Zapomeň na zasekávání: Jednoduché triky pro zrychlení smartphonu

S rostoucí náročností aplikací se naše chytré telefony začínají zpomalovat. Zpočátku fungují svižnš, ale s časem se začnou zasekávat a aplikace přestávají reagovat, i při běžných úkonech.

Jak to vyřešit? Není to komplikované. Níže najdeš několik efektivních tipů, jak jednoduše zrychlit chod svého chytrého telefonu.

Zobrazit nabídku smartphonů
zrychlení smartphonu

Jak vyčistit a zrychlit svůj smartphone

Zdá se, že naše zařízení postupně přechází ze stavu svěžího a elegantního na stav nafouklého a pomalého, aniž bychom věděli proč. Existuje několik důvodů, proč může tvůj smartphone s věkem ztrácet na rychlosti. Naštěstí se to dá mnohdy i jednoduše vyřešit.

zrychlení smartphonu

Zrychlení pomocí správy mezipaměti

Často jsou za zpomalení telefonu odpovědné nahromaděné mezipaměti, známé též jako "cache". Ty by sice měly zlepšovat rychlost práce s telefonem, občas paradoxně můžou přispívat k jeho zpomalení. Mezipaměť totiž ukládá různé informace, jako jsou přihlašovací údaje a oblíbené skladby, což představuje zátěž na operační i úložnou paměť.

Prvním krokem k efektivnímu zrychlení je zbavit se této mezipaměti. Zpravidla to bude fungovat tím způsobem, že se dostaneš do Správy Aplikací (Nastavení – Aplikace – Správa Aplikací) a vybereš konkrétní aplikaci, u které chceš mezipaměť smazat. Stačí na ni kliknout, přejít na "Využití úložiště" a následně použít volbu "Vymazat mezipaměť".

Odstraň zbytečné aplikace

I když odinstalování starých aplikací přímo neovlivní rychlost zařízení, alespoň to uvolní kapacitu úložiště, které je pro plynulý chod systému klíčové. Pokud ti na pozadí neustále běží spousta aplikací, uvolníš si jejich odstraněním prostor a potenciálně tak i zlepšíš výkon.

Některé telefony dokonce nabízejí automatická upozornění na aplikace, které nadměrně vybíjejí baterii. Můžeš je buď vypnout, nebo samozřejmě odinstalovat a tím i zvýšit výdrž baterie.

zrychlení smartphonu

OKAY Tip:  Je úplné vybití telefonu prospěšné baterii? Dozvíš se v našem článku na webu.

zrychlení smartphonu

Optimalizuj domovskou obrazovku

Omezte počet widgetů a animací na hlavní obrazovce. Živá pozadí sice mohou hezky vypadat, ale vyžadují vysoký grafický výkon a mohou snížit odezvu telefonu. Vyměň je za statické a telefon ti se ti odvděčí lepším výkonem i zvýšením rychlosti.

Lite verze aplikací

Můžeš také zkusit stáhnout ořezané verze některých známých aplikací. Ty jsou navrženy tak, aby spotřebovávaly méně místa a paměti. Ale pozor, ne všechny Lite verze aplikací jsou od stejných vydavatelů jako originální verze. Některé mohou být podvodné nebo nebezpečné. Proto si vždy ověř, kdo je tvůrcem aplikace, a stahuj jen ty, které jsou v oficiálních obchodech.

Pravidelné aktualizace

Pravidelnou aktualizací systému se nejen zbavíš chyb a nedokonalostí, ale také zlepšíš výkon a výdrž baterie.

Obnovení továrního nastavení

Sice to zabere trochu času, ale pomůže ti to zlepšit chod telefonu. Nezapomeň si ale předem zazálohovat svá data do cloudu nebo ba microSD kartu.

Raději nevyužívej aplikace na urychlení telefonu

Výše uvedené tipy k optimalizaci výkonu jsou nejefektivnější, pokud je uděláte ručně. Existují ale i aplikace, které slibují, že vše uvedené vyřeší za vás. To však znamená přidání další aplikace, která nejen zabírá místo, ale i spotřebovává operační paměť.

zrychlení smartphonu

Zálohuj data na rozšířené úložiště

Pokud smažeš všechny nepotřebné aplikace a staré soubory, ale přesto máš v telefonu pořád málo místa, první možností je nákup paměťové karty. Jsou cenově dostupné a rychlé, takže nemusíš příliš váhat.

Pokud hledáš modernější a všestrannější řešení, zkus cloudové úložiště. Ukládání dat na vzdálené servery ti umožní přístup odkudkoliv – z domova, kanceláře, mobilu nebo počítače, a to dokonce i z více zařízení současně.Mezi doporučené poskytovatele cloudového úložiště patří například Google Workspace (zahrnující Google Photos, Google Drive a další) a iCloud od Apple.

 Kromě toho můžeš zvážit i služby jako Dropbox nebo Microsoft OneDrive. Mnohdy bývá základní úložiště k dispozici zdarma, ale za větší kapacitu bývá nutné platit měsíční poplatek.

zrychlení smartphonu

A co když se telefon dostane do skutečných potíží?

Co se zavirování smartfonu týče, dlouhou dobu byl iOS považován za odolný. Nicméně nedávné útoky naznačují, že jeho punc nezranitelnosti se začíná ztrácet. Ovšem uživatelé Androidu stále čelí vyššímu riziku.

Je to dáno také tím, že iOS aplikace lze stahovat pouze z oficiálního App Storu, které má jedno z nejlepších bezpečnostních opatření. Každá iOS aplikace běží v bezpečném "sandboxu", omezeném prostoru, který omezuje komunikaci s ostatními aplikacemi a omezuje přístup k funkcím operačního systému.

Typy mobilních virů

  • Spyware: Tento nebezpečný malware tajně shromažďuje informace na telefonu a odesílá je na vzdálený server. Kyberzločinci ho maskují jako legitimní aplikace, aby uživatele přiměli k instalaci. Po nainstalování sleduje obsah SMS, navštívené webové stránky, aktivity v aplikacích a další citlivá data.
  • Ransomware: Tento škodlivý program šifruje a uzamkne důležité soubory s příslibem jejich vrácení po zaplacení výkupného. Bohužel to se nikdy nestane, a v lepším případě tak přijdeš jenom o svá data.

Jak chránit mobil před viry?

Nejlepší je používat kvalitní antivirový program, který dokáže detekovat a odstranit viry, blokovat nebezpečné weby a chránit tvoje soukromí.

Dále je dobré neinstalovat podezřelé programy z neznámých zdrojů a neklikat na podezřelé odkazy v e-mailech nebo SMS. Takto si zajistíš bezpečný a pohodlný provoz vašeho chytrého telefonu.

Široký výběr elektra v OKAY

Pro největší výběr elektra navštivte náš e-shop.

Vyberte si z velkého množství elektra ve všech cenových kategoriích a díky našim dlouhodobě nejlepším cenám ušetříte!

Pokud se rozhodnete pro nákup nového elektra v OKAY, můžeme vám zaručit 100% garanci spokojenosti. Jestli s ním nebudete spokojeni, můžete je vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma.

Máme skladem největší výběr nábytku i elektra za nejlepší ceny!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyňe

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Vojtěch Pospíšil

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.