Jak funguje technologie NFC?

Co je NFC? Tato revoluční bezdrátová technologie umožňuje každodenní úkony, jako jsou bezkontaktní platby nebo otevírání dveří čipem. Díky ní může na krátké vzdálenosti probíhat bezproblémová a bezpečná komunikace mezi zařízeními.

Poradíme ti, jak přesně funguje technologie NFC v praxi a jak je to s bezpečností při jejím využívání!

Vybrat nový chytrý telefon
technologie NFC

Co je NFC technologie?

Near Field Communication (tedy komunikace v blízkém poli) je technologie bezdrátové komunikace, která umožňuje výměnu dat mezi zařízeními vzdálenými do 10 cm, díky čemuž je chráněna před zachycením třetí stranou.

Využívá elektromagnetickou indukci k přenosu dat mezi dvěma zařízeními. Jedno zařízení vytváří elektromagnetické pole, které napájí druhé zařízení. Tímto způsobem spolu mohou obě zařízení komunikovat bez potřeby vlastní baterie v druhém cílovém zařízení (např. u bezkontaktní platební karty).

Jak začít používat NFC?

Pro začátek využívání NFC funkce je třeba zkontrolovat, zda tvůj telefon podporuje tuto technologii, a poté ji aktivovat v nastavení. Díky tomu můžeš začít používat NFC pro různé aplikace.

Většina moderních smartphonů, tabletů a dalších zařízení již NFC podporuje. Starší telefony však nemusí. Pokud tedy konkrétně tvé zařízení tuto funkci nemá, můžeš zakoupit externí NFC čtečky nebo tagy, které NFC umožní.

Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • NFC tagy jsou malá pasivní zařízení, která mohou být naprogramována k vykonávání různých úkolů, jako je otevření URL adresy, připojení k WiFi, zobrazení menu v restauraci atd. Dalo by se říci, že se jedná o určitou obnovu QR kódu.
  • NFC čtečky jsou pak aktivní zařízení, která mohou přečíst NFC tagy nebo také informace uložené na jiných NFC zařízeních. Tyto čtečky se často používají v platebních terminálech a přístupových systémech.

Jak nastavit NFC na tvém telefonu?

Postupuj přibližně takto:

  • Jdi do Nastavení.
  • Hledej variace slov Připojení či Připojení zařízení, záleží na tvém telefonu. V některých Android zařízeních se může NFC skrývat pod Více či Pokročilé.
  • Přepni NFC či Near Field Communication do zapnuté polohy.

Ikonku si můžeš přidat také v hlavním menu, které zobrazíš vysunutím shora. Pokud ji tam ještě nemáš, tak u Androidu sjeď na konec menu a vyber Upravit či Přizpůsobit. Najdi ikonku NFC a přidej ji do výběru.

Podporované modely iPhone mají funkci NFC rovnou zapnutou a je tudíž možné ji hned používat. Pokud bys chtěl přidat ikonku do hlavního menu, pak:

  • Jdi do Nastavení.
  • Vyber Ovládací centrum.
  • Najdi ikonku Čtečka NFC tagů.
  • Klikni na zelené plus a ikona je přidaná.

OKAY Tip: Pořiď si iPhone na splátky! Nastavení výšky a délky splácení je jen na tobě. Úvěr ti bude schválen během pár minut na prodejně nebo klidně i z pohodlí domova!

Vybrat nový iPhone
technologie NFC

Výhody NFC technologie a její bezpečnost

Jednou z hlavních výhod NFC je rychlost. Data mohou být přenesena během zlomku sekundy, což činí technologii ideální pro aplikace, kde je rychlost klíčová, jako jsou platby a přepravní systémy.

NFC nabízí vysokou úroveň bezpečnostidíky šifrování a autentizaci. Díky autentizaci spolu mohou komunikovat pouze autorizovaná zařízení. Dále pak autentizace a různé šifrovací techniky zajišťují, že data jsou chráněna před neoprávněným přístupem během přenosu.

NFC zařízení mají velmi nízkou spotřebu energie, což je činí ideálními pro použití v mobilních zařízeních a dalších aplikacích, kde je důležitá dlouhá výdrž baterie.

OKAY Tip: Zajímá tě detailněji, jak probíhají přes NFC platby? Poradíme ti, jak platit telefonem bez obav!

K čemu se NFC technologie užívá?

Jak je to s rozdílem mezi NFC a Bluethooth? I když jsou NFC a Bluetooth obě bezdrátové technologie, mají odlišné použití. NFC je ideální pro krátké vzdálenosti a rychlé transakce, zatímco Bluetooth je lepší pro delší vzdálenosti a trvalé spojení.

Jak používat NFC?

  • Bezkontaktní platby

    Nejedná se pouze o platby fyzickými kartami, ale díky aplikacím Google Pay nebo Apple Pay mohou uživatelé jednoduše přiblížit svůj telefon k platebnímu terminálu a platba je provedena během několika sekund. NFC je bezpečné pro mobilní platby díky šifrování a autentizaci, které chrání data před neoprávněným přístupem.
  • Přeprava a jízdenky

    NFC technologie je také využívána v přepravních systémech pro rychlé a pohodlné odbavení cestujících. Mnoho měst po celém světě již zavedlo NFC do svých veřejných dopravních systémů.
  • Sdílení dat a párování zařízení

    NFC umožňuje rychlé a snadné sdílení dat mezi zařízeními. Například můžeš jednoduše přiblížit svůj telefon k jinému telefonu, aby se automaticky spárovaly přes Bluetooth nebo WiFi.

    Přes NFC si ale také můžeš načíst např. menu restaurace, sdílet heslo na Wifi, spárovat sluchátka, rychleji se připojit k bezdrátovým reproduktorům atd.
  • Přístupové systémy

    NFC je široce využívána v přístupových systémech, kde umožňuje rychlé a bezpečné ověřování uživatelů. To je často vidět v kancelářských budovách, hotelích a dalších zabezpečených oblastech, kdy např. po přiložení čipu dojde k odjištění dveří.

    V chytrých domácnostech může NFC umožnit automatizaci různých procesů, jako je otevírání dveří, zapínání světel a další. 

OKAY Tip: Kupuješ nový telefon? Poradíme ti, jak ho vybrat!

OKAY.cz - specialista na velké spotřebiče, televize a sedačky

Objednej si u nás nový Samsung nebo taky Xiaomi. Zboží si můžeš v pohodlí domova vyzkoušet a v případě nespokojenosti zařízení do 30 dnů zdarma vrátit. S OKAY nakupuješ bez rizika díky programu Garance 100% spokojenosti!

Prohlédněte si další nabídku elektra

Lednice

Pračky

Televizory

Sušičky

Mobilní
telefony

Notebooky

Kávovary

Myčky
nádobí

Vestavné
spotřebiče

Smart
elektro

Vysavače

Péče
o tělo

Do kuchyně

Mikrovlnné
trouby

Audio

Sporáky

Sluchátka

Přislušenství

Článek pro vás připravil:

Kateřina Musilová

Moje prodejna

${favoriteStore.title}

${favoriteStore.address}

${favoriteStore.psc} ${favoriteStore.city}

Telefon: ${favoriteStore.phone}

E-mail: ${favoriteStore.email}

oblíbená prodejna (změnit)

zboží na prodejně zobrazit na mapě

Nepodporovaný prohlížeč

Litujeme, používáte internetový prohlížeč, ve kterém vám Okay nebude fungovat.

Zkontrolujte prosím, zda používáte aktuální verzi některého z podporovaných prohlížečů níže, nebo zda máte v prohlížeči povolenou podporu JavaScriptu.

Podporované prohlížeče jsou:

Omlouváme se, že naše aplikace nefunguje na starších prohlížečích.