OKAY rádce: Jak přenést data do nového mobilu

Přenos dat do nového telefonu nemusí být složitý proces. Délka přenosu závisí na množství dat a použité metodě. U cloudových služeb to může trvat déle v závislosti na rychlosti internetu, zatímco kabelový přenos bývá obvykle rychlejší.

Poradíme ti, jak přenést data do nového telefonu, ať už jsi uživatelem Androidu, nebo operačního systému iOS.

Vybrat nový mobil
jak přenést data do nového mobilu
HP_banner_kopie_d636cd9a-0ea5-4a57-afd4-549af84b99e0_1400x.jpg__PID:70145ce4-4705-403b-bce9-3de73c353e01

Zálohy ti usnadní práci

Výměna telefonu se může pojit s obavami o budoucnost dat ve starém zařízení. Jak přenést kontakty do nového telefonu? Jak tam dostat videa či staré konverzace? Nejjednodušší je využití synchronizace telefonu.

Cloudové služby jsou jedním z nejjednodušších způsobů přenosu dat. Můžeš použít Google Drive, iCloud nebo jiné služby k zálohování a obnovení dat. Výhodou cloudových služeb je, že nepotřebuješ fyzické propojení mezi zařízeními a můžeš zálohovat a obnovit data kdykoliv a kdekoliv. Nevýhodou může být závislost na internetovém připojení a omezení úložného prostoru.

OKAY TIP: Přes své uživatelské účty u Googlu a Applu máš také jedinečnou možnost nejen své zařízení v případě ztráty či odcizení dohledat přes polohu, ale také jej na dálku vymazat či uzamknout. Přečti si víc v našem článku Jak najít ztracený telefon.

Zálohy na Google Drive

Jak přenést data z Androidu na iPhone? Google Drive je skvělou volbou nejen pro přenos dat mezi telefony Android, ale funguje také pro iOS.

  • Zálohuj svá data na Google Drive na starém telefonu.
  • Přihlas se ke stejnému účtu na novém zařízení.
  • Obnov data.

Zálohovat si přes Google Drive kalendář, kontakty apod. se při změně či ztrátě telefonu opravdu vyplatí. Úložiště je však omezeno na 15 GB, proto je možné, že se ti do zálohy nevejdou např. všechny fotografie. V takovém případě si buď musíš dokoupit větší úložiště, nebo nezálohovaná data přetáhnout do nového telefonu jinou z cest, které ti popíšeme později.

jak přenést data do nového mobilu

Zálohy na iCloud

Jak přenést data z iPhonu na iPhone?

Uživatelé operačního systému iOS mohou k přenosu dat využít iCloud. Zálohuj svá data na iCloud a na novém zařízení je z něj jednoduše obnov. Zdarma je však pouze 5 GB, větší objem dat je nutné si doplatit.

Pro přenos základního nastavení telefonu však iCloud nepotřebuješ. Stačí být na obou zařízeních připojený k Wi-fi a zapnout si Bluetooth.

Vybrat nový iPhone

Další možnosti přenosu dat

Jak zprovoznit nový mobil, pokud neděláš zálohy do Cloudu? Jak přetáhnout fotky z mobilu do mobilu? Jak na kopírování aplikací do nového telefonu? Je několik dalších cest, jak dostat data ze starého mobilního zařízení na nové.

Než začneš s přenosem dat, je však důležité si zálohovat starý telefon. Tím zajistíš, že o žádná data nepřijdeš, pokud by se během přenosu něco pokazilo. K tomu můžeš využít počítač či externí úložiště.

Pokud se během přenosu proces zasekne nebo nefunguje, restartuj oba telefony a zkus to znovu.

Po přenosu dat nezapomeň zkontrolovat, zda byla všechna data úspěšně přenesena. Otevři aplikace, fotografie a další soubory, aby ses ujistil, že nic nechybí. Pokud některá data chybí, zkus přenos znovu. Můžeš také ručně přenést chybějící soubory.

Nakonec je vhodné odstranit ze starého telefonu všechna citlivá data, a pokud již telefon neplánuješ využívat ty sám, je lepší dát jej do továrního nastavení a poté zkontrolovat, zda jsou všechna data skutečně smazaná.

USB kabel je rychlou variantou

Pokud máš USB kabel, můžeš přenést data přímo mezi zařízeními. Stačí propojit oba telefony kabelem a následovat pokyny na obrazovce.

Pokud máš různá zařízení (např. Android a iPhone), může být potřeba adaptér. Tyto adaptéry umožňují propojení zařízení s různými porty.

jak přenést data do nového mobilu

Jak na to?

  • Propoj oba telefony pomocí USB kabelu nebo adaptéru.
  • Na starém telefonu vyber možnost přenosu dat.
  • Na novém telefonu potvrď příjem dat.
  • Postupuj podle pokynů na obrazovce.

Přenos pomocí Bluetooth

Bluetooth je dalším způsobem, jak přenést soubory mezi telefony. Je však pomalejší než jiné metody a nemusí být vhodný pro přenos velkých souborů. Pokud však nemáš k dispozici kabel nebo cloudové úložiště, je to jednoduchá možnost, jak přenést menší soubory a kontakty.

Jak na to?

  • Zapni Bluetooth na obou zařízeních.
  • Spáruj zařízení.
  • Vyber soubory, které chceš přenést.
  • Sdílej vybrané soubory pomocí Bluetooth.
  • Potvrď přijetí souborů na novém telefonu.

Aplikace na přenos dat

Tady záleží na typu tvého telefonu. Aplikace na přenos dat z Androidu do Androidu jsou rozdílné pro různé značky, ale vesměs jsou si všechny tyto aplikace podobné. Máš v nich možnost si vybrat, která data na novém zařízení potřebuješ a která se naopak nikam přenášet nemusí.

Tabulka aplikací pro vybrané značky:

Pro přechod na iOS z Androidu poslouží aplikace v Google Play Store nazvaná Přechod na iOS. Po stažení této aplikace můžeš bezdrátově přenést kontakty i historie zpráv, fotografie, kalendáře a další.

Postup bude následovný:

  • Aplikaci si stáhni do starého telefonu se systémem Android.
  • V iPhonu při úvodním nastavování zvol možnost importovat data ze zařízení Android.
  • Na displeji iPhonu uvidíš kód, který zadáš do telefonu s Androidem.
  • Chvíli počkáš, než se přenos dokončí.

Pro přechod z iOS na Android můžeš použít Google Drive.

Pro přenos SMS zpráv pak můžeš použít aplikaci SMS Backup & Restore. Tato aplikace umožňuje zálohování a obnovení zpráv mezi zařízeními.

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, televize a sedačky

Garance 100% spokojenosti? S OKAY nakupuješ se zárukou, že nevyhovující zboží můžeš do 30 dnů zdarma vrátit. Kup si mobilní telefon bez rizika.

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.