou z nejjednodušších metod, jak vyčistit nerez, je použití mýdlové vody. Smíchej teplou vodu s několika kapkami jemného čisticího prostředku nebo mýdla. Navlhči měkký hadřík v této směsi a jemně otři povrch. Poté povrch osuš čistým suchým hadříkem.
  • Na odstranění mastnoty použij ocet

    Pokud je povrch velmi mastný, může pomoci ocet. Navlhči hadřík v bílém octu a otři nerezovou ocel. Ocet je skvělý přírodní odmašťovač, který nejen odstraní mastnotu, ale také pomáhá obnovit lesk.
  • Jakmile je to čisté, přejdi k leštění

    Jak vyleštit nerez na lednici? Jak vyleštit nerezový dřez? Existuje několik metod, jak dosáhnout krásného lesklého povrchu, a to jak s pomocí běžných domácích prostředků, tak s použitím speciálních přípravků.

    Olivový olej je skvělým a snadno dostupným prostředkem na leštění nerezu. Nanes malé množství olivového oleje na měkký hadřík a jemně ho rozetři po povrchu nerezu. Olivový olej vytvoří tenkou ochrannou vrstvu, která nejen dodá lesk, ale také ochrání povrch před otisky prstů.

    Dětský olej je další možností pro leštění nerezu. Stejně jako olivový olej, i dětský olej dodává nerezu krásný lesk a chrání ho před nečistotami. Použij ho stejným způsobem.

    Jedlá soda je skvělým pomocníkem při leštění nerezu, zejména pokud jsou na povrchu drobné škrábance. Smíchej jedlou sodu s trochou vody, aby vznikla hustá pasta. Nanes ji na povrch nerezu a jemně ji vmasíruj kruhovými pohyby pomocí měkkého hadříku. Poté opláchni vodou a povrch osuš do sucha.

    Pokud hledáš profesionální řešení, můžeš se poohlédnout po speciálních čisticích a lešticích přípravcích na nerez. Tyto přípravky jsou navrženy tak, aby odstranily skvrny, škrábance a dodaly povrchu vysoký lesk. Koupíš je v obchodech s čistícími prostředky nebo na internetu.

Praktické tipy a triky pro dokonalý lesk nerezu

Nerezová ocel je velmi odolná, ale neznamená to, že je nepropustná pro škrábance, otisky prstů a nečistoty. Nečistoty, mastnota nebo voda mohou způsobit, že povrch nerezu vypadá matně. Otisky prstů a mastné stopy jsou obzvláště viditelné na leštěném povrchu, který často vyžaduje speciální péči, aby se obnovil jeho původní lesk.

Prohlédni si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.